Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Kovář oslaví sté utkání v reprezentaci. Další cíl je olympiáda, říká

Kromě tří zápasů čeká na Karjala Cupu Jana Kováře jedno individuální jubileum. Ve středu odehraje sedmadvacetiletý útočník proti Švédsku svůj stý zápas v národním dresu. Během sedmi let, kdy pravidelně za reprezentační výběr nastupuje, se zúčastnil pěti světových šampionátů, jednou získal s českým týmem zlato. Nyní by si rád splnil další sen, jímž je účast na olympiádě. 

Jan Kovář
zdroj: ČTK/Pavel Parskář

Poprvé nastoupil Kovář za reprezentaci ve dvaceti letech v roce 2010. Na přípravný kemp před mistrovstvím světa v Německu ho povolal kouč Vladimír Růžička. A pro Kováře to byla velká premiéra, český výběr si z Kolína nad Rýnem odvezl své zatím poslední zlato. 

Od té doby nabral český útočník zkušenosti, ale také se zásadně změnila jeho pozice v týmu. "Tenkrát jsem tam přijel jako dvacetiletý kluk. Já jsem počítal s každým dnem, kdy mě pošlou domů, a ono to pořád nepřicházelo a nepřicházelo. V té době byla má role jiná. Když jsem naskočil, tak to bylo třeba ve čtvrté lajně nebo jako třináctý útočník," zavzpomínal Kovář na své reprezentační začátky.

Své současné role v národním výběru si sedmadvacetiletý reprezentant váží. Přesto pětinásobný účastník světového šampionátu bude muset o svoje místo v olympijském výběru trenéra Jandače zabojovat. I proto si uvědomuje důležitost následujících reprezentačních akcí, které rozhodnou o nominaci do Koreje.

"Samozřejmě, že to vnímám. Zbývají poslední dva turnaje do olympijských her. A všichni jsme na nějaké startovní čáře a všichni se tam budeme chtít dostat. Jsem rád, že se dostávám na turnaje a že jsem zažil mistrovství světa. Další cíl je olympiáda," řekl Kovář.

Teď se ale soustředí především na Karjala Cup. I přesto, že Magnitogorsk se v KHL aktuálně netěší ideální formě, tak Kovář věří, že se to na jeho výkonech v reprezentaci neodrazí.  "Reprezentace je něco jiného než KHL. Sejdou se všichni nejlepší hráči z celé Evropy. Takže je to úplně něco jiného než klubové zápasy. Samozřejmě chci vždycky dávat góly, nahrávky a vyhrávat, ale někdy to tak nevychází," dodal Kovář.  

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články