Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Špačka na inspekční cestě v zámoří nadchl brankář Mrázek

Ostrava - Asistent trenéra českých hokejistů Jaroslav Špaček se vrátil z inspekční cesty v zámoří s dobrými dojmy. Nadchl jej brankář Detroitu Petr Mrázek a zaujala další řada hráčů. Při příležitosti zápasu Floridy v Detroitu si promluvil i s Jaromírem Jágrem, ale téma startu brzy čtyřiačtyřicetileté legendy na podzimním Světovém poháru neotevřeli.

Petr Mrázek
zdroj: Reuters/USA Today Sports

"Jarda je speciální kategorie, kterou si musí vyřešit někdo jiný," řekl Špaček. Jednání s Jágrem je v kompetenci hlavního kouče Josefa Jandače či generálního manažera Martina Ručinského. Sám prý Jágra k možnému pokračování reprezentační kariéry, kterou po loňském mistrovství světa v Praze uzavřel, nijak nepřesvědčoval. "Probrali jsme, co jsme potřebovali. Má sezonu rozjetou výborně, soustředí se, aby byl s Floridou v play-off. Jestli bude hrát nebo nebude na Světovém poháru, je ve hvězdách," uvedl Špaček.

Postupně zavítal na duely Philadelphie s Montrealem, Toronta s New Jersey, Winnipegu s Carolinou, Vancouveru s Calgary, Detroitu s Floridou a Montrealu s Tampou Bay. "Potkal jsem se s patnácti hráči, ale všichni nehráli. Třeba zraněného (brankáře) Michala Neuvirtha jsem bohužel neviděl v zápase, ale mluvili jsme spolu. Musím říct, že mě někteří hráči dost překvapili. Potvrdili svoji kvalitu," podotkl Špaček.

"Byl jsem nadšený z Petra Mrázka, protože podal proti Floridě fantastický výkon. Z Andreje Nestrašila jsem byl překvapený, protože jsem ho dosud neviděl hrát celý zápas. Dal dva góly," řekl Špaček. "Dobře hráli Šustr s Palátem, i když prohráli v Montrealu. O Tomáši Plekancovi nebudu mluvit, to je kapitola sama o sobě. Roman Polák sehrál vynikající utkání. Viděl jsem Philadelphii s Montrealem a Jakub Voráček měl tři asistence," doplnil.

V USA sbíral cenné informace jak pro kouče Vladimíra Vůjtka pro mistrovství světa, tak i pro Jandače pro Světový pohár. První čtrnáctku hráčů v poli a dva brankáře musí stavitelé kádru pro prestižní turnaj v Torontu oznámit už do 1. března. "Nějakou kostru jsme si každý napsali, máme dvě tři jména, která by tam mohla být, nebo nemusela. Od toho jsou ty inspekce. Jsou věci, na kterých se musíme shodnout, protože máme každý jiný názor. Byly zápasy, kde hráči přesvědčili, a v jiných zase byli neviditelní," uvedl Špaček.

Pro hráče, kteří se nevejdou do první nominace na Světový pohár, by podle něj mělo být hlavní přestupní stanicí květnové MS v Rusku. Do začátku června pak bude mít šanci další šestice do pole a jeden gólman. "Bylo ale cítit, že mají chuť reprezentovat. Samozřejmě jsou situace, kdy nemůžou a je třeba koukat na okolnosti," řekl bývalý obránce s bohatými zkušenostmi z NHL.

Zabývat se kádrem pro šampionát v Moskvě má podle Špačka cenu až po konci přestupů v NHL, který je stanoven na 29. února. "Potom se uvidí, kdo a kde je. Pro mistrovství světa jsme si tady udělali nějakou kostru, která bude chtít vhodně doplnit," uvedl Špaček, který plánuje více se zaměřit na MS při další inspekci v březnu.

Na začátku příštího týdne se vydá do zámoří také další asistent Jiří Kalous. Navštíví duely Dallasu se St. Louis, Anaheimu s Vancouverem, Vancouveru s Calgary, Columbusu s Detroitem a Caroliny s Torontem. "Zase uvidí i jiné hráče. Samozřejmě tam visí nad některými hráči otazník. Chceme si udělat další názor od dalšího člověka. Mluvil jsem v Detroitu se (skautem pro Světový pohár) Jirkou Fischerem, který hráče vidí každý den," dodal Špaček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články