Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Jirásek: Český dům bude na OH i pro veřejnost

Praha – Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Milan Jirásek se vedle skvělých sportovních výkonů už nemůže dočkat, až příští léto slavnostně otevře tradiční Český dům v rámci olympijských her v Londýně. Velkou novinkou bude, že kromě sportovců se do něj tentokrát dostane i širší veřejnost. "Zatím vše propočítáváme, ale po společenské stránce to bude důstojná reprezentace," řekl Jirásek v České televizi s tím, že dům bude stát poblíž známého londýnského nádraží King's Cross.

"Olympiáda posune laťku ve výkonnosti v olympijských sportech ještě výš. Těším se, že do toho úspěšně zasáhnou i čeští sportovci," uvedl Jirásek. ČOV se podle něj připravuje na více frontách. "Jednak je to příprava sportovní výpravy, kde nechceme být pouhou cestovní kanceláří. Hodláme také podpořit přípravu ve sportovních svazech," nastínil.

Jirásek tvrdí, že po celé čtyři roky se ČOV snaží svazy podpořit podle určitého systému. "Dostávají peníze na takové projekty, které dávají něco navíc, než co si svaz může dovolit," vysvětlil. Podle něj se jedná třeba o speciální tréninkové kempy, ale i vybavení. "Je to také otázka finanční pomoci vědecko-metodickému servisu, otázka školení trenérů," dodal Jirásek.

Do srovnání mezi Londýnem a Pekingem, kde se uskutečnila zatím poslední letní olympiáda v roce 2008, by se nepouštěl. "Srovnávali bychom něco, co proběhlo, a něco, co se chystá," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko s Milanem Jiráskem

O chvíli později mu to ale stejně nedá. Rozdíl bude podle něj třeba v divácích. "V Pekingu to brali jako událost, v Londýně budou zaměřeni spíše odborněji," přemítal. Jako společný problém vidí i dopravu. "Což se v Londýně děje už teď. Samozřejmě při náročnosti olympijských her to bude ještě horší. Ale vždycky se to nějak vyřešilo, sportovci se na stadiony dostali a diváci si budou muset přivstat," řekl v nadsázce.

Jirásek naopak neuvedl, jak bude vypadat oblečení výpravy do Londýna. "Je to takové tajemství, že to nemohu prozradit, ani kdybyste mě mučili," smál se.

Maskoti Wenlock a Mandeville
zdroj: ISIFA/Rex Features
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články