Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olympijské oblečení snoubí sport s abstraktními liniemi

Praha - V umělecky vyvedeném a přitom maximálně funkčním oblečení budou čeští sportovci bojovat o medaile na olympijských hrách v Londýně. Sportovní část kolekce byla představena na módní přehlídce v Národní galerii. Komplet pro zahájení her bude představen až při nominaci 20. června. "Myslím, že se to povedlo," pochvaloval si sportovní část oblečení veslař Ondřej Synek, který testoval v tréninku funkčnost výbavy.

Hlavní inspirací olympijského oblečení se stal obraz Amorfa - Dvoubarevná fuga z dílny Františka Kupky. Sportovce tak zdobí abstraktní linie vyvedené v národních barvách, stejně jako na slavném plátně. "Kolekci pro Londýn jsme pojali více umělecky než tu pro Vancouver, to byl velký skok dál," řekl Václav Hrbek, ředitel výroby firmy Alpine Pro, která stejně jako pro Vancouveru vyrábí olympijskou kolekci.

"Je to šmrncovní, elegantní, vkusný a má to umělecký náboj, protože pan Kupka ztvárnil život, muziku i barvu. A co je sport? Sport je o barvě, o pohybu, o životě, a to všechno se v tom snoubí. Budeme mít ohromný úspěch," řekla bývalá sportovní gymnastka a sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. "Vyjadřuje to olympismus a máme tak možnost upozornit na našeho malíře a velkého vlastence. Je to spojení českosti a světovosti zároveň," dodal předseda ČOV Milan Jirásek.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení olympijského oblečení

Na hrách ve Vancouveru čeští sportovci po dlouhé době svým oblečením oslnili, sklidili pochvalu a obdiv. "Ve Vancouveru to bylo něco nevídaného. Doufám, že vzbudíme stejný zájem," řekl Synek, jedna z velkých medailových nadějí. A jakou barvu cenného kovu si na oblečení pověsí? "Musíme se nechat překvapit," řekl.

Letní kolekce pro Londýn kombinuje modrou a bílou barvu, přičemž abstraktní vzory jsou vždy na tričkách či bundách. Kolekce je navržená z moderních látek. Trička a funkční prádlo jsou například vyrobeny z materiálů s bambusovými vlákny, které mají antibakteriální účinky. Materiál potažený teflonem je zase velmi odolný proti zašpinění a tzv. Ice Café prvek by měl způsobovat, že oblečení bude v horku chladit.

Milan Jirásek, předseda ČOV:

"Myslím si, že to zabere i u naší veřejnosti a bude to v Londýně obrovská reprezentace. I když chci připomenout, že hlavní bombu máme schovanou. To bude nástupové oblečení, které bude prezentováno v souvislosti s nominací, to znamená až v létě před olympijskými hrami v příštím roce."

Multifunkční bunda je vysoce prodyšná a nepromokavá, ale má i speciální vlastnost - v očekávaném ostrovním dešti změní baru. "Při styku s vodou reaguje tak, že se objeví motiv, který propojí celou kompozici," řekl Hrbek.

Cena bundy se pohybuje okolo 7,5 tisíc korun a celkové náklady na výrobu kolekce jdou do desítek milionů. Každý sportovec dostane před cestou do Londýna kolekci obsahující 33 kusů. Stejné výrobky sportovního oblečení si ale tentokrát může koupit každý. "Část kolekce půjde do prodeje od pátku a druhou část do prodeje dáme sto dnů před olympiádou. Rozhodli jsme se pro velkou investici. Spolu s doplňkovým prodejem, který zahrnuje třeba hrníčky, vyrobíme 220 až 230 tisíc kusů s motivy kolekce," řekl Hrbek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články