Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi porazili i Švédsko a obhájili vítězství na domácím turnaji

Po čtvrtečním skalpu Finska si národní tým poradil v Pardubicích i se Švédskem. Hokejisté "Tre Kronor" sice zdolali v úvodu turnaje Rusko 2:1, tentokrát ovšem museli skousnout porážku 1:3. Vzhledem k výhře "Suomi" nad sbornou opanovali Češi poosmé v historii i celkové pořadí na Carlson Hockey Games a zároveň poskočili do čela Euro Hockey Tour. 

Čeští hokejisté se radují z gólu v utkání proti Švédsku
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Svěřencům kouče Josefa Jandače vyšla po herní stránce skvěle první třetina, jenže do skóre svou převahu dostatečně nepromítli. Šťastný nejprve prověřil gólmana Hellberga, poté tvrdě pálil Stránský a pak už pověsil kotouč pod horní tyč parádní ranou z mezikruží Hanzl při Asplundově trestu. Furch, který dostal přednost v české brance, se v této pasáži zcela nudil.

Zvýšit mohl Červenka, nicméně jeho pokus trefil po Hellbergově zásahu levou tyč. Na střely na branku vyhrál národní tým v prvním dějství jasně 13:3, ale jedna z nich se Seveřanům vydařila a vedla k vyrovnání  Klingberg si chtěl prohodit puk do útočného pásma, trefil na modré čáře Červenku, kotouč se k němu vrátil a poté překonal i Furcha.

"Měli jsme vynikající první polovinu úvodní třetiny. Možná to pak trošku narušila přesilovka Švédů, ale bylo to v naší režii," poznamenal Furch.

Ve druhé části byl obraz hry diametrálně odlišný. Češi sice brzy hráli přesilovku, v níž Hellberg vychytal Červenku i dorážku Stránského, ale poté převzali otěže Švédové. Ve 26. minutě se dostal do úniku Norman, zkusil blafák do bekhendu, jenže Furch měl dobře připravenou lapačku. 

Při hře čtyři na čtyři pálil nebezpečně Jonathan Andersson a Furch vytěsnil jeho ránu maskou. Vzápětí selhal při střele z první do odkryté branky Zackrisson. Ve 36. minutě zkoušel štěstí i Lias Andresson, ale český gólman sklapl betony včas. Stejnému hráči pak překazil zakončení pěkné individuální akce v poslední chvíli Galvas.

Ve třetí třetině se hrálo dlouho bez šancí. Švédům do nich nepomohla ani přesilovka při vyloučení Stránského. Když se ovšem naskytla stejná situace Čechům, nepohrdli jí a vzali si vedení zpět.

Wikstrand sice zablokoval Hanzlovi hůl mezi kruhy tak, že střelec první trefy nemohl zakončit, jenže pak ho podcenil a pustil ze svých spárů příliš brzy – Hanzl toho využil, skvěle viděl Nestrašila, který zakončil do odkryté branky – 2:1. "Střelu bych tam nepropasíroval, ale 'Andy' mi tam dobře zabrzdil a já o něm dobře věděl," popsal Hanzl.

Vyrovnání měl na holi Jonsson Fjällby, dorážkou zblízka však Furcha nepřekonal. Z dobré pozice minul i Ölund. Na druhé straně se po Stránského pokusu vytáhl Hellberg. Hokejisté "Tre Kronor" pak sáhli k dlouhé power play, v níž Červenka výstavní nahrávkou z rohu kluziště našel před prázdnou brankou číhajícího Horáka a bylo rozhodnuto.

"Podobně jako ve čtvrtek jsme nebyli lepším týmem, ale dokázali jsme vyhrát. V první třetině jsme Švédy zatlačili do defenzivy, byl nás plný led a hráli jsme s chutí. V závěru jsme malinko polevili a druhá část byla velmi špatná. Ve třetí části se to zlepšilo. Stejně jako proti Finům rozhodly přesilové hry, respektive speciální týmy, které je hrají," řekl trenér Jandač.

