Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Konec odpočinku. Hlavní úkol je komunikovat s hráči, říká Ručinský

Praha - Když loni v červenci Martin Ručinský oficiálně oznámil konec aktivní kariéry, plánoval, že si chce od hokeje odpočinout a věnovat se cestování. Dlouho však mimo hokejové dění nezůstal. Nový trenér reprezentace Josef Jandač jej oslovil s nabídkou, zda se nechce stát generálním manažerem národního týmu pro Světový pohár v Torontu, a jeden ze členů zlaté generace se rozhodl ji přijmout.

Martin Ručinský
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Chtěl jsem si od hokeje odpočinout a představoval jsem si, že budu trošku cestovat. Že si ten hokejový důchod užiju. Teď to trochu odložím. Nastala tahle situace a člověk zvažuje pro a proti. A vyšlo mi, že je to národní tým. Je to velká výzva a čest zastávat tuto funkci. Přijal jsem ji a udělám vše pro to, abych odvedl co nejlepší práci," řekl Ručinský.

Odchovanec litvínovského hokeje se s Jandačem již dohodl, co se od něj očekává. "Musím mužstvo zaštítit a zajistit jeho funkčnost. Aby trenéři, hráči i realizační tým měl klid na svoji práci. Budu se ale i podílet na sestavě na Světový pohár s trenérem a asistenty. Hlavní můj úkol ale bude komunikovat s hráči, být s nimi v kontaktu," uvedl Ručinský, který se zatím domluvil na spolupráci s hokejovým svazem jen na zářijový Světový pohár.

Zatím jen na jednu akci

Zda bude ve funkci pokračovat i poté, se uvidí až po turnaji. "Původně jsem dostal nabídku na další dobu, ale to se mi moc nechtělo. Je to nová věc a nevím, jak se v tom budu orientovat. Dohodli jsme se, že začnu Světovým pohárem a potom se uvidí," řekl olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Realizační tým pro SP čítá Ručinského, Prospala či Fischera

Když bude vše dobré, nebrání se pokračovat i na dalších akcích. "Pak by ale záleželo i na druhé straně, na svazu a reprezentaci. Kdyby byl zájem oboustranný, tak nemám problém pokračovat dále," řekl čtyřiačtyřicetiletý bývalý hráč.

Hnilička pravou rukou

Ručinský bude úzce spolupracovat s Milanem Hniličkou, který bude jeho asistentem. Jeho někdejší spoluhráč působí u reprezentačních týmů několik let a naposledy byl generálním manažerem dvacítky. "Jsem strašně rád, že to tak je. Známe se od dorosteneckých let a je to člověk, který ví, co to obnáší. Já asi hlavně administrativní věci ze začátku zvládat nebudu a on mi bude po ruce," uvedl Ručinský.

Martin Ručinský:

"Kluky všechny znám, mám k nim blízko, takže úplně mimo dění nebudu. Ale je jasné, že oni jsou hráči a já jsem na druhé straně řeky. Tak to prostě je."

Do karet mu hraje to, že hráči z NHL nejspíše budou chtít na SP startovat. Hlavně v zámoří je to totiž hodně prestižní akce. "Myslím si, že pro každého hráče by měla být čest hrát za národní mužstvo. Pokud se někdo omluví, tak na to má samozřejmě právo. V tom nevidím problém, a pokud se někdo omluví, tak oslovíme jiného hráče. Chtěl bych ale, aby pro hráče, kteří přijedou, to byla čest a pocta," podotkl Ručinský.

Jágr má týmu pořád co dát

Stejně jako současný realizační tým a řadu trenérů a manažerů v minulosti čeká i Ručinského jednání s hvězdným útočníkem Jaromírem Jágrem. Ten sice již oznámil, že neplánuje dále reprezentovat, Jandač však o jeho služby stojí.

"S Jardou jsem v kontaktu už hodně dlouho, známe se. Vím, že po mistrovství v Praze oznámil, že končí, ale z mého pohledu, ať je mu, kolik je mu, a věk je jen číslo, on má národnímu mužstvu pořád co dát," uvedl Ručinský.

Poukázal na fakt, že Jágr na všech akcích reprezentace patřil mezi nejlepší. "Bude záležet jen na něm, zda bude mít chuť pokračovat. Já s ním budu mluvit a uvidíme, jak se cítí," řekl Ručinský, který se v nejbližší době chystá do zámoří.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články