Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kanada byla k poražení, shodli se Češi. Jsem na ně hrdý, řekl trenér Petr

Montreal – Čeští hokejisté do 20 let sehráli na mistrovství světa proti Kanadě svůj nejlepší zápas, řekl útočník Tomáš Šoustal. "Je smutné takhle skončit. Vyřazení je o to trpčí, že jsme na ně měli," řekl. Výběr trenéra Jakuba Petra vzdoroval, nakonec podlehl 3:5 a s turnajem se loučí šestým místem. Gólmana Jakuba Škarka mrzí, že reprezentace nevyužila šance. Javorové listy podle něj byly k poražení. "Musíme se poučit z chyb," uvedl. Kouč Petr pak svému mužstvu vysekl poklonu.

Utkání Česko - Kanada
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

Nejlepší zápas českých juniorů na letošním MS? "Jednoznačně," byl si jistý Šoustal. "Pokud bychom takhle odehráli celý turnaj, hlavně zápasy proti Švýcarům a Dánům, mohlo to být úplně jinak," dodal.

Tým podle něj možná jmenované soupeře lehce podcenil. "Mohli jsme jít ve čtvrtfinále na Rusko nebo Slovensko, s nimi by to asi bylo lehčí. Dnes jsme si ale takovouhle prohru nezasloužili," řekl devatenáctiletý mladík.

Na Kanaďany podle něj dopadla nervozita. Minimálně v první třetině, kdy zásluhou Davida Kašeho Češi vedli. "Je těžké hrát před zaplněnou halou, která očekává, že jednoznačně vyhrajete," zamyslel se.

Nesporným faktem je, že Kanada se zvedla, začala tlačit, dostávat se do šanci. "Byli lepší a dalo se to předpokládat. Nikdo nemohl čekat, že budeme Kanadu přehrávat. Byli jsme jí ale víc než vyrovnaným soupeřem," uvedl Šoustal, který byl vyhlášen nejlepším českým hráčem zápasu. "Kanada je asi nejkvalitnější tým na turnaji, měla dlouhý tlak i hodně střel," dodal útočník Šimon Stránský.

Hráči Petrova výběru se shodli, že tým srážely zbytečné chyby. "Párkrát jsme zaspali na vhazování. To se proti takovému soupeři nesmí stávat," řekl útočník Adam Musil. "Kdybychom nechybovali, mohlo to být o něčem jiném," doplnil Šoustal.

Český brankář Jakub Škarek zasahuje na MS do 20 let proti střele v duelu se Švýcary
zdroj: ČTK/AP/ autor: Graham Hughes

Postěžoval si na přístup rozhodčích. "Nemůžeme se vymlouvat, ale myslím si, že nás rozhodčí u čtvrtého gólu zařízli. Myslím, že to byl ofsajd. Bylo to vidět i z videa, oni s námi ale vůbec nekomunikovali a rovnou gól uznali. O to je to smutnější, že jsme si zápas víceméně neprohráli sami, ale že na tom měl trochu podíl i rozhodčí," uvedl Šoustal.

Češi hned z úvodu překvapili taktikou. "Kanada asi nečekala, že budeme takhle pasivní a že na ně budeme čekat na modré. Byl to náš plán a první třetinu jsme zvládli velmi dobře," zhodnotil Musil.

"Čekali jsme na ně, napadali je jen jedním hráčem a potom je chytali ve středním pásmu. Kanaďanům to utíkalo a nevěděli, jak se přes nás dostat, a pak začali být nervózní," řekl Stránký. "Kluci hlavně v první třetině parádně plnili plán," dodal trenér Petr.

Je nám líto, video expirovalo.
Adam Musil nastoupí proti bývalým spoluhráčům z Kanady

Musil je z konce na MS zklamaný. "Určitě mě to bude nějakou dobu štvát, ale i když jsme prohráli, byla to pro mě obrovská zkušenost," řekl Kanadský rodák. Syn mistra světa Františka Musila a vnuk Jaroslava Holíka je rád, že se nakonec rozhodl reprezentovat Českou republiku. "Kluci mě vzali jako rodinu. Tuhle zkušenost bych za nic nevyměnil," dodal.

"Byla radost stát na střídačce. Mužstvo před bouřlivou atmosférou žilo a kluci si hrábli na dno. Šli na krev, a to jsem jim v kabině řekl," řekl Českému rozhlasu reprezentační kouč Petr.

Český tým držel hlavně Škarek mezi tyčemi. "Na zápas jsem se strašně těšil. Věděl jsem, že tu bude hodně lidí, proti Kanadě se navíc nechytá každý den, takže jsem si ho maximálně užil. Mrzí mě, že jsme to nedotáhli do vítězného konce," uvedl sedmnáctiletý gólman Jihlavy.

Sport
zdroj: ČT4

Kanada podle něj byla k poražení. "Na rozdíl od přípravy jsme měli hodně šancí. Odehráli jsme dobré utkání, kdybychom takhle odehráli všechny, mohl turnaj vypadat jinak. To je ale jenom kdyby. Jsem smutný, ale také pyšný na tým, že jsme mistrovství takhle zakončili a ukázali, že i s Kanadou můžeme hrát vyrovnaný zápas," prohlásil.

Naposledy reprezentace uspěla v roce 2005, kdy Češi získali bronz. Od té doby nedokázali postoupit do semifinále. Prohrou s Kanadou někteří hráči současné reprezentační dvacítky v týmu končí. "Věřím, že většinu z nich to čeká v seniorské kategorii, jsem na ně hrdý. Ten poslední zápas byl zážitek," řekl Petr.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články