Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Tři zápasy, tři výhry. Češi porazili i Rusko

Čeští hokejisté potvrdili prvenství na turnaji Carlson Hockey Games v Pardubicích výhrou 2:1 nad Ruskem. Brankami se o to zasloužili útočníci Filip Chytil a Matěj Stránský. V polovině třetí třetiny sice snížil Alexej Kručinin, svěřenci Josefa Jandače však plný bodový zisk udrželi. Vítězný reprezentační debut si odbyl brankář David Rittich. V závěrečném utkání v Pardubicích Finové porazili Švédy vysoko 7:3 a v přímém souboji si vysloužili druhou příčku v turnaji.

Česko - Rusko
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Bez ztráty bodu opanovala reprezentace jeden z podniků série Euro Hockey Tour (EHT) naposledy na turnaji Karjala v roce 2012. Do zápasu proti sborné, která si nepřipsala během prvního turnaje pod koučem Iljou Vorobjovem po nedávném odstoupení Olega Znaroka ani jeden bod, už šli čeští hráči s jistotou osmého triumfu z domácích turnajů EHT. Vítězstvím potvrdili průběžné vedení v tabulce celé série.

"Vítězství, bodový zisk, ještě k tomu doma, to je samozřejmě příjemné a potěšující, ale víme, jak to je. Týmy tady nebyly ještě v těch nejlepších sestavách, také čekají na své nejlepší hráče. Ve všech těch utkáních jsme měli lepší i horší momenty, ale nebyli jsme lepším týmem. Brankáři nám hodně pomohli," uvedl Jandač.

Češi s kapitánem Jordánem nastoupili v hodně pozměněné sestavě oproti sobotnímu duelu s Finy, ale na chuti zabojovat o prodloužení vítězné šňůry během přípravy před mistrovstvím světa v Dánsku, která nyní čítá již sedm zápasů, jim to nijak neubralo.

Jako první zahrozil Chlapík. Na druhé straně se zahřál dvěma výtečnými zákroky Rittich, jehož prověřil Bučněvič a chvíli poté zblízka Kručinin, gólman Calgary ale zasáhl betonem. Po faulu Tichonova následovala první přesilovka zápasu, kterou po Zadinově střele využil dokonce až na čtvrtý pokus o dorážku důrazný Chytil. Kablukov už odpálil puk z branky pozdě. Kručinin mohl vyrovnat, jenže skvělý Rittich byl znovu proti.

"Od toho tam brankář je, aby týmu pomohl. Trenéři chtěli, abych šel chytat. Když se na to budu cítit, abych šel. Vím, že to ještě není na 110 procent, ale cítil jsem se dobře, tak jsem tam vlezl, protože nejvíc vám stejně pomůže právě zápas. Bylo to dobré a jsem hlavně rád, že jsme vyhráli," pochvaloval si Rittich.

Ze druhé třetiny uplynulo jen 14 vteřin a Češi zvýšili náskok. Tomášek využil chyby jednoho z hráčů sborné, okamžitě našel ostrou nahrávkou před brankoviště Stránského, který setřásl bránícího Byvalceva a zblízka nedal Košečkinovi šanci zasáhnout.

Zub pak sestřelil uprostřed kluziště čistě, ale velmi tvrdě Chlapíka, který se jen pomalu sbíral z ledu. Do koncovky si vyjel z rohu hřiště až před Ritticha Mamin, jenže český gólman předvedl další pohotový zákrok betonem. Na konci 36. minuty nevyužil šanci ještě zvýšit Šťastný, Orsava v posledních vteřinách před přestávkou pálil těsně vedle.

Stránský s Hanzlem ve třetím dějství nezvládli přečíslení a v 50. minutě poslala sborná už po 14 sekundách zpět do hry hříšníka Chlapíka. Kotouč se odrazil ke Kručininovi a ten zakončil do odkryté branky. Jen krátce poté následovala bomba Tichonova, Rittich byla ale na místě.

V 54. minutě vypálil Tomášek, sice mířil vedle, jenže kotouč se odrazil před brankoviště sborné a Košečkin měl velké problémy, aby uhájil branku od další pohromy, přestože český útočník netrefil dorážku ideálně.

