Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Výkonný výbor ČOV navrhuje olympionikům vyšší odměny

Praha - Čeští medailisté z olympijských her v Londýně si nejspíš vydělají o něco víc než jejich předchůdci. Odměna za individuální zlato sice zůstane půldruhého milionu korun, ale o padesát tisíc si polepší stříbrní i bronzoví medailisté a v návrhu výkonného výboru Českého olympijského výboru je navýšení především u týmových sportů. Návrh musí schválit dubnové plénum ČOV.

Olympijská pochodeň
zdroj: ISIFA/Rex Features

Podle návrhu výkonného výboru by oproti Vancouveru odměna za stříbrný kov pro jednotlivce stoupla na 750 tisíc korun a za bronz na 450 tisíc korun.

Polepšit by si měli zástupci týmů - od dvoučlenných posádek, párů ve čtyřhrách nebo synchronních dvojic až po kolektivní sporty. "Chceme kolektivy více motivovat a více odměnit jejich týmovou práci," řekl mluvčí ČOV Alexander Kliment.

Zatímco předloni ve Vancouveru si pár za zlato dohromady vydělal 1,875 milionu korun, pro Londýn je v návrhu zvýšení prémie na dva miliony. Pro čtyřčlenný tým by se odměna za olympijský vavřín mohla zvednout o sto tisíc na rovné tři miliony.

Pokud se do Londýna kvalifikují basketbalistky a napodobily by stříbrnou jízdu z domácího mistrovství světa v roce 2010, rozdělily by si tři a půl milionu korun, za finálovou výhru dvojnásobek. Šanci jet na hry mají i pozemní hokejisté, ti by za senzační zisk zlata inkasovali devět milionů.

Návrh ČOV na odměny (v tisících Kč)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články