Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na OH v Londýně má Česko aktuálně 32 míst

Praha - Trojnásobně vzrostl během dvou měsíců počet českých účastnických míst pro olympijské hry v Londýně. Pokud by hry nad Temží startovaly o 305 dnů dříve, pak by do bojů o cenné kovy zasáhlo 32 českých sportovců. "Pracujeme s číslem sto třicet až sto pětapadesát míst, ale je to vždy hra o věštění s reálem, který přichází a mění se ze dne na den," uvedl šéf české olympijské mise pro Londýn 2012 František Dvořák. Jeho slova dokládá fakt, že v červenci, rok před začátkem her, mělo Česko jen deset míst a nyní již 32.

Olympijské centrum v londýnském Stratfordu
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Nejvíce nominovaných je aktuálně kanoistů (11), střelců (9) a veslařů (8), přičemž atleti, kterých bývá nejvíce, začnou plnit limity až v lednu. Většina sportů bude plnit kritéria a účastnit se kvalifikací až skoro do začátku olympiády. Na olympiádu se nekvalifikovali fotbalisté, a tak největší šance z kolektivních sportů mají mít basketbalistky. "A doufám, že se pochlapí pozemní hokej, který má mít velkou šanci a vyrovná to," naznačil Dvořák, kdo by mohl nahradit fotbalisty.

Finální nominace bude navržena 20. června a schválena o týden později. Zástupci Českého olympijského výboru pracují s předpokladem, že do Londýna pojede více než 130 sportovců, což závisí hlavně na týmech. Začátkem října podá Česká republika oficiálně přihlášku k letním olympijským hrám v Londýně. "Slavnostně přihlášku podepíšeme na Pražském hradě za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause," řekl předseda ČOV Milan Jirásek.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyjádření šéfa české mise Františka Dvořáka

O olympijské hry v Londýně je mezi českými fanoušky velký zájem. Podle informací ČOV už je prodáno 60 procent z odhadovaného počtu 27 tisíc lístků pro Česko. "Objednali jsme hodně lístků a byli nervózní, že to nedopadne, ale už není k dispozici ani lístek napřímo. Hlavní hity jako Špotáková a Synek jsou vyprodány. Vstupenky jsou ještě v balíčcích u cestovních kanceláří. Obecně máme z prodeje radost, jde nad očekávání," řekl Jiří Kejval, místopředseda ČOV pro ekonomiku a marketing.

Necelý rok před olympiádou probíhají licitace o umístění výprav v olympijské vesnici. Česko si vytipovalo tři objekty nedaleko od jídelny a zázemí vesnice. "To nám vždy vyhovovalo a většinou jsme uspěli, tak  doufáme, že to dopadne i letos," řekl Dvořák. Organizátorům her odpovídal i na otázku, s kým by Češi chtěli bydlet. "S výpravami, s kterými si vyhovíme, takže Slováci i Slovinci jsou příjemní," řekl. Olympijskou vesnici označil Dvořák za moderní sídliště. Sportovci budou bydlet v dvoulůžkových pokojích. "Ubytování je fantastické. V Pekingu bylo sídliště nádherné, ale tady mají smysl pro detail, je to perfektní a evropsky pojaté," řekl Dvořák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články