Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česká osmnáctka prohrála na MS i podruhé, Kanadě podlehla 1:3

Grand Forks - Česká hokejová osmnáctka prohrála na mistrovství světa v americkém Grand Forks v základní skupině B i druhý zápas, když podlehla Kanadě 1:3. Zámořský favorit vedl po druhé třetině již 3:0, v úvodu třetí části korigoval výsledek útočník Filip Zadina. Další utkání čeká svěřence trenéra Roberta Reichla v noci na úterý, kdy se utkají s Dánskem.

Robert Reichel
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Po úvodní porážce s loni stříbrnými Finy (3:4 po samostatných nájezdech) nastoupili čeští mladíci proti dalšímu těžkému soupeři a jednomu z hlavních favoritů.

Obhájce bronzu Kanada měla v první třetině střeleckou převahu, jenže Malenstyn ve své šanci neuspěl proti brankáři Kořenářovi. Stejně dopadl na druhé straně i Pavlík. 

Poslední pětiminutovka první třetiny se českému výběru nepovedla. Nejprve nevyužil první přesilovku zápasu a v 18. minutě inkasoval. Howden těžko krotil poskakující kotouč, ale přesto dokázal propálit Kořenáře.

Záhy navíc pykal za faul kolenem Kachyňa a Quenneville ho poslal zpět do hry přesnou ranou z kruhu pro vhazování už po 27 vteřinách. Ve 26. minutě Kořenář vyrazil Shawovu ránu jen před Howdena a ten svým druhým zásahem v utkání přidal do odkryté branky třetí gól Kanady.

"Říkali jsme si pak, že na ně vlítneme a budeme hodně střílet. Něco nám tam spadne a i je to položí, když dáme gól. Když už pak prohráváte 0:3, musíte všechno cpát do brány a tlačit to tam. Snažili jsme se, ale spadlo to tam bohužel jen jednou," litoval obránce Ondřej Vála.

Češi se přesto nevzdávali a druhou třetinu vyhráli na střely mezi tyče 22:9, ale nedokázali překonat gólmana Fitzpatricka. V krátkém sledu na něm ztroskotali Kodýtek, Sirota a Zadina. "Střely asi vypovídají o všem. Neproměnili jsme šance, a to bohužel rozhodlo," mrzelo útočníka Marka Zachara, kapitána českého výběru.

Trenér Robert Reichel (uprostřed) na lavičce české osmnáctky
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Ve 35. minutě se do sóla dostal Zadina, s blafákem však neuspěl a stejně dopadl se svou dorážkou i Zachar. Ve 43. minutě už se Zadina zapsal mezi střelce. Ve skrumáži před brankou se zvládl rychle zorientovat, odražený kotouč si potáhl na bekhend a využil po pouhých deseti sekundách přesilovku.

Na více už však český tým nedosáhl, přestože si ještě zahrál 48 vteřin přesilovku pět na tři poté, co Kanaďané v krátkém sledu špatně střídali.

"Myslím, že jsme nehráli vůbec špatně. Měli jsme hodně střel a přestříleli je. Šli jsme do brány, ale bohužel nám to tam nespadlo. Ta koncovka... Myslím, že jsme v ní mohli být lepší. Měli jsme tam několik šancí na druhou branku, je to škoda," uvedl Vála.

Přes dvě porážky není pro český výběr nic ztraceno. Z pěti účastníků skupiny postoupí do čtvrtfinále první čtyři. Čeští hokejisté nyní narazí na relativně slabší soupeře než v úvodních dvou zápasech. Po utkání s Dánskem zakončí skupinu proti Slovensku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články