Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Budoucnost NHL v jednom balení? Mladý tým severoamerických talentů

Toronto – Světový pohár letos nabídne nové složení hvězdného turnaje. Zatímco na tom posledním se v roce 2004 představila tehdejší osmička hlavních hokejových národů, nyní bude v Torontu scházet slovenský a německý tým. Místo nich se prestižního turnaje zúčastní dva hybridní výběry – Tým Evropy a Tým Severní Ameriky složený z mladých hráčů do 23 let. Právě výběr mladíků by měl být, i když na první pohled nenápadným, tahákem pro hokejového fanouška. Důvod je zřejmý – bude složen z budoucích hvězd NHL.

Connor McDavid
zdroj: ČTK/AP autor: Jacques Boissinot

Přestože ostatní národní týmy překypují zvučnějšími jmény jako Crosby, Ovečkin či Kane a jejich soupisky jsou plné zkušených hráčů s nesčetnými úspěchy a trofejemi, bylo by chybou dopředu zatracovat toto mladé mužstvo složené z kanadských a amerických hráčů v konkurenci hokejových velikánů.

Mužstvo povede zkušený trenér Todd McLellan, který má zkušenosti s mezinárodním hokejem ze střídačky Kanady, kterou dovedl ke zlatým medailím na šampionátu v roce 2015. V NHL přešel před rokem po sedmi letech u San Jose do stále se omlazujícího Edmontonu, a tak se spojení ostříleného kouče s mladým kolektivem týmu Severní Ameriky jeví jako logické.

Severoamerická NHL se v posledních letech značně omlazuje a kádry jednotlivých týmů se často rapidně proměnily. A zatímco generace okolo Crosbyho pomalu ale jistě nakračuje do druhé poloviny kariéry v nejprestižnější lize světa, jejich místa se chystá převzít mladá krev.

Ostatně, někteří se už v tak mladém věku nesmazatelně zapisují do dějin NHL. Na začátek postačí rychlý výčet zajímavostí a úspěchů některých hráčů. Soupiska Týmu Severní Ameriky se pyšní dvojnásobným vítězem Stanley Cupu, pěti z posledních šesti jedniček draftu nebo nováčkovským rekordem v počtu bodů v řadě pro obránce.

Program týmu Severní Ameriky do 23 let:

19. 9., 02:00 Finsko – Severní Amerika U23 (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

20. 9., 02:00 Severní Amerika U23 – Rusko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

21. 9., 21:00 Severní Amerika U23 – Švédsko (přímý přenos ČT sport a ctsport.cz)

Útočník Jack Eichel, dvojka draftu NHL 2015
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Složení kádru dominují první dvě loňské volby draftu

Ale pojďme soupiskou postupně. V útoku se vyjímají supertalenti. Kapitán Connor McDavid je v 19 letech připodobňován k největším hvězdám kanadského hokeje na čele s Gretzkym či právě Crosbym. Ano, v minulosti byla téměř každá jednička draftu vzývána do nebes a mnohým se predikovaly zářné kariéry, které nebyly naplněny, ale za McDavidem stojí výsledky už po prvním roce mezi dospělými.

Nebýt zranění, kvůli kterému přišel o polovinu sezony, mohl atakovat nejvyšší příčky v bodování i přesto, že nastupoval za trápící se Edmonton. Nakonec vyprodukoval 48 bodů v 45 zápasech a kanadské reprezentaci pomohl s obhajobou zlatých medailí devíti body v deseti utkáních včetně vítězné branky ve finále proti Finsku.

Hned v závěsu za McDavidem je podobně jako na loňském draftu Jack Eichel. Americký centr si svými výkony podmanil Buffalo, skončil druhý v bodování týmu (56) a 24 nastřílenými brankami dokonce ovládl pořadí střelců Sabres. Okamžitě se tak zařadil mezi lídry mužstva. Oba dva loňští nováčci by jejich pozice měli potvrdit v nadcházející sezoně.

Na mezinárodní úrovni letos Eichel chyběl, avšak na světovém šampionátu v Praze a Ostravě v roce 2015 se stihl před premiérovým ročníkem v NHL ukázat evropskému publiku v dresu USA sedmi body (2+5) v deseti utkáních a odvézt si bronzovou medaili.

Auston Matthews překonává Dominika Furcha
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Americký spasitel skomírajícího Toronta

Kromě McDavida se z pozice jedničky draftu představí v týmu Severní Ameriky Ryan Nugent-Hopkins (Edmonton), Nathan MacKinnon (Colorado), Aaron Ekblad (Florida) i Auston Matthews (Toronto).

Zatímco Nugent-Hopkins po pěti letech v NHL stále čeká na výraznější prosazení, MacKinnon s Ekbladem alespoň vyhráli trofej pro nejlepšího nováčka roku. K tomu jsou navíc mistry světa z Prahy. Velké naděje jsou vkládány do aktuální jedničky draftu Matthewse, a to nejen organizací Maple Leafs, ale samotným americkým hokejovým svazem.

Matthews by se měl stát elitním hráčem ligy a Toronto doufá, že slavný klub s ním čekají lepší časy. Na mezinárodních kluzištích se americký teenager proháněl v minulé sezoně v dresu švýcarského Curychu, přičemž si v 36 zápasech připsal na své konto úctyhodných 46 bodů včetně 24 branek.

V americkém rozvojovém programu reprezentantů do 18 let pravidelně nastupoval od sezony 2013-14 a prostor dostal také na letošním mistrovství světa, kde vysloveně zazářil. Na šampionátu si ještě jako osmnáctiletý urostlý centr podmanil ruské arény, nasázel šest branek, přidal tři asistence a zejména jeho zásluhou se Američané dostali do bojů o medaile.

