Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Příběhy OH: Osudový den Vitalije Ščerba

Praha - Vitalij Ščerbo nikdy příliš nezapadal do světa sovětských sportovních institucí. Extrovertní gymnasta však všechny své odpůrce dokázal umlčet svými brilantními výkony na gymnastických nářadích. Na olympiádu do Barcelony v roce 1992 přijel teprve dvacetiletý závodník ve vrcholné formě a povedlo se mu to, co ještě nikomu jinému v historii her. Za jediný den získal čtyři zlaté medaile.

Vitalij Ščerbo v Barceloně 1992
zdroj: ČT4

Sovětský svaz se již rozpadl, samostatné státy se však ještě nestihly utvořit. Ščerbo tak nastupoval pod olympijskou vlajkou a hlavičkou Společenství nezávislých států. Sám však hrdě hlásil, že je běloruským gymnastou.

První zlato vybojoval jako člen týmu. Pak přišel druhý srpen, den, který se zapsal do olympijské historie. Finále na jednotlivých nářadích jsou na programu v jediný den a Ščerbo předvedl historický výkon. Vyhrál kruhy, bradla i přeskok a na koni našíř se o zlato podělil s Korejcem Baem. Jako jediný sportovec v historii her získal v jeden jediný den čtyři zlaté medaile.

Svůj olympijský triumf doplnil zlatem z víceboje. Favoritem měl být i pro Atlantu, ale po vážné nehodě manželky se na chvíli upsal alkoholu. I tak se ale nakonec dokázal vrátit a čtyřdílná bronzová sbírka byla zadostiučiněním.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články