Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Partner ČOV připravil před OH symbolickou smlouvu s fanoušky

Praha - Symbolickou smlouvu připomínající základní olympijské myšlenky připravil pro fanoušky u příležitosti blížících se her v Londýně generální partner olympijského týmu Pilsner Urquell. V rámci této dohody věnuje za každého, kdo se k akci připojí, 1 Kč do Fondu Dany a Emila Zátopkových.

Jeriová-Pecková s Danou Zátopkovou
zdroj: ISIFA/LN

"Olympijská smlouva s fanoušky" připomíná správné hodnoty jako respekt k soupeři, ocenění všech vítězných výkonů, dodržování pravidel a fair play. "Sport není jen světový výkon, ale především výkon, který je podle pravidel," uvedla na dnešní tiskové konferenci v Praze předsedkyně Českého klubu fair play Květa Jeriová-Pecková.

Květa Jeriová-Pecková: Podstatné je, aby člověk nezapomněl na to, že by to neměl být výkon za každou cenu, ale v duchu fair play. To by mělo být základní myšlenkou nejen sportu, ale celého lidského činění.

Připomněla v této souvislosti držitele nejvyššího ocenění fair play, jímž je Mezinárodní cena Pierra de Coubertina, atleta Emila Zátopka. Zátopek se sice ceny dočkal až posmrtně v roce 2000, ale během svého života rád připomínal, že vítězství je sice skvělé, ovšem přátelství je důležitější.

Jedním z těch, kteří dopad jeho slov bezprostředně pocítili, byl jiný vytrvalec Stanislav Jungwirth. Zátopek se před olympiádou v Helsinkách 1952 postavil proti vyřazení svého kamaráda Jungwirtha z výpravy a zůstal s ním v Praze, čímž od začátku vyhrožoval. Místo jedinečného zlatého hattricku na 5 a 10 km a v maratonu tak mohl celé hry zmeškat. Nakonec ovšem dosáhl svého a do Finska odletěli se zpožděním oba dva. "Nemyslel tehdy pouze na sebe a své možnosti, ale i na svého kolegu," ocenila trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích Jeriová-Pecková.

Smlouvu jako první podepsala i Zátopková

"Smlouva by měla fanoušky především upozornit na hodnoty, které jsou důležité. Každý hrdý fanoušek by měl tak trochu po coubertinovsku podporovat naše olympioniky bez ohledu na to, zda zvítězí, nebo ne," přál si zástupce pivovaru Jan Šolta.

Pivovar se rovněž zavázal, že každé vítězství českého sportovce podpoří na oslavu ve vybraných 300 restauracích po celé republice sudem zdarma. "Dodržování této části smlouvy budeme pečlivě kontrolovat," ujistil Šolta.

Jako první dnes podepsali smlouvu Jeriová-Pecková s bývalou oštěpařkou Danou Zátopkovou, která triumfovala na olympiádě v Helsinkách 1952. Fanoušci se mohou ke smlouvě připojit přes web www.spravnehodnoty.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články