Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Role outsidera Česku svědčí, i přes absence navíc není bezzubé

Toronto – Zahraniční weby přisuzují českému výběru poslední místo. Zdá se, že tradice a velké hokejové srdce nebude na úspěch na Světovém poháru stačit. Už od počátku bylo jisté, že česká sestava se svým věhlasem a silou nedokáže papírově měřit s nabitými kádry ostatních týmů, před začátkem turnaje navíc z nominace vypadli klíčoví útočníci David Krejčí s Tomášem Hertlem a obránce Radko Gudas. Medailové naděje týmu se lvem na prsou se tak ještě zúžily, ale hráči se předem nevzdávají. Naopak, mají motivaci dokázat, jak se všichni mýlili.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Český tým slabý není. Na soupisce má Jakuba Voráčka, Tomáše Plekance či talentovaného Davida Pastrňáka, kteří v zámoří předvádí, že český hokej je stále světový. Mezi třemi tyčemi má navíc trojlístek kvalitních a zkušených golmanů z NHL Mrázek–Neuvirth–Pavelec. Problém ovšem je, že ostatní týmy mají sestavu vyváženější a plnou hvězd té nejvyšší úrovně.

USA má Kanea, Kanada Crosbyho, Rusko Ovečkina. Pozadu nezůstává ani Finsko se Švédskem a dva uměle vytvořené výběry taktéž. Pouze Česku chybí nový Jaromír Jágr, hráč, který by byl skutečně rozdílovým. Horko těžko bychom v české sestavě hledali alespoň jednoho, zatímco mnozí soupeři jich mají na rozdávání.

Sport
zdroj: ČT4

Trenér Josef Jandač, který sám nemá reputaci na světové úrovni tak výraznou jako ostatní trenéři, měl spolu s realizačním týmem před sebou velmi tvrdý oříšek. Zatímco kouči soupeřů mohli vybírat z plejády hokejistů hrajících v NHL, Jandač musel vymést všechny kouty, aby dal konkurenceschopnou sestavu vůbec dohromady. Nemohl si příliš taktizovat, které hráče chce a které ne, musel vzít za dík všemi, kteří mají se zámořskou ligou zkušenosti, a přesto není sestava optimální.

Kdo bude brankářská jednička?

Nejméně bolestivým místem pro tvorbu týmu byli brankáři. Česko je tradiční líhní kvalitních gólmanů, na kterých hra Čechů stojí i padá. Stačí si vzpomenout na zlaté Nagano, které bez nadsázky vychytal famózní Dominik Hašek. Hvězdu takového kalibru český tým mezi tyčemi mít nebude, nicméně Petr Mrázek v Detroitu prokazuje, že může být solidní oporou, na kterou se jeho spoluhráči mohou spolehnout. Statisticky se mladý brankář může rovnat s každou jedničkou ostatních týmů.

Sport
zdroj: ČT4

Jandač však stále nechává otázku ohledně brankářské jedničky otevřenou. Rozhodovat se bude mezi Mrázkem a dalším kvalitním brankářem Michalem Neuvirthem z Philadelphie. "Bude mezi nimi trochu boj. Nechtěli jsme říkat, kdo bude jednička a kdo dvojka, protože jsme chtěli oba udržet motivované," vysvětlil Jandač. "Je začátek sezony a nikdo neví, k jaké formě a rozpoložení kluci budou. Potřebujeme je vidět na ledě a vytvořit určitou konkurenci," dodal trenér.

Roli třetího gólmana bude plnit Ondřej Pavelec, který již za svou kariéru pochytal mnoho zkušeností i puků. "Všichni tři se do brány narvat nemůžeme. Kdybyste se zeptali hráče ze čtvrté lajny, jestli chce hrát v první, tak by samozřejmě chtěl. Když se zeptáte druhého nebo třetího gólmana, jestli chce být jednička, tak odpoví, že jo. Na druhou stranu, já můžu být rád, že se berou tři gólmani a že tu můžu být," prohlásil Pavelec, jenž má na kontě 371 utkání v základní části NHL a čtyři v play-off. Přesto prestižní web NHL.com vidí české brankáře jako nejslabší na turnaji, což mimo jiné platí i o trenérech.

Chybí ofenzivní beci

Achillovou patou české reprezentace je obrana. S nedostatkem kvalitních beků se Češi potýkají již dlouhodobě, přitom je paradoxně právě neprostupná defenziva předpokladem českého úspěchu. Pouštění se do gólových dostihů by totiž při současném stavu bylo mladickou nerozvážností.

