Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Švédové byli nad síly české osmnáctky, Seveřané zvítězili 3:2

Spišská Nová Ves - Česká osmnáctka nedokázala navázat na úvodní výhru na MS a ve druhém zápase těsně nestačila na Švédsko, kterému podlehla 2:3. Svěřenci trenéra Václava Varadi smazali dvoubrankovou ztrátu, ale hned vzápětí rozhodl z pohledu Švédů David Gustafsson.

Hokejisté české reprezentace do 18 let
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

"Švédové byli silní na kotouči a hodně bruslili, v první třetině hráli výborně a dělali nám velké problémy. Jejich tempo jsme zachytili v podstatě až na konci druhé třetiny, ve třetí třetině už jsme byli podle mého názoru lepší. Klukům nemůžu upřít snahu. Ve druhé půlce zápasu bojovali, padali do střel a hráli podle našich představ. Nakonec rozhodovalo hrozně málo, myslím si, že by byla spravedlivější remíza," řekl Varaďa.

V české sestavě chyběli oproti minulému utkání zranění obránci Bukač a Galvas, místo kterých nastoupili Bednář a Mikyska. Úvod zápasu patřil Švédům, kteří se ve čtvrté minutě dostali do vedení zásluhou Petersona.

"Puk jsem nejdříve chytil, ale potom klouzal za mnou. Viděl jsem ho, ale nevěděl jsem, jakou částí výstroje ho mám zastavit. Bohužel si toho Švédi rychle všimli a dorazili ho do brány," uvedl brankář Jakub Škarek k trefě, kterou musel potvrdit videorozhodčí.

Další gól však Seveřané v první třetině nepřidali, přestože měli výraznou střeleckou převahu. Brankář Škarek si za 20 minut připsal 18 zákroků a podržel spoluhráče i při dvouminutovém dvojnásobném oslabení. Jeho protějšek Ahman přitom musel řešit jen jednu složitější situaci.

Hned po 35 sekundách druhé části zvýšil po individuální akci Zetterlund. Pak ale převzali iniciativu Češi. Škvrně, Machala ani Kaut však snížit nedokázali, Ahmana překonal až ve 38. minutě v přesilové hře Zadina.

"Hodně jsme faulovali a stálo nás to spoustu sil. Dlouho jsme se tak nemohli do zápasu dostat a povedlo se nám to až v jeho druhé půlce. Zlepšili jsme pohyb a začali jsme si vytvářet šance, hrálo se nám už pak mnohem lépe," řekl Kern, jemuž se ve třetí třetině podařilo vyrovnat.

Po Kernově vyrovnání ale nerozhodný stav vydržel jen 82 sekund. Vedení Švédsku získal zpět Gustafsson. Vyrovnat mohl následně Safin, ale Ahmana již Češi překonat nedokázali ani při závěrečné power play, při níž měl šanci kapitán Nečas.

"Musíme doufat, že nás porážka nepoloží, ale naopak spíš nakopne. Na další zápas se dobře připravíme, šance už budeme proměňovat a dotáhneme to do vítězného konce," věří Kern. Český tým bude mít v neděli volno, v pondělí se utká s USA a v úterý s Ruskem. "Čekají nás další dva zápasy, které potřebujeme zvládnout. Musíme si z dneška vzít ponaučení a v příštím utkání zachytit začátek lépe, abychom se od něj odrazili a zvládli to," řekl kouč Varaďa.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi na MS do 18 let nestačili na Švédy, kterým podlehli 2:3

Mistrovství světa hokejistů do 18 let:

Skupina B (Spišská Nová Ves): ČR - Švédsko 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 38. F. Zadina (Kvasnička, Kondelík), 47. Kern (Safin) - 4. Peterson (Elvenes, Westerlund), 21. Zetterlund, 48. Gustafsson (Ginning). Rozhodčí: Dipietro (Švýc.), Kuljev (Rus.) - Hägeström (Fin.), Kacej (SR). Vyloučení: 7:7, navíc Machala (ČR) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5126.

Sestava ČR: Škarek - Mikyska, Kvasnička, Bednář, Šalda, Buchtela, F. Král - F. Zadina, Nečas, Chytil - M. Kaut, Hladoník, Hrabík - Safin, Kern, Machala - J. Dvořák, Škvrně, Kondelík. Trenér: Václav Varaďa.

USA - Rusko 5:4 (0:1, 3:0, 2:3) Branky: 37. a 40. Poehling, 34. Mismash, 42. Norris, 50. Hughes - 46. a 57. Samorukov, 11. Koltygin, 58. Čechovič.

Skupina A (Poprad): Finsko - Švýcarsko 5:1 (2:0, 2:0, 1:1) Branky: 8. a 17. Nyman, 33. Kotkaniemi, 34. Ikonen, 48. Latvala - 48. Müller. Slovensko - Kanada 3:4 v prodl. (1:3, 1:0, 1:0 - 0:1) Branky: 9. a 43. Liška, 37. Hrehorčák - 19. a 68. Mattheos, 19. Olson, 20. Ratcliffe.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články