Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Šimek studuje hru kanadských beků i Gudase. Díky němu si MS hodně užívám, přiznal

Paříž – V příští sezoně už se nebude prohánět na extraligových ledech, ale pokusí se prosadit v NHL. I proto Radim Šimek na mistrovství světa sleduje hru kanadských beků a také parťáka z obranné dvojice Radka Gudase. Čtyřiadvacetiletý bek si spolupráci s hráčem Philadelphie nemůže vynachválit a přiznává, že si díky němu šampionát užívá více než ten loňský.

Radim Šimek
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Počet českých obránců v NHL, kteří by měli ve svých týmech výraznější roli, se za poslední roky snížil. Od příští sezony se však tento trend pokusí otočit reprezentanti Jakub Jeřábek a Radim Šimek. První z nich bude bojovat o místo v Montrealu, druhý zatím budoucího zaměstnavatele tají. Bývalá opora Liberce však už kvůli přesunu mezi hokejovou smetánku na mistrovství světa studuje soupeře.

Cílem jeho zájmu jsou zejména reprezentanti Kanady, se kterými se v zámoří bude potkávat pravidelně a s některými se možná bude prát i o místo. "Koukám ale i na Gudyho (Radka Gudase, pozn. red.). Má tam už své odehráno, je stabilní člen Philadelphie, takže se mám od koho učit," prozradil Šimek.

Právě s o dva roky starším Gudasem vytvořil na letošním mistrovství fungující první obrannou dvojici, která na ledě z českých reprezentantů tráví vůbec nejvíce času. Šimek přiznal, že si i díky tomu šampionát v Paříži a Kolíně nad Rýnem užívá daleko více než loňský premiérový v Moskvě.

Je nám líto, video expirovalo.
Šimek: Ruka už je v pořádku. Během zápasu jsem zahodil i tejp

"Loni jsem z toho byl jako nováček trochu vyjukaný. Spolupráce s Gudym mě ale uklidnila. Táhne mě v každém zápase a já si to více užívám," popsal s tím, že hra s Gudasem je pro něj v některých věcech hodně odlišná než loňská kooperace s Janem Kolářem. "Mnohem více s ním na ledě komunikuji. Hokej v Americe je holt o mluvení a hrozně mi pomáhá, když mám oči na ledě," uznal. 

Autor jednoho gólu a jedné asistence na letošním turnaji si také uvědomuje, že oproti Moskvě se od něj čeká daleko více. I kvůli tomu, že chodí na led proti nejlepším útočným formacím, se ale nedostává tolik k útočným výpadům, které jsou pro něj tradiční. "Čeká se ode mě zodpovědnější hra a snažím se to plnit," řekl.

Pokrok Šimka chválí i trenér obránců a asitent kouče Josefa Jandače Jaroslav Špaček, který věří, že jeho svěřenec má šanci v zámoří uspět. Vše však bude záležet na tom, jaký dostane prostor.

Důležité bude také zdraví, s nímž Šimek letos bojoval a až v závěru ročníku se dal stoprocentně do pořádku. "Na mistrovství už můžu hrát jako na začátku sezony v Liberci. Jsem za to hrozně rád. Mám tak šanci naplno ukázat, co ve mně je," okomentoval.

V Paříži se však musel vypořádat se zraněním zápěstí. "Bolelo to dva dny. Ruka už je ale v pořádku. Při zápase s Francií jsem to rozhýbal a naštěstí je to už dobré," přiznal s tím, že ho ale problémy přece jenom trochu omezovaly. "Se zatejpovanou rukou není tak dobrý cit, takže to občas haprovalo v nahrávkách. Nechce se ale na to vymlouvat. Dalo se to zvládnout," uznal.

Na poslední zápas ve skupině se Švýcarskem, v němž reprezentace bude bojovat o lepší pozici pro čtvrtfinále, by však měl být Šimek už v naprostém pořádku. K odpočinku mu pomohla i procházka po Paříži. "Ve Francii žije strejda, takže mě jeden den po Paříži provedl. Něco jsem koupil domů a musím uznat, že je to krásné město," dodal český obránce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články