Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Obžalovaný po havárii letounu s hokejisty Jaroslavle byl amnestován

Jaroslavl - Jediný obžalovaný v kauze tragické havárie letounu Jak-42 s hokejisty klubu Lokomotiv Jaroslavl ze září 2011 dostal trest pěti let odnětí svobody. Soud v Jaroslavli mu ale současně trest odpustil s tím, že Vadim Timofejev spadá pod letošní amnestii. V letadle zahynuli i tři čeští hokejisté a jeden slovenský reprezentant.

Trosky letadla havarovaného v Jaroslavli
zdroj: Isifa autor: Sipa Press

"Trest se promíjí v souvislosti s amnestií vyhlášenou k 70. výročí vítězství (ve druhé světové válce), záznam o trestu se vymaže," uvedl soudce, který nejprve ohlásil nepodmíněný trest. Celý rozsudek četl od pondělka, dohromady skoro 20 hodin. 

Timofejev, který byl v letecké firmě Jak-servis jako náměstek generálního ředitele zodpovědný za přípravu pilotů, podle vyšetřovatelů v rozporu se zákonem dovolil létat posádce, která nebyla dostatečně přeškolena na daný typ letounu. Kapitánovo oprávnění bylo navíc vystaveno na základně neplatných dokumentů. Timofejev ani nevyhodnotil kapitánovy chyby během předchozích letů.

Prokuratura pro něj žádala šest let vězení, pozůstalí podmíněný trest, protože příčina havárie nebyla podle jejich názoru dostatečně hodnověrně objasněna.

Timofejev ve svém závěrečném proslovu před soudem prohlásil, že by raději zahynul spolu s posádkou, než aby byl odsouzen. "S verdiktem jsem spokojen, odvolávat se nebudu," řekl po vynesení rozsudku.

Tragédii přežil jediný člověk

Při neštěstí zahynulo 44 lidí, mezi oběťmi byli i čeští hráči Jan Marek, Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Slovák Pavol Demitra. Jako jediný přežil palubní inženýr Alexandr Sizov, který při zřícení stroje nebyl v pilotní kabině, ale mezi cestujícími.

"Po nějaké době mezi cestujícími zavládla nervozita, když letadlo hned nevzlétlo. Po chvíli mi došlo, že stroj jede po oranici," vzpomínal v televizním rozhovoru měsíc po neštěstí na chvíle, kdy Jak-42 opustil ranvej a odpoutal se od země až na poli. "Z pole jsme se pak odpoutali, ale bylo mi jasné, že letadlo padá a každou chvíli se rozbije o zem," řekl Sizov. Letoun se od země odpoutal jen do výše několika metrů, zavadil o anténu rádiového majáku a zřítil se na břehu řeky Volhy.

Ruský útočník Alexandr Galimov nezahynul při havárii, podlehl však svým rozsáhlým popáleninám o několik dní později v moskevské nemocnici. 

Letoun mířící do Minsku havaroval krátce po startu na jaroslavlském letišti Tunošna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články