Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympijský oheň míří do Británie, s princeznou Annou i Beckhamem

Londýn - Pochodeň s olympijským ohněm dnes dorazí do Velké Británie. V sobotu pak štafeta zahájí svou pouť v pořadatelské zemi na nejzápadnějším cípu Anglie Land's Endu. Jako první pochodeň převezme trojnásobný olympijský vítěz v jachtingu Ben Ainslie. Během následujících 70 dnů se do štafety zapojí 8 000 lidí na trase dlouhé 8 000 mil (12 875 kilometrů), slavnostní zahájení londýnských her se uskuteční 27. července.

Zapálení olympijského ohně
zdroj: ČT24

Oheň, který byl zažehnut před týdnem ve starověké Olympii a poté putoval Řeckem, byl do britských rukou předán ve čtvrtek. Přes noc byl uložen na velvyslanectví a letadlem spolu s delegací, jíž vedle princezny Anny tvoří i londýnský starosta Boris Johnson, šéf organizačního výboru Sebastian Coe či fotbalová hvězda David Beckham, putuje na námořní základnu na jihu Anglie. Na palubě letadla má speciální kontejner s olympijským ohněm vyhrazena čestná místa 1a a 1b.

Na rozdíl od slunného Řecka lze očekávat drsné větrné a deštivé počasí. Pochodeň by podle testů jedné z prestižních německých automobilek měla odolat intenzivním srážkám – až 50 mm během dvou hodin. Speciální konstrukce má uchránit oheň i proti silnému větru.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Ivana Kytky

Mezi dobrovolníky, kteří absolvují vždy 300 metrů, jsou například nejstarší britský profesionální hasič a voják, který při výbuchu v Afghánistánu přišel o tři končetiny. Nejmladší účastnici štafety bude 12 let a nejstarší, Londýňanka Diana Gouldová, oslaví 23. května sté narozeniny.

Oheň se k olympijskému stadionu v Londýně bude přibližovat i na veslici na Temži, na hřbetu koně, ve vlaku taženém parní lokomotivou a dokonce se oheň spustí i na ocelovém laně na mostu Tyne Bridge v severovýchodní Anglii.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články