Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Talent Švédů byl v přesilovkách nad české síly, mladíci na Seveřany nestačili

Po nečekaném vítězství nad Ruskem (5:4) sahali čeští junioři po dalším bodovém zisku v zápase proti Švédsku. Skandinávský favorit ale za stavu 2:1, kdy na rozdíl jednoho gólu snížil Zadina v početní výhodě, odolal ve dvojnásobném oslabení a jeden z největších talentů Nylander poté upravil na 3:1. Švédové využili v utkání dvě přesilovky a míří za vítězstvím ve skupině. Přímý přenos utkání Česko – Bělorusko sledujte v sobotu od 18 hodin.

Utkání U20 Česko - Švédsko
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Český tým nastoupil oproti úternímu zápasu se dvěma změnami v sestavě. V brance nahradil Kořenáře Škarek a v útoku se představil místo Lauka Michnáč, který doplnil před utkáním soupisku. V úvodu se Pešánův výběr ubránil při Kodýtkově trestu, ale v šesté minutě už se radovali Švédové.

Jonsson Fjällby našel po rychlém protiútoku mezi kruhy najíždějícího Davidssona a Škarek byl proti jeho zakončení bezmocný. Švédové se pak ubránili při Lindströmově trestu a ve 12. minutě mohl zvýšit opět Davidsson, který se ocitl sám před Škarkem, ale neuspěl. Seveřané se podruhé v utkání prosadili 55 vteřin před koncem úvodní části, kdy se při Safinově pobytu na trestné lavici trefil z levého kruhu Pettersson.

"Do zápasu jsme vstoupili bázlivě, bohužel jsme měli i dvě vyloučení, která zastavila naši konsolidovanou hru a dodala Švédům odvahu. V přesilovce nás dvě minuty nepustili z pásma a tím se nastartovali. Chvíli jsme měli strach, jestli zápas zvládneme," uvedl trenér Pešán.

Od druhé třetiny se hra vyrovnala a byli to naopak čeští mladíci, kdo začínal mít při snaze zápas ještě zdramatizovat postupně navrch. Ve 24. minutě vzal na sebe koncovku přečíslení dvou na jednoho Hájek, ale jeho střela proletěla těsně nad horním růžkem Gustavssonovy branky.

Ještě blíže snížení byl v polovině 29. minuty další bek Šalda, který zkusil štěstí ranou zápěstím od modré čáry a Gustavsson si při zakrytém výhledu všiml jeho pokusu teprve tehdy, když za jeho zády zazvonil na horní tyč. Zvýšená aktivita přinesla ovoce až necelou minutu před druhou přestávkou, kdy po 40 vteřinách nabil Nečas Zadinovi, který ranou bez přípravy nezaváhal. "Tyto situace trénujeme. 'Neči' mě tam pěkně našel a já jsem to trefil," uvedl Zadina.

V úvodu třetí třetiny přisedl k Lijegrenovi na trestnou lavici Lindström, ale 93 vteřin trvající výhodu pěti proti třem Češi nevyužili. Blízko vyrovnání byl Zadina, ale Gustavsson jeho pokus vyrazil. "Škoda, že jsme přesilovku pět na tři neproměnili, mohl to být jiný zápas," řekl Zadina. Po skončení početní výhody začali úřadovat Švédové.

Steen ještě neuspěl, ale při Králově trestu ve 45. minutě z levého kruhu trefil přesně protější horní roh Nylander. Šanci na snížení neproměnil v polovině třetího dějství Nečas a Švédové už si v závěru náskok pohlídali.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu:

ČR - Švédsko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 40. F. Zadina (Nečas, Hájek) - 6. Davidsson (Jonsson Fjällby, G. Gustafsson), 20. E. Pettersson (A. Nylander, R. Dahlin), 45. A. Nylander (R. Dahlin). Rozhodčí: Thomson (USA), Wiegand (Švýc.) - McCrank (Kan.), Sysujev (Rus.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 6890.

Sestava ČR: Škarek - Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála - M. Zachar, Chytil, Safin - F. Zadina, Nečas, R. Pavlík - M. Kaut, K. Reichel, Michnáč - Kurovský, Kodýtek, Hrabík. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost.

Hlasy po utkání ČR - Švédsko:

Filip Pešán (trenér ČR): "Do zápasu jsme vstoupili trošku bázlivě. Bohužel jsme měli dvě laciná vyloučení, která zastavila naši konsolidovanou hru ze začátku zápasu a dodala Švédům sebevědomí. Ve druhé třetině se projevila naplno naše možná síla, kdy jsme Švédy zatlačili. Tam viselo na vlásku více gólů než jeden. Bohužel si myslím, že zápas poté dolomila naše neproměněná dlouhá přesilovka pět na tři a další laciný faul. V oslabení jsme poté inkasovali gól na 1:3, a to zápas rozhodlo."

Albert Michnáč (útočník ČR): "Myslím si, že jsme byli vyrovnaným soupeřem, Švédy jsme chvílemi i přehrávali. Rozhodla oslabení, ale jinak jsme hráli dobře."

Vojtěch Budík (obránce ČR): "Byl to těžký zápas. Švédsko bylo o trochu lepší, měli více šancí a střel než my. V první třetině jsme trošku zaostávali, ve druhé jsme se zlepšili a byli lepší. Oni bohužel vstřelili dva góly v přesilovce. Byl to vyrovnaný zápas, měli zkrátka více štěstí."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články