Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Basketbalistky svedou klíčovou bitvu o olympiádu

Ankara - České basketbalistky si mohou zajistit účast na olympijských hrách v Londýně. Po vítězství v základní skupině kvalifikačního turnaje v Turecku nastoupí ve čtvrtfinále proti Japonsku, tedy soupeři, který je před dvěma lety na mistrovství světa hodně potrápil.

Češky tehdy zvítězily 66:60, přitom ještě ve 3. třetině vedly o 19 bodů, jenže pak začaly chybovat a Japonky pod vedením střelkyně Ogaové udělaly ze zápasu drama. "Moc dobře si na ten zápas pamatujeme. Navíc Japonsko se od té doby ještě zlepšilo. Hlavně podkošové hráčky byly na stáži v Americe," řekl trenér Lubor Blažek.

Jeho slova potvrzují i výkony Japonek na turnaji. Na úvod sice podlehly domácímu Turecku 49:65, ale pak porazily 79:70 Portoriko, s nímž Češky prohrály jedno ze dvou květnových přípravných utkání. V obou zápasech byla klíčovou postavou hráček Japonska právě pivotka se zkušeností z USA Juka Mamijaová, který dala Turecku 17 a Portoriku dokonce 29 bodů a přidala 15 doskoků.

Kateřina Elhotová, křídlo USK: "První dva zápasy jsme zvládly dobře. Teď ale musíme ještě udělat ten klíčový třetí krok a postoupit."

Právě její uhlídání společně s Ogaovou bude klíčem k úspěchu. Českému týmu ale nahrává, že se v kvalifikaci do výborné formy dostala pivotka Petra Kulichová, která vedle kvalitní defenzivní práce přidává nadstavbu i v útoku. Při výhře nad Argentinou 68:54 byla dokonce nejlepší střelkyní týmu se 16 body.

"Petra tu hraje opravdu dobře. Využívá svou výšku a je pro nás hodně důležitá," pochválila spoluhráčku Kateřina Elhotová. Do úvodních dvou zápasů se nezapojila Jana Veselá, kterou trápí zranění paty. Do čtvrtfinále by už ale měla nastoupit, pokud bude její přítomnost potřeba.

Vítěz čtvrtfinálového duelu si zajistí přímý postup na olympijské hry. Poražený celek se pak utká s poraženým z dvojice Francie - Korea o to, kdo bude mít šanci bojovat o zbývající postupové místo. Pětice týmů bude 1. července rozlosována do dvou základních skupin olympijského turnaje, přičemž ve skupině A jsou USA, Čína a Angola a ve skupině B Austrálie, Brazílie, Británie a Rusko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články