Na bronzové Rusy však byli krátcí. Na Matthewse nevzpomínají v dobrém zejména čeští fanoušci, kteří museli strpět čtvrtfinálové vyřazení po sólovém koncertu Američana. Ve druhé třetině nejprve mladý talent vyrovnal, v nájezdech se poté jako jediný zapsal mezi úspěšné střelce a poslal tím Čechy ze slibně se rozvíjejícího turnaje domů.

Aaron Ekblad je v týmu Floridy spoluhráčem Jaromíra Jágra
zdroj: ČTK autor: Karl B DeBlaker

Ofenzivní obránci jako trend NHL

Dalším mladíkem se skvělou budoucností by měl být dvacetiletý Dylan Larkin, který se nečekaně rychle prosadil v Detroitu už ve své první sezoně. Přitom v týmu Rudých křídel se nováčkům tolik prostoru v minulosti nedávalo, ostatně Jiří Hudler by mohl vyprávět. Jenže rychlý útočník se chytil hned na začátku ročníku a nakonec se blýskl 23 brankami včetně pěti vítězných gólů.

O tři roky starší Brandon Saad má za sebou teprve čtyři sezony, ale už dvakrát se radoval ze zisku Stanley Cupu. Před výměnou do Columbusu byl součástí vítězné dynastie z Chicaga, letos se v dresu Modrých kabátů uvedl 31 brankami a mohl se těšit ze sdíleného ocenění pro nejproduktivnějšího hráče týmu z Ohia.

Mezi obránci vyčnívá už zmíněný Aaron Ekblad. Ofenzivní bek skvěle podporuje útok Panterů a klub si pojistil jeho služby na dalších osm let prodloužením nováčkovského kontraktu ještě před jeho vypršením v roce 2017. Podobným typem obránce je Seth Jones, Saadův spoluhráč z Blue Jackets.

Třetím do party vyčnívajících beků, jenž letos svojí hrou v zámoří zaujal, je pak nováček z Philadelphie Flyers. Subtilní Shayne Gostisbehere nahrazuje menší fyzické parametry (180 cm a 82 kg) bodovými příděly. 23letý hráč nastřádal celkem 46 bodů (17 gólů) a do rekordních listin se zapsal výjimečnou sérií 15 zápasů se ziskem alespoň jednoho bodu (celkem 18). Stanovil tak rekord pro obránce mezi nováčky, když předchůdce Barryho Becka překonal o pět zápasů.

Matt Murray z Pittsburghu Penguins
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

V brance s vítězem Stanley Cupu

Mezi brankáři má tým Severní Ameriky zajímavou trojici. Černého Petra si zřejmě vytáhne Connor Hellebuyck, kterého čeští fanoušci znají hned ze dvou důvodů. Na mistrovství světa 2015 se stal americkou jedničkou a mladý podceňovaný tým dotáhl s nejlepšími statistikami mezi brankáři až ke třetímu místu. V NHL navíc chytá za Winnipeg Jets a z pozice třetího brankáře kryje záda Ondřeji Pavelcovi.

O pozici jedničky by však na Světovém poháru měli usilovat John Gibson a Matt Murray. Prvně jmenovaný pravidelně nastupoval v mladých amerických výběrech a může se pyšnit světovými tituly do 18 a 20 let. V roce 2013 si navíc ze šampionátu dospělých přivezl bronz. Před třemi lety nakoukl v dresu Anaheimu do NHL a každým rokem zvládá větší porci zápasů. Letos by se měl stát právoplatnou jedničkou Ducks.

Opravdovou kometou mezi severoamerickými brankáři je ale Matt Murray. 22letý kanadský gólman letos odchytal v základní části svých prvních 13 utkání v kariéře v NHL a při zranění jedničky Pittsburghu Marca-Andrého Fleuryho chytil šanci za pačesy. Před startem vyřazovacích bojů si bezchybnými výkony řekl o místo v brance a v play-off svou jarní spanilou jízdu zakončil dobytím Stanley Cupu se svými Tučňáky.

Zajímavý mix amerických a kanadských hráčů, kterým ještě není 24 let, slibuje energií nabitou podívanou. Hokejový fanoušek má navíc ideální příležitost vidět pohromadě zřejmě to nejlepší ze současného severoamerického mládí NHL a zároveň poznat ligovou elitu blízké budoucnosti. Bude pozoruhodné sledovat mladíky v konfrontaci se špičkovými evropskými týmy a kdo ví, třeba všechny překvapí a dostanou se nejen do semifinálových bojů.

Nominace Severní Ameriky do 23 let na Světový pohár:

brankáři: John Gibson (Anaheim/USA), Connor Hellebuyck (Winnipeg/USA), Matthew Murray (Pittsburgh/Kan.)

obránci: Aaron Ekblad (Florida/Kan.), Shayne Gostisbehere (Philadelphia/USA), Seth Jones (Columbus/USA), Ryan Murray (Columbus/Kan.), Colton Parayko (St. Louis/Kan.), Morgan Rielly (Toronto/Kan.), Jacob Trouba (Winnipeg/USA)

útočníci: Sean Couturier (Philadelphia/Kan.), Jonathan Drouin (Tampa Bay/Kan.), Jack Eichel (Buffalo/USA), Johnny Gaudreau (Calgary/Kan.), Dylan Larkin (Detroit/USA), Nathan MacKinnon (Colorado/Kan.), Auston Matthews (Toronto/USA), Connor McDavid, Ryan Nugent-Hopkins (oba Edmonton/Kan.), J.T. Miller (NY Rangers/USA), Brandon Saad (Columbus/USA), Mark Scheifele (Winnipeg/Kan.), Vincent Trocheck (Florida/USA)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články