Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Hokejová dvacítka na úvod šampionátu zdolala mistry světa z Finska

Montreal - Česká hokejová dvacítka vstoupila do mistrovství světa v Montrealu výhrou nad úřadujícími šampiony Finy 2:1. Rozhodl o tom trefou v čase 58:42 útočník Michael Špaček. Další zápas v základní skupině A čeká svěřence trenéra Jakuba Petra už v úterý proti Švýcarsku. Přímý přenos utkání můžete sledovat od 19:00 na ČT sport nebo na webu ctsport.cz

Radost českých hokejových juniorů z vítězství
zdroj: ČTK/AP/Graham Hughes

"Vyhrát jsme si zasloužili, šancí jsme měli víc. Kluci hráli výborně," pochválil spoluhráče sedmnáctiletý brankář Jakub Škarek, který dostal v úvodním utkání přednost před Danielem Vladařem. Třetí nejmladší hráč turnaje chytil 22 z 23 střel. Finové sice už v první minutě dostali puk za Škarkova záda, ale Kuokkanen dorážel po Vesalainenově střele puk až po odpískání.

Češi byli také aktivní a v páté minutě se dostali do vedení. Krenželokovu střelu od modré čáry tečoval před Vehviläinenem zády jeho spoluhráč Borgström. Hned vzápětí měl další možnost z dorážky Chlapík a přečíslení dvou na jednoho vyřešil individuálně Šoustal, ale finský gólman opět zasáhl. Finové v deváté minutě vyrovnali. Luoto sebral ve středním pásmu puk Musilovi, přešel přes Kalinu a prostřelil Škarka.

Za český tým pak zahrozili Šoustal a po přečíslení bekhendem Jašek, český gólman musel krýt Juoleviho ránu. Petrův tým v úvodním dějství přišel o zraněného obránce Kvasničku, který odstoupil po ostrém souboji u mantinelu.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi porazili na MS juniorů favorizované Finsko

"Zatím nevím, jak to s ním vypadá. Nemohl dohrát zápas," uvedl kouč Petr. V úvodu druhého dějství se tlačili více do útoku Finové, ale česká defenziva je do šance nepustila. V první přesilové hře zápasu při vyloučení Kašeho po rychlé kombinaci minul branku v ideální pozici Palmu. Při Kuokkanenově trestu Vehviläinen stihl vyrazit Chlapíkovu ránu z pravého kruhu. 

I další pasáž zápasu patřila Petrovu výběru. Po individuální akci těsně minul Kaše a zahrozil i Koblížek. Škarek také musel krýt nebezpečné pokusy, ale šance měli Češi. Reichel ale ani nadvakrát Vehviläinena nepřekonal, do finské branky si nenašla cestu teč Kurovského a přesnější muška chyběla Suchému.

V úvodu třetí třetiny pálil vedle pravé tyče Nečas. Škarek kryl Välimäkiho teč po kombinaci s Juliusem Mattilou, Vehviläinen zasáhl lapačkou po individuální akci Kašeho. Finové se ubránili v oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě. Český tým dělal soupeři pohybem problémy a vyplynul z toho Musilův pokus i tři nebezpečné střely Krenželoka. 

Na stranu Finska mohl v 53. minutě strhnout vedení Räsänen. Tři minuty před koncem třetí části vytěsnil finský gólman Zbořilovu ránu. Češi ale byli za výborný výkon odměněni plným bodovým ziskem. Špaček si na levé straně u mantinelu vybruslil zpět na modrou čáru, vystřelil přesně k pravé tyči a rozhodl.

Finové se v power play marně snažili o vyrovnání. "Udělal jsem si oblouček na modrou čáru, překřížil jsem se s bekem a všiml jsem si, že tam ti dva Finové šli s ním, takže se mi uvolnila cesta a akorát jsem se podíval na bránu. Adam Musil tam parádně clonil, já jsem si ještě trošku popojel a snažil jsem se trefit místo, kde gólman nevidí. Adamovi patří velký dík," popsal Špaček vítěznou akci.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Skupina A (Montreal):

ČR - Finsko 2:1 (1:1, 0:0, 1:0) Branky a nahrávky: 5. D. Krenželok (Nečas), 59. M. Špaček (A. Musil, Zbořil) - 9. Luoto. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Stricker (Švýc.) - Palej (Rus.), Vanoosten (Kan). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 4703.

Sestava ČR: Škarek - Kvasnička, Hronek, Kalina, Zbořil, D. Krenželok, Hrdinka, Vála - M. Špaček, A. Musil, Š. Stránský - D. Kaše, Nečas, Kurovský - Jašek, F. Chlapík, Koblížek - Suchý, K. Reichel, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.

Skupina B (Toronto):

Kanada - Rusko 5:3 (1:1, 2:0, 2:2) Branky: 4. Jost (Myers, Dubé), 34. Strome (Barzal, Chabot), 38. Roy (Gauthier), 44. Barzal (Dubois), 50. Strome (Barzal) - 10. Sergačjov (Gurjanov), 46. Kaprizov (Vorobjov, Rykov), 51. Rykov (Jurtajkin, Kaprizov). Rozhodčí: Hribik (ČR), Linde - Dahmen (oba Švéd.), Davis (USA). Vyloučení: 3:6. Využití: 3:1. Diváci: 18.099.

Hlasy po zápase mistrovství světa hokejistů do 20 let ČR - Finsko:

Jakub Petr (trenér ČR): "Musím kluky pochválit, takový vstup do turnaje nás těší. Od rána jsem cítil, že kabina přípravu, ve které jsme nedali gól, hodila za hlavu. Kluci dodrželi taktiku do puntíku. Možná to místy působilo pasivně, ale víme, jak rychle přecházejí Finové do útočného pásma. Vždy nám z toho dávali branky, speciálně tento ročník. Klíčem k úspěchu tedy byla silná defenziva a také to, že jsme se nenechali vylučovat. Za pár hodin nás ale čeká další utkání. Aby vítězství s Finy mělo nějakou hodnotu, musíme zvládnout i to se Švýcary."

Martin Nečas (útočník ČR): "Byl to první zápas turnaje a nastoupili jsme proti mistrům z minulého roku, takže to bylo těžké utkání. Hráli jsme ale dobře z defenzivy, a tak jsme ho naštěstí dotáhli do vítězného konce. Před zápasem jsme byli zdravě nervózní, to je, myslím, dobře. Vše z nás opadlo po prvních dvou střídáních, pak už to bylo jenom lepší a lepší. Teď se musíme posouvat v naší hře a proti Švýcarům na náš výkon navázat."

Ondřej Vála (obránce ČR): "Je to pro nás super zážitek a dobrý start. Až do konce zápasu jsme hráli naši hru. Takticky jsme to zvládli dobře, na naší straně je proto velká spokojenost. Pomohl nám první gól, vždy je důležité ho dát dřív než soupeř. Po něm z nás vše opadlo, uklidnil nás, protože ze začátku asi u každého nervozita byla. Měl jsem být sedmý bek, ale zranil se David Kvasnička. Snažil jsem se být pořád připravený a přišlo to. Jsou to pro mě velké zkušenosti. Je paráda tady hrát a obléct národní dres. Moc jsem si to užil. Párkrát jsem slyšel, že zazněly z tribun české pokřiky. Je hezké, že se na nás přijeli lidé z Česka podívat."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy