Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Švédové se na MS mohou těšit na minimálně deset posil z NHL

Hned deset jistých posil z NHL budou mít na blížícím se šampionátu hokejisté Švédska. Kouč Rikard Grönborg může počítat ze zámoří i s obránci Johnem Klingbergem z Dallasu a Oliverem Ekmanem-Larssonem z Arizony, kteří se podíleli na loňském triumfu na světovém šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem.

John Klingberg
zdroj: ČTK/ZUMA/Joel Marklund

S obhajobou triumfu pomohou také brankář Anders Nilsson z Vancouveru, zadák Adam Larsson z Edmontonu a útočníci Mikael Backlund z Calgary, Johan Larsson z Buffala, Mika Zibanejad s Liasem Anderssonem z New York Rangers, Jacob de la Rose z Montrealu a Magnus Pääjärvi z Ottawy.

Pětadvacetiletý Klingberg byl s 67 body za osm branek a 59 asistencí třetím nejproduktivnějším obráncem základní části NHL a čtvrtý mezi švédským hráči za Williamen Karlssonem z Vegas (78 bodů), Nicklasem Bäckströmem z Washingtonu (71) a Rickardem Rakellem z Anaheimu (69).

Stejně starý Ekman-Larsson už má kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů. V roce 2010 získal bronz, o rok později stříbro. Stejný kov získal i v roce 2014 v Soči na olympijských hrách.

Tři medaile z MS má také devětadvacetiletý Backlund, ale na zlato čeká. Účastník Světového poháru z roku 2016 získal stříbro (2011) a dva bronzy (2010 a 2014). Vicemistry světa se před sedmi lety stali i Pääjärvi s Nilssonem. Pääjärvi má bronz z roku 2010 a Nilsson zase z roku 2014.

Pouze jednou dosud startovali na světových šampionátech Gustafsson, Adam Larsson (oba 2016) a Johan Larsson (2012). Debutovat na velké mezinárodní akci budou Zibanejad a De la Rose.

Švédové budou v neděli 6. května druhým soupeřem českých hokejistů na šampionátu v Kodani. O dva dny dříve je čeká Bělorusko a v dalších duelech základní skupiny A je čekají Francie, Rakousko, Slovensko, Švýcarsko a Rusko.

S českým týmem se utkají také za týden v sobotu na Carlson hokejových hrách v Pardubicích a ve čtvrtek 26. dubna na Švédských hrách v Södertälje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články