Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Ovečkin mohl být hrdinou zápasu, gól ale dopravil do branky neregulérně

Toronto - Alexander Ovečkin se mohl stát hrdinou utkání se Švédskem. Rusové ve třetí třetině prohrávali 0:2 a už to vypadalo, že je jejich osud zpečetěn. Pak ale zaúřadoval právě ruský fenomenální střelec. Nejprve se trefil v čase 59:33 ranou od modré čáry a deset sekund před koncem se mu podařilo kotouč protlačit za záda gólmana Markströma znovu, tentokát ale rozhodčí branku neuznali, a ruský výběr tak Švédům podlehl 1:2. Po zápase Ovečkin uznal, že opakovaný záběr neviděl, ale podle svých slov dotek puku a hokejky cítil. 

Alexandr Ovečkin
zdroj: ČTK/Paprskář Pavel

Rusům se v utkání se Švédy nedařilo, jejich výkon působil bezradně a nepřesně. Střelci Malkin ani Ovečkin se nedokázali před švédskou brankou prosadit. Švédové ve druhé třetině vstřelili dvě branky a měli úspěšně nakročeno k vítězství. Čas nekompromisně ubíhal, zápas se chýlil ke konci a už to vypadalo, že Tre Kronor si dojdou v utkání s Ruskem pro poměrně hladké vítězství.

Ovečkin ale dokázal jinak nepříliš záživný zápas v poslední minutě ještě zdramatizovat a vrátit Rusko zpět do hry. V čase 59:33 při hře bez ruského gólmana Ovečkin vystřelil od modré čáry a snížil na 1:2. Sborná půl minuty před koncem vycítila šanci vývoj utkání ještě otočit.

Deset sekund chybělo do konce utkání, když před švédskou brankou zaúřadoval opět Ovečkin a dokázal protlačit puk do švédské branky. Na první pohled ale puk do branky srazil rukou, následovala proto kontrola videa. Ruský útočník svůj gól divoce oslavoval, několikrát si poklepal na hůl, aby rozhodčí i svůj tým přesvědčil, že branka byla regulérní. Gólem si byl bezpochyby jistý.

Na spornou situaci okamžitě reagovali i komentátoři České televize, kteří se shodli na tom, že branka nemá platit. V opakovaném videu je zřejmé, jak ruský utočník sklepává puk rukavicí a snaží se přizvednout hokejku, aby kotouč ještě před spadnutím do branky trefil. Žádný ze záběrů už ale nedokazuje, že by ke kontaktu hokejky s pukem došlo. 

Rozhodčí po posouzení situace vyřkl jasný verdikt – gól neplatí. V tu chvíli se Ovečkin vydal k sudímu a začal mu rozhořčeně vysvětlovat, že se kotouče dotkl holí. Přímo u situace kromě dvou rozhodčích stál také švédský bek Stralman, který se snažil Ovečkinovi v gólové akci zabránit.  

Právě Stralman po utkání v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že si byl jistý neregulerností branky. "Byl jsem přímo u té situace, viděl jsem čistou ruku," řekl Stralman. Švédský obránce pak už pouze doufal, že stejný názor budou mít i rozhodčí a gól nebude uznán.

Ovečkin byl po utkání zklamaný a potvrdil to, co naznačoval hned po neuznání gólu. "Replay jsem neviděl, ale cítil jsem, že se puk dotkl hokejky," vysvětlil sklesle ruský útočník. Podle Ovečkina je ale nyní nutné na smolný okamžik zapomenout a posunout se dále.

Zdroj
wch2016.com, nbc.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články