V obraně nastoupí jen čtyři hráči, kteří momentálně hrají v NHL. Michal Kempný se ale v Chicagu podepsal smlouvu teprve v létě a ani Zbyněk Michálek, Roman Polák či Andrej Šustr nepatří mezi beky, kteří by vyloženě rozhodovali zápasy. Kritický nedostatek je hlavně ofenzivních obránců. V sezoně 2015-2016 byl v tomto ohledu v NHL nejproduktivnějším Roman Polák, kterému však s 16 body patřila až 112. příčka mezi beky. Patnáct bodů z toho bylo navíc "jen" za asistence. Pro porovnání, v čele žebříčku se umístil Švéd Erik Karlsson s 82 body za 16 gólů a 66 asistencí.

Čeští hokejisté oslavují vstřelený gól
zdroj: EPA autor: CLAUDIO BRESCIANI

Celkově nasbírali nominovaní čeští obránci v 1639 zápasech v NHL 336 bodů. Nejlépe si v sezoně 2006-07 vedl Zbyněk Michálek, který si v dresu Phoenixu Coyotes připsal 28 bodů. Pravdou však je, že na Světovém poháru bude mít obranná linie úkol především bránit soupeřovy útoky než gólově rozhodovat utkání.

Gudase v tvrdosti zastoupí Polák 

V tomto ohledu se hodně spoléhalo na výpomoc hromotluka Radka Gudase z Philadelphie, který by svým důrazem znepříjemňoval hru technicky vybaveným hráčům. Obránce Philadelphie však Světový pohár nestihne z důvodu zranění zápěstí. Místo něj tak bude soupeřovy útoky zastavovat Tomáš Kundrátek, který hájí barvy Slovanu Bratislava v KHL. Zkušenosti má ale i se zámořím, kde odehrál 30 zápasů za Washington s bilancí gólu a šesti asistencí.

Sport
zdroj: ČT4

Klíčovou postavou českého obranného valu tak bude Roman Polák, další tvrďák, který v loňské sezoně rozdal v dresu Toronta a San Jose 303 hitů a nestačil jen na Matta Martina (365) a o jeden hit právě na Radka Gudase. Mimo hráče NHL v obraně nastoupí ještě Michal Jordán s Jakubem Nakládalem, kteří sice v zámoří v minulé sezoně působili, ale momentálně jsou bez angažmá.

Kdo nahradí nenahraditelného Krejčího?

Ani útočné síle se zranění nevyhnula. Největší ztrátou pro českou ofenzivu je absence dvojnásobného nejproduktivnějšího hráče play-off NHL a vítěze Stanleyova poháru z roku 2011 Davida Krejčího. Útočník Bostonu se nedokázal dát dohromady po operaci a českému týmu bude chybět hlavně v přesilovkách. "Všichni víme, že bez něj bychom mohli mít v přesilovkách problémy. Nemáme tam moc na výběr. On to umí na modré čáře hrát výborně," řekl na jeho adresu kapitán Tomáš Plekanec.

Sport
zdroj: ČT4

Jako ideální náhradník se jevil Jiří Hudler, který možná překvapivě chyběl v původní nominaci. Útočník, který podepsal smlouvu s Dallasem Stars, však dodatečné dopsání odmítl. "Teď jsme pro něj měli prostor v prvních dvou pětkách i do přesilovky, ale nezařadili jsme ho napoprvé a je možné, že ho to štvalo. Bude se připravovat na nové angažmá, má na to právo," chápal ho Jandač.

Do výběru nakonec nezařadil ani Radima Vrbatu, mladíky Jakuba Vránu či Pavla Zachu si nechal v záloze. Martin Ručinský se ještě snažil přemluvit Jaromíra Jágra, ten však na svém ukončení reprezentační kariéry nechtěl nic měnit. Z kandidátů na náhradníka nakonec vypadl i Andrej Nestrašil z Caroliny, který nedostal k případné účasti povolení od klubu.

Absence klíčových hráčů je nepříjemná

Trenér Jandač navíc musel vyřešit ještě jednu nepříjemnou absenci. Kvůli dlouhodobým problémům s pravým kolenem se turnaje nečekaně nezúčastní ani útočník San Jose Sharks Tomáš Hertl, s kterým realizační tým počítal.

Sport
zdroj: ČT4

Místo Krejčího tak byl nakonec povolán reprezentací ostřílený Roman Červenka, který momentálně působí ve švýcarském Fribourgu, a Michal Birner z Čeljabinsku, který se ukázal v dobré formě na květnovém mistrovství světa.

"Ztráta Krejčího, Hertla a Gudase není jednoduchá," reagoval generální manažer Martin Ručinský. "Všichni to jsou kvalitní hráči. Krejčí měl být náš první centr. Hertla jsme také chtěli mezi šesti nejlepšími útočníky. A Gudas je jeden z nejtvrdších obránců vůbec. Budeme se postrádat. Na druhou stranu se otevírá šance pro ostatní a nejde jen o nás, každý tým musí dělat určité změny a nějak se s tím vypořádat," dodal.

