Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na MS nepojede Kindl ani Kašpar, v kádru zůstává 27 hráčů

České Budějovice – Kouč české hokejové reprezentace Josef Jandač rozkryl karty a zveřejnil, kdo se podívá na blížící se mistrovství světa. V kádru bude 27 hráčů, z dosavadního výběru vypadli obránci Milan Doudera z Třince, David Sklenička z Plzně, Jakub Kindl z Floridy a útočníci Lukáš Kašpar z Dynama Moskva a Jiří Sekáč z Kazaně.

Josef Jandač
zdroj: ČTK/Pancer Václav

Ve hře navíc zůstává start centra Davida Krejčího z Bostonu, který si v play-off NHL sice zranil koleno, ale má zájem na turnaji startovat. "Řekl, že má chuť reprezentovat, nechce končit takhle sezonu a to zranění není tak vážné. Potřebuje nějaký čas, aby se to srovnalo. Jsme domluvení, že si v týdnu zavoláme. Momentálně povolení od Bostonu nedostal, ale to se ještě může změnit," řekl generální manažer českého týmu Martin Ručinský.

Ve výběru je šest hráčů z NHL - brankář Petr Mrázek z Detroitu, obránci Michal Kempný z Chicaga, Radko Gudas s útočníkem Jakubem Voráčkem z Philadelphie a další forvardi David Pastrňák z Bostonu a Tomáš Plekanec z Montrealu. Kapitánem týmu bude Voráček.

Třicetiletý Kindl, který v sezoně sehrál za Floridu v NHL 39 utkání a startoval na MS v roce 2014 v Minsku, se do výběru nakonec nedostal. "U Jakuba Kindla hrálo hlavní roli to, že se nám nevešel do šesti obránců," vysvětlil Jandač jeho absenci v kádru.

"I když jsem byl s Kubou ve spojení, tak jsme se bavili o tom, zda má chuť a zapojí se do přípravy. Nebylo tam žádné slibování a my si ceníme, že přijel," navázal Jandač. "Na druhou stranu nás nepřesvědčil natolik, aby byl mezi šesti beky. Je lepší to určit na začátku než se pak zbytečně dostat do nepříjemností. Potřebuje svoji pozici. Má zkušenosti z NHL, o to těžší to bylo rozhodnutí."

Sekáčovi sebral šanci na start na turnaji otřes mozku, který utrpěl ve čtvrtečním utkání s Finskem, do kádru se nevešel ani mistr světa z roku 2010 Kašpar. "U Lukáše Kašpara rozhodlo to, že se nám nevešel mezi dvanáct útočníků a nechtěli jsme ho s sebou tahat s tím, že by byl někde na čekačce. Myslím, že to není role pro něj," uvedl Jandač. 

Devět nominovaných působí v Kontinentální lize, dva ve Švýcarsku, jeden v EBEL a devět v domácí extralize. Debutovat na velké mezinárodní akci mohou beci Jan Rutta z Chomutova, Libor Šulák ze Znojma a útočníci Tomáš Hyka z Mladé Boleslavi, Jakub Lev z Plzně, Petr Holík ze Zlína, Robin Hanzl z Litvínova, Roman Horák z Podolsku a Lukáš Radil ze Spartaku Moskva.

Nad Holíkem ale visí otazník kvůli zranění z dnešního duelu s Ruskem. "Uvidíme ještě podle charakteru jeho zranění, jestli pro něj taky ještě nebude stopka. Věřím, že se dá dohromady," uvedl Jandač. Poprvé na mistrovství světa bude hrát také Gudas, který ale startoval na olympijských hrách v Soči v roce 2014.

Na MS může nastoupit jen 25 hráčů. "Jedeme s pěti pětkami, ne všechny zapíšu na soupisku od začátku. Budeme reagovat na vývoj v průběhu mistrovství, jestli přijdou nějaká zranění a podobně. Chtěli jsme mít zástupnost na některých postech a pozicích," uvedl Jandač. "Na začátku zapíšeme určitě dva brankáře, dvanáct útočníků a šest obránců a možná i sedmého. Zápasy jdou v rychlém sledu - hraje se hned pátek, sobota a pondělí." 

I nadcházejícímu MS se věnoval uplynulý díl Hokej fokus podcastu

Na soupisku se dostanou gólmani Mrázek a Pavel Francouz. "Dominik Furch jim bude krýt záda. Nechci vyhlašovat, kdo bude jednička nebo dvojka. Chceme rozložit turnaj do obou brankářů, to pořadí teprve řekneme," dodal Jandač. 

V mužstvu jsou dva mistři světa z roku 2010 - Voráček a Roman Červenka z Fribourgu. Voráček, Červenka, Mrázek, Kempný, Pastrňák, Plekanec a také obránce Tomáš Kundrátek ze Slovanu Bratislava s útočníkem Michalem Birnerem z Fribourgu reprezentovali na zářijovém Světovém poháru v Torontu a čeká je tak druhý velký turnaj v sezoně.

Nejvíce zkušeností má Plekanec, jenž startoval i na dvou olympiádách a chystá se už na desátý šampionát. Juniorský mistr světa z roku 2001 na zlato s A-týmem čeká. Má stříbro z roku 2006 z Rigy a bronzy z let 2011 a 2012.

Češi vstoupí do turnaje v pátek v 20:15 proti obhájcům titulu Kanaďanům, v sobotu hrají od 16:15 proti Bělorusku. V dalších duelech v základní skupině B v Paříži je čeká Finsko, Norsko, Slovinsko, Francie a Švýcarsko.

Nominace české hokejové reprezentace na mistrovství světa:

Brankáři: Pavel Francouz (Čeljabinsk/KHL), Dominik Furch (Omsk/KHL), Petr Mrázek (Detroit/NHL),

Obránci: Jakub Krejčík (Kometa Brno), Jan Rutta (Chomutov), Radim Šimek (Liberec), Radko Gudas (Philadelphia/NHL), Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL), Michal Kempný (Chicago/NHL), Jan Kolář II (Chabarovsk/KHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Libor Šulák (Znojmo/EBEL),

Útočníci: Michal Řepík, Petr Vrána (oba Sparta Praha), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg/Švýc.), Tomáš Hyka (Mladá Boleslav), Jakub Lev (Plzeň), Petr Holík (Zlín), Robin Hanzl (Litvínov), Roman Horák (Podolsk/KHL), Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia/NHL), Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články