Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Do olympijského parku po hrách na piknik a procházku

Londýn – Sportovní vrchol roku se již nenápadně blíží. Za necelé čtyři měsíce odstartují v Londýně olympijské hry. Emoce ovšem nebudí jen očekávané výkony a souboje sportovců, řada Britů se obává, aby hry neskončili ekonomickým propadákem. Vláda musí lidi ujišťovat, že investice v přepočtu za 330 miliard korun se skutečně vyplatí. Organizátoři ujišťují, že olympijský park nebude zít prázdnotou, tak jako například v Aténách.

Olympijské centrum v londýnském Stratfordu
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V Londýně vyrostl nový Olympijský stadion. Již nyní láká davy turistů, kteří přijíždějí si čerstvou dominantu města nad Temží prohlédnout. A to i přesto, že zde stále panuje čilý stavební ruch. Organizátoři ale ujišťují, že jde pouze o úpravu okolí a všechna sportoviště jsou připravená.

Otázkou však je, co bude s olympijským areálem po skončení her. "Plot zmizí a pak si tu zajdete na piknik, zaběháte, vyvenčíte psa nebo vyrazíte s dětmi k vodě," plánuje Peter Tudor, ředitel olympijských budov z Legacy Park Company.

Brity ale hlavně zajímá, jestli se investice za miliardy liber vrátí a s olympijským parkem to nedopadne obdobně jako v Aténách. "Problém s ostatními městy byl ten, že se začaly ptát, co dělat po hrách, až když skončily. Jenže my s tím začali už před lety," kasá se Tudor.

V Česku mezitím pokračuje kampaň Českého olympijského výboru Žijeme Londýnem, která má podporovat olympijské nadšení, seznamuje veřejnost s historií i současností her a také s olympijskými idejemi. Brzy se rozjede i londýnský double-decker. Autobus s interaktivním olympijským programem příští týden zastaví pětkrát na severu Čech a do konce kampaně v předvečer zahájení her zavítá do více než třiceti míst.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články