Dvě a půl minuty před koncem základní doby se Tichonov dostal tváří v tvář před Ritticha, ten už však vyrovnání nedopustil. Stránský se Zadinou sehráli parádně přečíslení dvou na jednoho, Košečkin ale proti Zadinovi zabránil další brance. Power play sborné změnu nepřinesla. 

Český tým ukončil sérii šesti porážek s Rusy od vítězství 2:1 v nájezdech v přípravě na Světový pohár v Torontu (2016), včetně té ze čtvrtfinále loňského MS (0:3). Poslední výhrou v základní době byla ta z MS 2016, kdy tým vedený Vladimírem Vůjtkem vyhrál 3:0.

"Nehráli jsem zase nijak dobře, ale Rittich podal vynikající výkon a dal nám šanci vyhrát. Řekl bych, že jsme podobně jako včera se Švédy měli lepší nástup než ten výstup ze zápasu. Ale tím, že jsme šli do vedení, se nám hrálo líp a nemuseli jsme otáčet vývoj. Většinou s Rusama jsme to měli obráceně a museli dotahovat výsledek, ale dnes se nám povedlo jít do vedení. Porazit Rusy se vždy počítá," prohlásil Jandač.

Na MS nepojede brankář Bartošák ani útočníci Orsava s Ordošem 

Z reprezentace vypadli brankář Patrik Bartošák a útočníci Jakub Orsava s Janem Ordošem. Ve výběru kouče Josefa Jandače zůstává 35 hráčů - tři brankáři, 13 obránců a 19 útočníků. Jistota účasti na šampionátu se otevírá před dvojicí olympioniků z Pchjongčchangu gólmany z Kontinentální ligy Pavlem Francouzem a Dominikem Furchem. K nim i díky výkonu proti Rusku (2:1) přibyl David Rittich z Calgary.

"Půjdeme dál jen se třemi brankáři, budeme si držet deset beků a uvidíme, jaký bude zdravotní stav těch ostatních. Mozík v úterý přijde a zkusí to, i podle toho budeme reagovat. Ještě se hraje finále extraligy, sledujeme situaci v zámoří a budeme mít k dispozici Frka s Faksou," řekl Jandač.

Český tým čeká po sedmi vítězných duelech v přípravě ve stejném počtu utkání a triumfu na domácích Carlson Hockey Games v Pardubicích ještě generálka na Švédských hrách. Poté už zamíří do Dánska, kde bude prvním soupeřem českých hokejistů v sobotu 5. května v Kodani Slovensko.

Finové rozstříleli Švédy 7:3

Skóre severského derby otevřel v 10. minutě Suomela poté, co se finský tým usadil v útočném pásmu po špatné rozehrávce švédského gólmana. Už po 55 vteřinách druhé třetiny zvýšil pohotovým zakončením zblízka pod horní tyčku Palola, ale před polovinou utkání snížil Rödin. Tým Tre kronor mohl i vyrovnat, jenže Husso ve finské brance byl proti. Navíc Jokiharju snadno doklepl do odkryté branky na konci výborně sehraného přečíslení dvou na jednoho a bylo to 3:1.

Podobně snadno přišel ke gólu na začátku třetí části i Puustinen. Snížení obstaral Everberg, jenže Jormakka záhy kontroval. V 56. minutě přidal svůj druhý zásah Everberg a za stavu 3:5, navíc při jediném vyloučení na straně Finů, to Švédové zkusili 125 vteřin před koncem bez gólmana. Pokka však trefil prázdnou branku přes celé hřiště a Gustavssona poté překonal ze sóla ještě Sandell.

ČR - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Chytil (F. Zadina), 21. Stránský (D. Tomášek) - 50. Kručinin (Mamin, Bereglazov). Rozhodčí: Holm, Bjork (oba Švéd.) - Barvíř, Blümel (oba ČR). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 6585. 

ČR: Rittich - Pyrochta, Hrbas, F. Pavlík, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Pláněk, Klok - F. Zadina, R. Hanzl, Stránský - D. Šťastný, D. Tomášek, D. Kubalík - M. Kaut, Chlapík, Kousal - Orsava, A. Musil, Chytil. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Rusko: Košečkin - Bělov, Chafizullin, Zub, Gavrikov, Jakovlev, Bereglazov, Jelesin, Trjamkin - Bučněvič, Byvalcev, Kagarlickij - Sošnikov, Semjonov, Barabanov - Mamin, Tichonov, Kručinin - Michejev, Kablukov, Dergačov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Alexej Kudašov a Anvar Gatijatulin.

Hlasy po zápase turnaj Carlson Hockey Games Česká republika - Rusko v Pardubicích:

Josef Jandač (trenér ČR): "Podobně jako proti Finsku jsme měli lepší začátek zápasu než jeho konec. Díky tomu, že jsme šli do vedení, se nám hrálo lépe a nemuseli jsme otáčet vývoj, jako to s Rusy obvykle bývá. Nehráli jsme opět nijak dobře, ale Rittich podal vynikající výkon a dal nám šanci vyhrát. Bodový zisk i tři vítězství jsou potěšující, ale víme, že soupeři tady nebyli v nejsilnějších sestavách, na své nejlepší hráče čekají. Snažili jsme se zátěž rozdělit mezi co nejvíce hráčů a dali jsme prostor mladým klukům. Měli jsme v zápasech dobré i špatné momenty, ale nebyli jsme lepším týmem. Hodně nám pomohli brankáři - všichni tři tady podali výborné výkony."

Michal Jordán (obránce a kapitán ČR): "Je dobře pro nás i pro fanoušky, že jsme dokázali turnaj vyhrát, ale ve hře bylo hodně věcí, na kterých je potřeba pracovat. Už jsme pospolu delší dobu, takže víme, co od sebe očekávat, a myslím, že i ta hra a výkony se stupňují.

David Rittich (brankář ČR): "Trenéři chtěli, abych šel chytat. Když se na to budu cítit, abych šel. Vím, že to ještě není na 110 procent, ale cítil jsem se dobře, tak jsem tam vlezl, protože nejvíc vám stejně pomůže právě zápas. O nepříznivé bilanci s Ruskem z poslední doby jsem nevěděl, ale jak se říká, každá série někdy končí. A skončila dneska. Chtěli jsme vyhrát a podařilo se. Šli jsme do zápasu jako do každého jiného."

Filip Chytil (útočník ČR, autor gólu): "Pomohl nám první gól, ale my jsme tady vlastně každý zápas začali výborně; měli jsme opět pohyb, hráli u soupeře v pásmu a měli jsme i šance. Hlavně dnes proti Rusku to bylo důležité, protože sborná je jedním z nejlepších týmů, a my jsme se do toho dostali hned na začátku, což bylo jedině pozitivní."

Švédsko - Finsko 3:7 (0:1, 1:2, 2:4)

Branky a nahrávky: 28. Rödin (J. Andersson, Arnesson), 49. Everberg (Jonsson Fjällby, Ölund), 56. Everberg (Jonsson Fjällby) - 10. Suomela (Vaakanainen, Manninen), 21. Palola (Suomela), 34. Jokiharju (Enlund, Niemi), 42. Puustinen (Rajala, Sandell), 53. Jormakka, 60. Pokka (Niemi), 60. Sandell (Honka, Sallinen). Rozhodčí: Fraňo, Šír - Lhotský, J. Svoboda (všichni ČR). Vyloučení: 2:1. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2572.

Švédsko: Gustavsson - J. Andersson, Arnesson, Pettersson, Pilut, Nyberg, Almqvist, Brännström - L. Andersson, Zackrisson, Everberg - Klingberg, Händemark, Rödin - Liss, Asplund, Olofsson - Jonsson Fjällby, Ölund, Norman - Nilsson. Trenér: Rikard Grönborg.

Finsko: Husso - Pokka, Vaakanainen, Honka, Kivistö, Jokiharju, Jürgens, Näkyvä - Anttila, Niemi, Enlund - Palola, Suomela, Manninen - Pustinen, Sandell, Rajala - Ikonen, Sallinen, Suomi - Jormakka. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články