Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Záruba: Takhle dobrou první obranu jsme dlouho neměli

Paříž – Českou hokejovou reprezentaci čeká klíčový zápas sezony, čtvrtfinále mistrovství světa proti hvězdami nabitému výběru Ruska. Jaké jsou naše šance? Kde má "ruská mašina" slabá místa a kde je naopak silný český výběr? Jak muselo být pro trenéry těžké zařadit hvězdného Plekance až do čtvrtého útoku a kdo by měl nastoupit v naší brance? Nejen na tyto dotazy se pokusil odpovědět oblíbený komentátor Robert Záruba v živém vysílání na Facebooku ČT sport.

Robert Záruba
zdroj: ČT sport autor: Petr Šanda

Před posledními zápasy ve skupinách v Paříži a Kolíně stále nebylo jasné, na koho čeští reprezentanti narazí ve čtvrtfinálovém duelu. V úvahu připadali hned tři soupeři, kteří ovšem měli jedno společné – zvučná hokejová jména.

Dá se mezi týmy USA, Švédska a Ruska určit jeden, který je přijatelnější než zbylé dva? "Vůbec, opravdu se nedá vybírat. Myslím si, že to bude víc o našich hráčích než o soupeři, protože síla Američanů, Švédů a Rusů je víceméně na stejné úrovni. Je možná taková, že všechny ty týmy by proti nám ve čtvrtfinále stavila do role favorita.To je ale zase role, která by nám neměla být cizí a která by nám mohla dokonce vyhovovat," soudí Záruba.

Podívejte se na FB live s Robertem Zárubou

Prohra národního týmu se Švýcary a porážka Rusů s mladými Američany v konečném součtu znamenaly, že se utkáme právě s výběrem sborné, která se až do zmiňovaného zápasu představovala ve skvělé formě. "I Rusové samozřejmě nějakou slabinu mají, jako každý člověk, každý organismus," myslí si Záruba.

"Ty slabiny spočívají v herní a osobní kázni. Oleg Znarok si po posledním utkání s Američany stěžoval na zbytečné fauly před druhým a třetím gólem a na hloupé individuální chyby. Otázka je, jestli budou hráči opakovat stejné chyby ve dvou zápasech po sobě. Moc pravděpodobné to není," varuje Záruba, který jako problém nevidí ani cestu z Kolína do Paříže, kterou musel ruský tým před čtvrtfinále absolvovat. "Jako nevýhodu to nevidím, spíš nepohodlí," doplňuje.

V momentálním porovnání formy se mi jako jednička jeví spíš Francouz

Klíčový pro úspěch bude tradičně výkon brankářů. V české brance se zatím pravidelně střídali Pavel Francouz a Petr Mrázek, který disponuje i výhodou spočívající ve znalosti hráčů z NHL. Mělo by to ale být hlavním kritériem? "Ruský tým je postaven spíš na půdorysu hráčů z NHL, takže pokud by Francouz s Mrázkem vyplňovali dotazník o znalosti soupeřů, možná by Petr (Mrázek) vyhrál. Jenomže zápas vypadá trochu jinak a momentálně se mi v tom porovnání jejich formy jeví jako jednička spíš Pavel (Francouz)," myslí si Záruba.

Je nám líto, video expirovalo.
Záruba: Divácky dopadlo MS nad očekávání

Odpovědi na otázku brankářské jedničky se všichni trenéři úspěšně vyhýbali. Dočkáme se jí tedy zhruba až hodinu před zápasem, kdy se odevzdávají soupisky. "Myslím si, že to ví tým, ví to brankáři, ale to je tak všechno. Petr Mrázek měl včera proti Švýcarům slabší chvilky, měl i dobré momenty, ale osobně si zkrátka myslím, že je pravděpodobnější, že nastoupí Pavel Francouz a trenéři vsadí na to, že on v těch rozhodujících zápasech play-off extraligy prokázal svou psychickou odolnost, když dotáhl Litvínov k titulu. Jasně, tohle je o dvě úrovně výš, ale stejně si myslím, že to může hrát nějakou roli," tipuje Záruba.

Trenér Jandač několikrát neskrýval svou nespokojenost s útočnou fází hry, především pak s důrazem v předbrankovém prostoru a nedostatkem střel. To se projeví i na novém složení útočných řad.  "Ten útok celkově hledá produktivitu, která se od něj čeká," myslí si Záruba.

Trenéři se odhodlali i k posunu Tomáše Plekance sestavou až do čtvrtého útoku. "Samozřejmě je těžké dát takovou personu až do čtvrté lajny. Já si myslím, že trenéři prokázali dost trpělivosti, že to nerozbíjeli hned po prvních dvou zápasech, kdy tým vyhrával, ale prvnímu útoku to nešlo," říká Záruba.

Šimek s Gudasem hráli opravdu nadstandardně dobře

Nejpříjemnějším překvapením jsou pro Zárubu výkony naší elitní obranné dvojice. "Myslím si, že máme velmi dobrou první obranu. Radim Šimek a Radko Gudas jsou opravdu stabilní pár. My jsme měli v minulosti několik nadějných dvojic, ale takhle silnou už dlouho ne. Na to, že Radko hraje teprve svůj druhý velký turnaj, tak působí opravdu jako jeden z tahounů. Jasně, hrál na OH, ale MS je delší, je to zase jiná soutěž, možná i svým způsobem náročnější a ten kluk si s tím počíná, jako kdyby to hrál pořád," chválí zadáka Philadelphie Záruba.

Radko Gudas a Radim Šimek
zdroj: ČTK/RvSMedia autor: Robert Hradil

"Radim Šimek tu hraje zatím nejlepší hokej v sezoně. Musím zaklepat, aby to téhle dvojici fungovalo i nadále, protože na ní to bude proti Rusům hodně stát. No a potom tam jsou další obránci a ti střídají skvělé momenty s horšími," líčí formu českých beků šéfkomentátor ČT sport.

Událostí čtvrtfinále bude určitě zařazení Libora Šuláka do druhé obrany k Jakubu Jeřábkovi. "To si myslím, že je pro něj obrovský pokrok. Zasloužený, ale neuvěřitelně rychlý. Na to, jak krátce před MS ho vlastně trenéři vyzkoušeli. Proti Švýcarům vypadal velice zdravě, takže dostane šanci a zítra se postaví do svého životního zápasu. Je to opět ukázka dobrého scoutingu českého týmu, že takového hráče našel a neopomenul v nominaci," vyzdvihuje práci realizačního týmu Záruba.

A koho vidí známý komentátor jako největšího favorita na celkové vítězství? "Pořád je to dvojice Rusko a Kanada. Zvlášť Kanaďani mi přijdou, že s tím radostným hokejem, s tím sebevědomím, které mají… Matt Duchene po tom zápase s Finskem říkal: 'Ještě nás čekají tři zápasy,'" říká Záruba.

"Oni prostě vůbec neuvažují o tom, že by vypadli ve čtvrtfinále s Německem. On pak ještě pokračoval: 'Budou to tři nejdůležitější zápasy pro nás, co jsme vypadli ze Stanley Cupu,' takže z toho je opravdu vidět, že oni uvažují trošku jinak, nemají z ničeho strach. Navíc na ně není žádný tlak, v tom je velký rozdíl. Evropské země totiž mají MS jako ten vrchol sezony, ale pro Kanadu a USA je to vlastně turnaj, kam si jedou hráči spravit chuť, takže Kanada pro mě asi opravdu ten úplně největší favorit," nastiňuje svůj tip Záruba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články