Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

K týmu se připojil Faksa, Jandačovi komplikuje sestavování kádru marodka

Český národní tým se sešel v Praze před odletem na Švédské hokejové hry. K týmu se připojil Radek Faksa z Dallasu, ve spojení jsou trenéři s Radkem Gudasem z Philadelphie a Pavlem Zachou z New Jersey. Oba hráči ještě musí projít lékařskou prohlídkou. Komplikace při sestavování týmu trenéru Jandačovi způsobila početná marodka, mezi nemocné či zraněné hráče se aktuálně řadí Martin Nečas, Dmitrij Jaškin či David Kaše. 

Kouč Josef Jandač na tréninku hokejové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Český tým se sešel po dni volna po Carlson Hockey Games v pražské Tipsport areně a po tréninku opustili kádr obránci Jakub Galvas z Olomouce, Tomáš Pavelka ze Sparty a útočník David Tomášek z Pardubic. Povolán byl nově Hynek Zohorna z Brna.

Trenéru Jandačovi navíc kompletování týmu narušila zranění či onemocnění některých hráčů. Do Švédska se nevydají Vitásek, další obránce Vojtěch Mozík a útočník David Kaše, kteří se potýkají se zraněními. Všichni ale zůstávají v kádru. O účasti Jaškina a Nečase na Švédských hrách se teprve rozhodne.

"Máme nějaké marody a zranění, takže to bude asi komplikace. Vitásek zatím nebude, ten má schůzku s doktorem Kolářem. Jaškin má teplotu a Nečas má antibiotika, takže ten se nejspíš nepřipojí. A Kaše musí na rentgen," shrnul Jandač marodku národního týmu. Jistou účast nemá také Michal Řepík, který má problémy se zápěstím.  

Je nám líto, video expirovalo.
Faksa: Věřím, že teď konečně odehraju celý turnaj

Do výběru pro Švédské hry počítal Jandač s Martinem Nečasem. Devatenáctiletý útočník ale podle slov Jiřího Fischera dostal antibiotika na týden. Hráč mistrovské Komety měl teplotu už před posledním finálovým utkáním s Třincem. "Nečase jsme chtěli vidět, chtěli jsme, aby dostal nějaké zápasy za seniorskou reprezentaci jako ostatní kluci, ale pokud bude mít teplotu, tak nemá cenu ho brát s sebou," vysvětlil Jandač.

Brněnský útočník měl v reprezentaci debutovat. Na přelomu roku startoval na mistrovství světa hráčů do 20 let v Buffalu. Z juniorského týmu, který postoupil do semifinále, jsou v národním mužstvu po Galvasově vyřazení čtyři hráči. Dalšími jsou bek Jakub Galvas a útočníci Filip Chytil, Martin Kaut a Filip Zadina.

Trenéři mohou na soupisku pro Švédské hry napsat 30 hokejistů. "Základní kostru máme, řešíme marody. Je možné, že s sebou do Švédska někoho vezmeme jenom do tréninku," řekl hlavní trenér národního týmu.

K týmu se v Praze připojil Radek Faksa, který s Dallasem nepostoupil do play-off." Z osobního hlediska se mi sezona vydařila, ale vyměnil bych to za play-off. Celou sezonu jsme to měli dobře rozehrané, ale po těch 65 zápasech jsme z deseti utkání asi devět prohráli a těsně nám to uteklo," popsal Faksa zklamání z vyřazení. 

Faksa vynechal turnaj v Pardubicích a zapojí se až do Švédských her. "Měl požadavek, že je fyzicky i psychicky hodně unavený. Chtěl si dát volno, vyčistit si hlavu. Měl výbornou sezonu. Měl by patřit k našim tahounům, je to velký silný hráč. Kromě toho, že umí výborně bránit, tak letos měl i bodový příspěvek," prohlásil Jandač.

Na lékařské prohlídky čekají Zacha s Gudasem

Tým by měl na světovém šamiponátu posílit Radko Gudas, který je s trenérem Jandačem ve spojení. "Pokud projde lékařskou prohlídkou, bude se těšit," řekl o Gudasovi Jandač. Ve stejné situaci je i Pavel Zacha, který čeká na prohlídku a povolení od vedení New Jersey.

S Jakubem Voráčkem bude generální manažer národního týmu Jiří Fischer telefonovat znovu v úterý večer. "S Kubou Voráčkem už jsem mluvil, a až se budou probouzet, tak se ještě spojíme. Budu vědět přesně, jak to vidí on. Myslím si, že rozhodnutí bude na Kubovi," řekl Fischer na adresu nejproduktivnějšího Čecha v této sezoně NHL. 

V jediné nedohrané sérii prvního kola play-off NHL, která se rozhodne v noci na čtvrtek, sezona skončí buď pro Davida Krejčího s Davidem Pastrňákem z Bostonu, či beka Romana Poláka s centrem Tomášem Plekancem z Toronta. "Klukům všem přeju, aby šli dál, to jsou teď jejich myšlenky. Nechci hráče nijak rozptylovat, když hrají zápas o všechno," řekl Jandač.

Složení týmu v přípravě před MS v Dánsku a Švédské hry:

Brankáři: Dominik Furch (Omsk/KHL), Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), David Rittich (Calgary/NHL)

Obránci: Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba Vítkovice), Michal Moravčík, David Sklenička (oba Plzeň), Martin Pláněk, Filip Pavlík (oba Hradec Králové),  Jakub Krejčík (Kometa Brno), David Musil (Třinec), Filip Pyrochta (Liberec), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)

Útočníci: Martin Kaut (Pardubice), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL), Martin Nečas (Kometa Brno), Michal Řepík (Sparta Praha), David Šťastný (Zlín), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Radek Faksa (Dallas/NHL), Martin Frk (Detroit/NHL), Roman Horák (Podolsk/KHL), Filip Chlapík (Ottawa/NHL), Filip Chytil (NY Rangers/NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL), David Kaše (Mora/Švéd.) Robert Kousal (Davos/Švýc.), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta/Švýc.), Adam Musil (San Antonio/AHL), Matěj Stránský (Čerepovec/KHL), Filip Zadina (Halifax/QMJHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články