Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Skaut Fischer: Kanada a Amerika hrály ostře, byl to intenzivní hokej

Pittsburgh - Hru soupeřů českých hokejistů pro základní skupinu Světového poháru osobně mapoval v minulých dnech hlavní skaut české hokejové reprezentace Jiří Fischer. Od pátku do neděle navštívil oba přípravné zápasy USA s Kanadou v Columbusu a Ottawě a také souboj Výběru Evropy s Výběrem Severní Ameriky v Montrealu.

Utkání USA - Kanada
zdroj: ČTK/ZUMA/Daniel Lea

"Kanada s Amerikou hrály dva dny po sobě, což bylo ještě s přeletem specifické. Byl to ale hodně intenzivní hokej, opravdu hráli ostře," řekl Fischer, který se v pondělí připojil k české reprezentaci v Pittsburghu. Šestatřicetiletý bývalý obránce, který pracuje jako ředitel pro hráčský vývoj v klubu NHL Detroit Red Wings, získal spoustu poznatků. Ty předá realizačnímu týmu trenéra Josefa Jandače.

"I po odpískání do sebe šli hodně, dohrávali souboje. Pak z toho samozřejmě byla spousta šarvátek a spousta vyloučení. Bylo vidět, jak budou hrát přesilovky a kdo budou klíčoví hráči," uvedl Fischer. V Columbusu vyhráli Američané 4:2 a v Ottawě Kanaďané 5:2. "Kanada byla méně disciplinovaná, než jsem čekal. Měli spoustu střel na bránu a čekal jsem, že se nenechají strhnout tím ohromných vyhecováním. Byli pak disciplinovanější v Ottawě," doplnil Fischer na adresu první soka českého týmu na turnaji.

Proti Kanadě vstoupí český tým do Světového poháru v neděli ve 2:00 SELČ, proti USA ve stejném čase v pátek 23. září vystoupení ve skupině uzavře. "Amerika vypadala malinko unavenější. Kvůli tomu měla spoustu faulů. Hrají fyzický a silný hokej. Jsou velcí, těžcí, jdou do branky," podotkl vítěz Stanleyova poháru z roku 2002 s Detroitem a mistr světa z Vídně z roku 2005. Jeho kariéru ve stejném roce ukončily problémy se srdcem. Souboj složených výběrů Evropy a Severní Ameriky podle něj přinesl zase úplně jiný styl hokeje.

Radující se Kanaďané
zdroj: Reuters autor: Marc DesRosiers

"Severní Amerika má mladé a šikovné kluky, naopak Evropa zase nejvíc hráčů přes 30 let. Byl to z jejich strany malinko pomalejší hokej, přečíslení tam bylo mraky. V 10. minutě Evropa prohrávala 0:4. Když to bylo 1:5, tak Severní Amerika zvolnila a Evropa se dostala zpátky do zápasu," popsal Fischer. Na Výběr Evropy, který je poskládaný z hráčů ze Slovenska, Švýcarska, Německa, Dánska, Norska, Francie, Rakouska i Slovinska, narazí Češi v pondělí od 21:00 SELČ.

Podle Fischera nebudou mít Evropané problém, aby vytvořili fungující tým. "Jestli jsou to různé národnosti, to nevadí, protože kabina v NHL je taky taková. V některých je také třeba sedm národností, takže to problém nebude," prohlásil Fischer. Lze to podle něj vypozorovat z chování na ledě při zápasech, jak spolu hráči komunikují při různých situacích. "Určitě budou soudržní a budou bojovat spolu. Na střídačce je to všechno v angličtině. Ti kluci jsou na to zvyklí. Všichni jsou v NHL a nebrali žádné hráče z Evropy," doplnil Fischer.

Utkání Severní Amerika "23" - Výběr Evropy
zdroj: USA TODAY Sports autor: Jean-Yves Ahern

Přestože nemají hráči Výběru Evropy možnost reprezentovat svou zemi, bude podle něj jejich motivace ohromná. "Nejen týmová, ale i individuální. Pro ně je to unikátní situace. Mají kvalitní tým a spoustu výborných hráčů. Když jedou na olympiádu nebo na mistrovství světa za svůj stát, tak nikdy nejsou favoriti. A teď mají šanci udělat úspěch. Myslím, že i ti kluci to cítí. Snažili se posbírat nejlepší jména, která mají," podotkl Fischer. Při Světovém poháru, který organizuje NHL a Hráčská asociace NHLPA, šly Fischerovy povinnosti v Detroitu stranou.

"Nejsem jediný. Ken Holland (generální manažer Detroitu) je asistent generálního manažera u kanadského týmu. Na Světovém poháru je čtrnáct hlavních trenérů NHL. Nám budou hráči na kemp mladých nalétávat 15. září. Budu informovaný, jak kluci vypadají na turnaji v Travense City, který pořádáme. Teď je ale Světový pohár na čtrnáct dní priorita," dodal Fischer.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články