Tahounem by měl být Voráček

Český útok možná bude postrádat vyloženou hvězdu, leč bezzubým nebude. Góly se čekají především od Jakuba Voráčka, který v sezoně 2014-2015 zářil v dresu Philadelphie a atakoval čelo žebříčku produktivity, ve kterém nakonec obsadil páté místo.

Jeho velká síla je především při přesilovkách. Během posledních dvou sezon v NHL nasbíral v početní převaze 56 bodů, které ho spolu s již zmíněným Erikem Karlssonem řadí na šesté místo v žebříčku. Nasbíral tedy téměř o polovinu více bodů než druhý nejlepší Čech Tomáš Plekanec. Ve hře 5 na 5 mu pak patří desáté místo v žebříčku asistencí, když ve 237 zápasech dokázal rozdat 142 gólových přihrávek.

Sport
zdroj: ČT4

Tvrdost nad pohlednost

K úspěchu povede důrazná hra. Českému týmu chybí hráči s ekvilibristikou Dacjuka a zabijáckým instinktem Crosbyho či Ovečkina, tudíž tyto atributy musí nahradit silovou hrou a například vyhranými vhazováními.

V těch je expertem Vladimír Sobotka, který v poslední zámořské sezoně z roku 2013-14 vyhrál v dresu St. Louis Blues 61,9 % buly. Během všech svých sedmi let v NHL vybojoval 1632 z 2899 vhazování a mezi aktivními hráči mu patří třetí příčka za Jonathanem Toewsem a Patricem Bergeronem, kteří nastoupí za tým Kanady. Sobotka si nevede špatně ani v Avangardu Omsk, kde si drží úspěšnost 56,3 %.

Pro Jaškina půjde o první turnaj v Áčku

Benjamínkem českého týmu bude Dmitrij Jaškin. Třiadvacetiletého útočníka s ruskými kořeny čeká první turnaj za reprezentační Áčko, hráč St. Louis Blues však před Světovým pohárem velkou nervozitu necítí.

V plánech trenérů zatím figuruje jako hráč čtvrté formace s Vladimírem Sobotkou a Milanem Michálkem. "Vyhovuje mi to. Se 'Sobem' je fajn hrát a do toho ještě Milan. Myslím, že budeme taková bojovná lajna a budeme soupeřům dělat nepříjemnosti. Každý z nás tam bude mít svou úlohu, ale jako lajna se budeme doplňovat, tak snad to půjde," přál si Jaškin.

Program Česka:

18. 9., 02:00 Kanada – Česko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)
19. 9., 21:00 Česko – Výběr Evropy (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)
23. 9., 02:00 Česko – USA (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

Plekanec: Podceňování je pro nás motivací

V týmu se ukrývají i další zkušení či talentovaní hráči, které bude z pozice kapitána dirigovat Tomáš Plekanec. Ten se síly protivníků nebojí a stejně jako Jan Lucemburský neutíká z boje předem. "Když jsem byl kluk, nikdo mi nevěřil, když jsem říkal, že budu hrát hokej na profesionální úrovni a dotáhnu to do NHL. Já to bral jako motivaci pracovat ještě tvrději, abych těmto lidem dokázal, že se mýlili. Bylo by krásné všem ukázat, že se mýlili i tentokrát," nehází Plekanec flintu do žita.

S jeho slovy souhlasí i dodatečně povolaný Michal Birner, který věří, že Češi na Světovém poháru nebudou jen do počtu. "Před lety také vyhrálo fotbalové mistrovství Evropy Řecko... Je jedno, jakým stylem to bylo, ale vyhrálo, přestože před turnajem by si na něj nikdo nevsadil ani korunu. Taková je i naše pozice v očích nejen zámořských novinářů – nemáme takové individuality, ale můžeme překvapit," zůstává optimistický Birner.

Nominace českých hokejistů na Světový pohár:

brankáři: Petr Mrázek (Detroit), Michal Neuvirth (Philadelphia), Ondřej Pavelec (Winnipeg).

obránci: Michal Jordán, Jakub Nakládal (oba bez angažmá), Michal Kempný (Chicago), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Zbyněk Michálek (Arizona), Roman Polák (Toronto), Andrej Šustr (Tampa Bay)

útočníci: Radek Faksa, Aleš Hemský (oba Dallas), Michal Birner (Čeljabinsk/KHL), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Michael Frolík (Calgary), Martin Hanzal (Arizona), Dmitrij Jaškin (St. Louis), Milan Michálek (Toronto), Ondřej Palát (Tampa Bay), David Pastrňák (Boston), Tomáš Plekanec (Montreal), Vladimír Sobotka (Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia)

Zdroj
ČT sport, nh.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články