Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Výrazná posila do obrany. Reprezentaci vyztuží bek Gudas, Polák ani Klok na MS nepojedou

Reprezentační výběr trenéra Josefa Jandače získá výraznou posilu z NHL do obranných řad. Bek Radko Gudas z Philadelphie prošel zdravotní prohlídkou v týmu Flyers a doplní tak národní tým na šampionátu v Dánsku. V Kodani se naopak nepředstaví další obránce Roman Polák z Toronta. Případná účast jeho spoluhráče Tomáše Plekance je v jednání. Z kádru před startem MS navíc vypadl vítkovický obránce Lukáš Klok, který má zlomeninu zánártní kůstky po střele Martina Frka.

Radko Gudas v zápase proti Rusku
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Alexander Demianchuk

"Jsem velice rád, že Gudy (Gudas) se k nám připojí příští týden. Všechno ve Philadelphii prošlo. V noci v jednu jsem ještě mluvil s generálním manažerem Ronem Hextallem, který všemu dal zelenou. Gudy prošel prohlídkou," řekl generální manažer českého týmu Jiří Fischer.

Gudas je první posilou do obrany z NHL. Sedmadvacetiletý účastník loňského světového šampionátu a olympijských her v Soči se připojí k týmu ve středu na dalším srazu v Praze po Švédských hrách. "Jakmile se přepraví s rodinou zpátky do Čech, tak by se k nám připojil od začátku kempu na mistrovství světa," uvedl Fischer.

Po středečním vyřazení Toronta v sedmém zápase prvního kola play-off na ledě Bostonu se spojil i s oběma českými hráči v týmu Maple Leafs. "Roman Polák říkal na rovinu, že si musí vyřešit zdravotní problém s nohou, takže mistrovství světa se nezúčastní. Bude muset podstoupit zákrok a bude se připravovat na další sezonu, jakmile se uzdraví," prohlásil Fischer.

Přijede Plekanec?

"Tomáš Plekanec byl včera v autobuse na cestě na letiště a jsme domluvení, že si dnes zase zavoláme. Jeho rodina je v Montrealu, byl trejdovaný do Toronta, kde strávil víceméně dva měsíce bez ní. Uvidíme, jak se to tam vyvine," uvedl Fischer na adresu pětatřicetiletého centra.

Flyers vypadli v prvním kole play-off v noci na pondělí po porážce s Pittsburghem 2:4 na zápasy. Útočník Philadelphie Jakub Voráček se z účasti na mistrovství světa omluvil a brankáře Petra Mrázka a Michala Neuvirtha, kterého čeká artroskopická operace obou kyčlí, stavitelé národního týmu neoslovili.

Gudas si v této sezoně NHL připsal v 70 zápasech 16 bodů za dvě branky a 14 asistencí. V šesti zápasech play-off nebodoval. V základní části nasbíral 83 trestných minut. Na přelomu listopadu a prosince si odpykal desetizápasový trest za seknutí útočníka Winnipegu Mathieua Perraulta.

Na svém třetím turnaji v dresu české reprezentace se Gudas pokusí rozšířit rodinnou sbírku medailí. Jeho otec Leo má pět bronzů – jeden z olympijských her z Albertville z roku 1992 a čtyři ze světových šampionátů (1989, 1990, 1992 a 1993).

"Když vezmu jeho přínos minulý rok, tak byl naprosto úžasný jak v kabině, tak na ledě. Hrozně se těšíme, jakmile se k nám připojí. Každý hráč ocení, když mužstvo doplní hokejista, který hraje fyzickou hru, bruslí a dává kabině klid i mezi třetinami. To právě 'Gudy' přináší. Je to skvělý kluk a doufám, že dodá i sebevědomí do kabiny," řekl Fischer.

Jednatřicetiletý Polák utrpěl loni v dubnu zlomeninu nohy, kterou mu lékaři museli spravit 13 šrouby. Po sezoně mu v Torontu vypršela smlouva, ale v kempu si vybojoval novou. Byl v širší nominaci na Mastertonovu trofej za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji, ale mezi trojici finalistů se nedostal.

V širší nominaci českého týmu je nyní osm hráčů, kteří v této sezoně nastoupili v NHL. Dalšími jsou brankář David Rittich z Calgary a útočníci Radek Faksa z Dallasu, Dmitrij Jaškin ze St. Louis, Martin Frk z Detroitu, Filip Chlapík z Ottawy, Filip Chytil z New Yorku Rangers a Martin Nečas. Ten sehrál v úvodu soutěže jeden zápas za Carolinu a zbytek ročníku absolvoval v mistrovské Kometě Brno.

Klok si na šampionátu nezahraje, vyřadila ho Frkova střela

Zranění ze středečního tréninku vyřadí dvaadvacetiletého hráče Vítkovic Lukáše Kloka minimálně na tři týdny, takže pro něj skončil i boj o květnové mistrovství světa v Dánsku. Klok inkasoval ránu pukem po tvrdé střele Martina Frka při středeční první přípravě českého týmu ve stockholmské hale Hovet.

"Dostal pukem do nohy. Bylo to oteklé, mysleli jsme, že během noci může otok splasknout a nález se normalizovat. Bohužel dneska už ta bolest byla větší, takže jsme museli na rentgen, který potvrdil prasklinu zánártní kosti," řekl lékař českého týmu Dušan Singer.

Sezona tak pro Kloka, který má na kontě 13 startů v národním týmu, předčasně skončila. "Bohužel je mimo hru. Není schopen trénovat a není ani perspektiva, že by minimálně do tří týdnů mohl sportovat," dodal Singer.

Klok měl nastoupit v základní sestavě v úvodním utkání českého týmu na Švédských hrách v Södertälje proti Švédsku. Při dopoledním rozbruslení místo něj z širšího kádru se skupinou, která zasáhne do zápasu, trénoval Adam Polášek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články