Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi nezačali s obhajobou Channel One Cupu ideálně, Finsku podlehli 2:4

Helsinky – Češi nenakročili k zopakování loňského triumfu v Channel One Cupu úspěšně. Proti Finsku nepodali zlý výkon, Suomi si ale utkání pohlídali, a i díky dvěma brankám Aaltonena zvítězili 4:2. Českou reprezentaci navíc čeká složitý přesun, už v pátek bude v Moskvě čelit domácímu Rusku.

První šanci měli Finové, kdy po přečíslení dvou na jednoho zamířil po Nättinenově přihrávce Lajunen do boční konstrukce. Ve třetí minutě se domácí dostali šťastně do vedení. Francouz vyrazil střelu Aaltonena, Polášek odpálil puk do Jeřábka, od něhož se odrazil do české branky. Gól tak byl připsán Jeřábkovu spoluhráči z ruského Podolsku.

Jandačův tým, který nastoupil se čtyřmi debutanty Dvořákem, Lhotákem, Tomáškem a Říčkou, hrál následně po Pesonenově faulu přesilovku. Při té musel Ortio krýt Kubalíkovu střelu, Jeřábkův pokus i následnou Radilovu dorážku. Finského gólmana pak ohrozili i Říčka a Kousal, v 11. minutě se dostal do dobré pozice Rutta, ale jeho ránu Ortio vytěsnil vyrážečkou.

Ve 12. minutě po dlouhé době dostali Finové český tým pod tlak a zvýšili. Směr střely Lepistöho od modré čáry změnil tečí Aaltonen k pravé tyči a Francouz neměl šanci zasáhnout. Další pokus vyslal Hintz a český gólman si poradil i s Kamppainenovým únikem. V další velké šanci Finů minul po Erkinjunttiho přihrávce zblízka Osala a Francouz chytil i pokus Lepistöho.

Češi snížili ve 23. minutě, kdy Jeřábkovu střelu tečoval nohou Tomášek a při své reprezentační premiéře se radoval z branky. Sudí ještě situaci prověřili u videorozhodčího. Šance na vyrovnání měli Rutta a Kousal. Finové se ubránili i při Suorantově vyloučení a ve 28. minutě se trefil střelou zápěstím na Francouzovu vyrážečku Hintz.

Další možnost měl Osala a ve 33. minutě při Vitáskově vyloučení domácí opět skórovali, když Erkinjuntti zakončoval do odkryté branky. Ortio si poradil se střelami Říčky a Dvořáka.

V úvodu třetí třetiny zasáhl finský gólman i proti Zohornově dorážce z úhlu. Pokusům Tomáška a Kämpfa chyběla větší přesnost, ale ve 48. minutě překvapil Ortia střelou od levého mantinelu z velkého úhlu Jordán. V 54. minutě se dostal přihrávku za finskou obranu Kousal, který trefil levou tyč. Následně se neprosadili Finové a stav nezměnila ani závěrečná power play.

Finové tak v Jäähalli oplatili českému týmu porážku 3:5 z listopadového turnaje Karjala, který se hrál také ve finské metropoli, ale v Hartwall Areně. "Těžko se to hodnotí, ten výsledek není dobrý. Finové hráli dobře v defenzivě a čekali na nějakou chybu, nějaké okénko v naší obraně. My jsme hráli spíš nátlakový hokej a snažili se to tlačit do brány ze všech pozic, ale jim to fungovalo lépe než nám," řekl gólman Pavel Francouz.

Finsko - ČR 4:2 (2:0, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. M. Aaltonen, 12. M. Aaltonen (Lepistö, Koivisto), 28. Hintz (Gröndahl), 33. Erkinjuntti (Osala, Haapala) - 23. D. Tomášek (Jeřábek, Říčka), 48. Jordán. Rozhodčí: Linde, Holm (oba Švéd.) - Suominen, Hägerström (oba Fin.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 5056.

Finsko: Ortio - Koivisto, Lepistö, Gröndahl, Eronen, Rissanen, Lehtonen, Mikkola - Hartikainen, M. Aaltonen, Haapala - Mankinen, Kemppainen, H. Pesonen - Erkinjuntti, Hintz, Osala - Nättinen, J. Lajunen, Suoranta. Trenéři: Lauri Marjamäki, Waltteri Immonen a Kalle Kaskinen.
ČR: Francouz - Jeřábek, Polášek, Rutta, Jordán, Vitásek, T. Pavelka, Pláněk, T. Dvořák - Radil, Sobotka, D. Kubalík - Kämpf, Kousal, Horák - Červený, R. Hanzl, T. Zohorna - Lhoták, D. Tomášek, Říčka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček. 

Josef Jandač (trenér ČR): "Myslím, že v utkání jsme hráli dohromady tak 30 minut dobře, tedy půlku utkání. Viděli jsme spíš boj než nějakou hokejovost. Měli jsme tam dost ztrát kotoučů ve středním pásmu, hlavně ve druhé třetině. Tam puky chodily pozdě a poměrně lacino jsme je ztráceli. Když jsme si vytvořili nějaký optický tlak v útočném pásmu, tak to bylo bez patřičného tlaku na bránu. Soupeř nám hodně střel zblokoval, ta realizace v útočném pásmu nebyla tak úderná." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články