Rusové nezvládli ani druhý zápas, tentokrát s Finskem

Sborná potřebovala k uchování naděje na celkový triumf bezpodmínečně vyhrát nad Finskem. V utkání sice vedla, ale nakonec prohrála stejným výsledkem jako ve čtvrtek se Švédskem a v turnaji zůstává před nedělním duelem s Českem bez bodu. O triumfu "Suomi" rozhodl kapitán Jere Sallinen v čase 58:02.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté Finska otočili duel s Ruskem

Turnaj Carlson Hockey Games v Pardubicích, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Švédsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. R. Hanzl (Pyrochta, Nestrašil), 50. Nestrašil (R. Hanzl, Moravčík), 58. Horák (Červenka, D. Šťastný) - 15. Klingberg (Rödin). Rozhodčí: Oskirko, Soin (oba Rus.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. Diváci: 6843.

ČR: Furch - Pyrochta, Hrbas, Pláněk, Klok, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík - D. Šťastný, Horák, Červenka - F. Zadina, Chytil, Jaškin - Nestrašil, R. Hanzl, Snský - M. Kaut, Chlapík, Kousal - od 21. navíc Orsava. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Švédsko: Hellberg - J. Andersson, Arnesson, Pilut, Wikstrand, Nyberg, Almqvist, Pettersson, Brännström - L. Andersson, Zackrisson, Everberg - Klingberg, Händemark, Rödin - Olofsson, Asplund, Lundeström - Jonsson Fjällby, Ölund, Norman - Nilsson. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Josef Jandač (trenér ČR): "V první třetině jsme Švédy zatlačili do defenzivy, byl nás plný led a hráli jsme s chutí. V závěru jsme malinko polevili a druhá část byla velmi špatná. Byl to přesný obraz toho, co jsme hráli v první třetině, akorát se to celé otočilo. Dostávali jsme se pod tlak, dělali jsme chyby a nestíhali. Ve třetí části se to zlepšilo, stejně jako proti Finům rozhodly přesilové hry, respektive speciální týmy, které je hrají. Navíc jsme dobře ubránili oslabení. Podobně jako s Finskem jsme nebyli lepším týmem, ale dokázali jsme vyhrát."

Dominik Furch (brankář ČR): "Měli jsme vynikající první polovinu první třetiny. Možná to pak trošku narušila přesilovka Švédů, ale bylo to v naší režii. Ve druhé otěže převzal soupeř. Trenéři kladou důraz na to, aby speciální týmy na přesilovky a oslabení dělaly dobře svoji práci, což se dneska dařilo, takže jsme jen plnili zadání."

Andrej Nestrašil (útočník ČR, autor gólu): "Myslím, že jsme do zápasu velmi dobře nastoupili a první třetinu jsme Švédy přehrávali. Vlastně měli jen jednu šanci a dali z ní gól. Pak se to trochu otočilo, ve druhé třetině tlačili oni nás, jenže 'Furcháček' to zavřel a chytal fantasticky. Ve třetí třetině to byl vyrovnaný hokej, ale naštěstí jsme to byli my, kdo dal ten rozdílový gól. Myslím, že to bylo celkově trošku lepší než ve čtvrtek, navíc jsme tentokrát nedělali ani zbytečné fauly."

Robin Hanzl (útočník ČR, autor gólu):  "Máme za sebou další vyhraný zápas, takže dojem je určitě dobrý. Navíc to sedlo i přímo naší lajně, dali jsme dva góly, což je dobré. Při mém gólu už mi nezbývalo nic jiného, než střílet. Byl jsem sám před bránou a zbývalo mi to akorát trefit. Matěj (Stránský) tam dobře clonil, gólman nic neviděl a vyšlo to."

Rusko - Finsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Gusev (Byvalcev) - 35. Jokiharju (Suomela, Jormakka), 59. Sallinen (Anttila, Pokka). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Brejcha, Tošenovjan (všichni ČR). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 3357.

Rusko: Šesťorkin - Bělov, Chafizullin, Zub, Gavrikov, Jakovlev, Bereglazov, Jelesin, Trjamkin - Dadonov, Byvalcev, Gusev - Michejev, Semjonov, Kručinin - Sošnikov, Tichonov, Kagarlickij - Barabanov, Kablukov, Slepyšev. Trenér: Vorobjov.

Finsko: Husso - Pokka, Riikola, Honka, Kivistö, Jokiharju, Vaakanainen, Jürgens - Palola, Manninen, Jormakka - Rajala, Suomela, Savinainen - Anttila, Niemi, Enlund - Björkqvist, Sallinen, Suomi - Ikonen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články