Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Šulák: Cítil jsem, že bude lepší jít ještě do Evropy, než zůstat na farmě

Obránce hokejové reprezentace Libor Šulák nebere jako krok zpátky návrat ze zámoří do Evropy, kde obléká dres mužstva Pelicans Lahti, místo toho, aby čekal na šanci v Detroitu. Sám naopak cítí, že mu sezona ve finské nejvyšší soutěži bude ku prospěchu během dalšího pokusu prosadit se do NHL.

Libor Šulák
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Doležal Michal

Šulák se Lahti upsal v dubnu po dvou ročnících EBEL ligy, kde hájil barvy Znojma. Jenže krátce po mistrovství světa mu hodil laso Detroit. S Red Wings se dohodl na dvouletém kontraktu. Do prvního mužstva se zatím třiadvacetiletý bek neprosadil, místo toho si plnými doušky užívá návrat do Lahti, kde se v létě připravoval.

"Je to super, dobré dojmy. V týmu na mě vlastně počkali a drželi mi místo. Takže jsem přišel a hrál jsem všechny důležitý situace, ať už přesilovky nebo oslabení. Dali mi dostatečný prostor, abych se mohl ukázat," pochvaloval si Šulák. Pocity zklamání vůbec nepustil do hlavy.

"Žádná frustrace, já se do Finska těšil na to, že tam ještě tu sezonu budu. Bral jsem vše, jak to je. A jsem rád, že mohu v Evropě hrát," prohlásil Šulák, jenž dosud stihl za Pelicans sedm zápasů a připsal si gól a pět nahrávek. "Systém, kterým hrajeme, mi sedí. Je to určitě rychlejší, než jsem hrál. Právě v rychlosti je asi hlavní rozdíl," porovnal Šulák EBEL ligu a bitvy ve finské soutěži.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Jandač přivítal na tréninku tři nováčky i řadu navrátilců

Na život v Lahti si snadno zvykl. "Já dobře, ale rodina o něco hůře - syn, kterému je rok a půl, se totiž nechce moc oblékat. Přitom už je tam pod nulou," řekl Šulák s úsměvem. "Nejhorší prý bývá leden. Je tam určitě větší zima než tady, ale mně to nevadí. A že je brzy tma? Dobře se v tom odpočívá," dodal Šulák.

Do týmu zapadl bez nejmenších problémů. "Kluci jsou tam super a vzali mě dobře. Velkým plusem bylo, že jsem tam byl už v létě a znali jsme se. Vracel jsem se do známého prostředí," přiblížil ŠulákKlub mu navíc zařídil byt a auto. "Bydlím v centru, takže mám vše po ruce," pochvaloval si Šulák.

NHL mi v mnohém otevřelo oči, říká Šulák 

Detroitské dobrodružství bere celkově jako velkou zkušenost. "V mnoha ohledech mi to otevřelo oči. Bylo to náročné, pro mě i složité s přechodem na menší kluziště, ale myslím, že postupně jsem se zlepšoval. Sám jsem ale cítil, že bude lepší jít ještě do Evropy, než zůstat na farmě, byl jsem přesvědčený, že je to pro mě nejlepší řešení," nezastíral Šulák.

Zástupci Red Wings mu popřáli dobrou sezonu. Po ní se má vrátit zase do Ameriky. "A dohraju tam play-off," nastínil Šulák vzájemnou dohodu s představiteli Detroitu. A ti o něm dobře vědí. "Na posledním utkání Lahti byl Shawn Horcoff (ředitel hráčského rozvoje Detroitu), což mě potěšilo, že se přiletěl podívat. Měl nějaké poznatky a byl spokojený s tím, jak jsem hrál," uvedl Šulák.

Horcoffa přítomnost byla pro něho povzbuzením. "Je to určitě fajn. Ale zase na druhou stranu - kdyby mi to nevyšlo ani příští rok, nic se neděje. Je to jen hokej. Dám do toho všechno a buď tam hrát budu, nebo ne," nechce si Šulák zbytečně lámat hlavu. Jestli ale na něco myslí, pak je to únorový olympijský turnaj v Pchjongčchangu, kde by si mohl právě díky působení v Evropě zahrát. "Určitě tu šanci vnímám. A udělám všechno pro to, abych si o nominaci řekl. Největší turnaj sezony se blíží a je potřeba co nejdříve vyladit formu a dávat tomu sto procent," zdůraznil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články