Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Vítězná šňůra proti Rusku skončila, Češi prohráli 2:4

Ostrava - Čeští hokejisté nenavázali na pět vyhraných utkání proti ruské reprezentaci v řadě a v Ostravě podlehli sborné 2:4. Svěřenci Vladimíra Vůjtka sice dohnali dvoubrankový náskok Rusů, ale Telegin a Gusev ve třetí třetině přece jen rozhodli o vítězství hostů.

Utkání Česko - Rusko
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Češi nastoupili oproti čtvrtečnímu duelu v Třinci (3:2 po samostatných nájezdech) bez útočníka Gulaše, jehož místo v první formaci zaujal Kašpar vedle Jana Kováře a Krenželoka. Nově se zařadil do sestavy Jan Hruška, který hrál ve čtvrtém útoku s Přibylem a Buchtelem.

V úvodu prověřil gólmana Sorokina Řepík, následně při české přesilovce minul levou tyč Vincour. Na druhé straně neměl přesnou mušku Golyšev a Šumakovův pokus kryl Furch. Češi odpověděli střeleckými pokusy Vincoura, Hrbase a Koláře. Sorokin kryl i Šimkovu ránu z levého kruhu po akci Kousala, který byl faulován. Při Svetlakovově vyloučení vypálil nebezpečně z úhlu Kašpar.

Velkou šanci pak měl Vincour, který minul, a u pravé tyče na puk nedosáhl ani Radil, jenž v pokračující akci znovu ohrozil Sorokina. V 15. minutě se ale radovali z vedení Rusové. Po Bereglazovově ráně doklepl puk na brankové čáře Ljubimov. Odpovědět se snažil nebezpečnou ranou Radil. Skóre se neměnilo ani po brejcích sborné.

Na začátku druhé části dorážel před Furchem Šalunov. Ve 23. minutě dostal Kousal za zákrok na Ožiganova trest na pět minut a do konce utkání. Sborná v dlouhé přesilovce zvýšila náskok. Furch ještě zlikvidoval šanci osamoceného Ljubimova, ale ve 27. minutě jej překonal z levého kruhu Sjomin přesnou střelou na protější tyč.

Při snaze o odpověď pálil těsně mimo Hruška, který už předtím prověřil Sorokina v dlouhém oslabení. Nebezpečně pálil i Krenželok. Ve 35. minutě už se Češi dočkali a při trestu debutanta Aljajeva využili na devátý pokus v součtu se čtvrtečním duelem v Třinci přesilovku.

Kašpar nabil z levé strany na pravou Kundrátkovi, který propálil přesouvajícího se ruského gólmana. Další nebezpečný pokus vyslal Řepík, na druhé straně pokryl Furch betony Sjominovo zakončení. Po Koukalově přihrávce měl zase šanci Vincour.

Ve 43. minutě Češi rozjásali vyprodanou Ostravar Arénu. Přibyl uvolnil Buchteleho, který si po rychle provedeném blafáku do bekhendu připsal při 18. startu v národním týmu premiérovou branku. Potom nebezpečně vystřelil Hruška a po Kovářově přihrávce měl možnost bek Zámorský. Další dobrou pozici měl Krenželok.

Český tým své možnosti nevyužil a udeřili naopak Rusové. V 51. minutě Ljubimov přihrál zpoza branky Těleginovi, který zamířil přesně k pravé tyči. Vůjtkův tým se marně snažil o vyrovnání a v 57. minutě sborná zvýšila. Furch sice kryl Sjominův únik, puk ale vyrazil ke Gusevovi, který o brusli Kempného dostal puk do branky. Při vyloučení Ljubuškina už Češi naději nevykřesali a kouč Vůjtek musel při návratu do rodné Ostravy strávit porážku.

ČR - Rusko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 35. Kundrátek (Kašpar, Kempný), 43. Buchtele (Přibyl, Kempný) - 15. Ljubimov (Bereglazov, Svetlakov), 27. Sjomin (N. Gusev), 51. Tělegin (Ljubimov), 57. N. Gusev. Rozhodčí: Kaukokari, Salonen (oba Fin.) - Ondráček, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 0:4, navíc Kousal (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 9241 (vyprodáno).

ČR: Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář II, Zámorský, Šimek, Hrbas, T. Voráček - Kašpar, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Přibyl, J. Hruška, Buchtele. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Rusko: Sorokin - A. Mironov, Ljubuškin, Bereglazov, Aljajev, Ignatovič, Pajgin, Gavrikov, Ožiganov - Sjomin, Prochorkin, N. Gusev - Bučněvič, Galuzin, Golyšev - Karpov, Šalunov, Šumakov - Tělegin, Svetlakov, Ljubimov. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Harijs Vitolinš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články