Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Švédové vsadili v olympijské nominaci i na talentovaného Dahlina

Kouč Rikard Grönborg zveřejnil nominaci Švédska na olympijské hry v Pchjongčchangu. Mezi 23 vybranými jmény s jedenácti mistry světa je i největší talent evropského hokeje  sedmnáctiletý obránce Rasmus Dahlin z Frölundy, který si z juniorského šampionátu v Buffalu přivezl stříbro.

Rasmus Dahlin
zdroj: ČTK/PA autor: Mark Blinch

Dahlin, který má čtyři starty ve švédské reprezentaci, je hlavním favoritem pro letošní draft NHL. Na šampionátu dvacítek si připsal v sedmi zápasech šest asistencí, byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje a dostal se i do All Star týmu. Ve švédské nejvyšší soutěži hraje druhou sezonu a v 68 zápasech nasbíral 19 bodů za devět tref a 10 asistencí.

Lídrem týmu bude tradičně pětatřicetiletý útočník Joel Lundqvist, Dahlinův klubový spoluhráč. Dvojče brankáře Henrika Lundqvista z New Yorku Rangers má na kontě 141 reprezentačních startů a tři tituly mistra světa (2006, 2013 a 2017).

Na letošním triumfu Švédska v Kolíně nad Rýnem se podíleli také Viktor Fasth z Växjö a útočníci Dennis Everberg z Nižněkamsku, Carl Klingberg ze Zugu a Linus Omark z Omsku.

Zlato z domácího šampionátu v roce 2013 ve Stockholmu mají vedle Lundqvista také Enroth, obránci Johan Fransson z Ženevy, Erik Gustafsson z Nižněkamsku, Staffan Kronwall z Jaroslavle a útočníci Dick Axelsson z Färjestadu a Frederik Pettersson z Curychu.

Útočník Viktor Stalberg ze Zugu získal v roce 2013 Stanleyův pohár s Chicagem. Naopak méně zkušeností mají gólman Magnus Hellberg z Kunlunu se šesti starty v reprezentaci a obránce Simon Bertilsson z Brynäs, který zatím nastoupil sedmkrát.

Trenér Grönborg vybral dvanáct krajánků z Kontinentální ligy, devět hráčů z domácí ligy a čtyři ze švýcarské. Švédové, kteří před čtyřmi roky v Soči podlehli ve finále Kanadě 0:3, se v základní skupině C utkají postupně s Norskem, Německem a Finskem.

Nominace hokejistů Švédska na OH v Pchjongčchangu (14.–25. února):

Brankáři: Viktor Fasth (Växjö), Jhonas Enroth (Dinamo Minsk/KHL), Magnus Hellberg (Kunlun/KHL),

obránci: Simon Bertilsson (Brynäs), Rasmus Dahlin (Frölunda), Mikael Wikstrand (Färjestad), Jonas Ahnelöv (Omsk/KHL), Johan Fransson (Ženeva/Švýc.), Erik Gustafsson (Nižněkamsk/KHL), Patrik Hersley (Petrohrad/KHL), Staffan Kronwall (Jaroslavl/KHL),

útočníci: Pär Lindholm, Joakim Lindström, Oscar Möller (všichni Skelleftea), Dick Axelsson (Färjestad), Joel Lundqvist (Frölunda), Alexander Bergström (Novosibirsk/KHL), Dennis Everberg (Nižněkamsk/KHL), Carl Klingberg (Zug/Švýc.), Anton Lander (Kazaň/KHL), John Norman (Jokerit Helsinky/KHL), Linus Omark (Omsk/KHL), Fredrik Pettersson (Curych/Švýc.), Viktor Stalberg (Zug/Švýc.), Patrik Zackrisson (Novosibirsk/KHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články