Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

První domácí prověrka před MS: Češi jdou na Slováky

Praha - Hokejovou reprezentaci čekají další dva přípravné zápasy před blížícím se mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. Po dvou výhrách v Norsku, ve kterých neinkasovali ani gól, se svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky poprvé představí dnes a v pátek v Jihlavě, a to se Slovenskem. Duely budou opět součástí seriálu Euro Hockey Challenge a přímé přenosy odvysílá v 16:30, resp. v pátek od 17:30 ČT sport i náš web.

Jakub Kovář
zdroj: ČTK/AP

Národní tým měl po víkendovém návratu z Lillehmmeru, kde přehrál domácí Nory 4:0 a 1:0, krátké volno. V úterý se však již reprezentanti opět sešli v Praze a začali se připravovat na dalšího soupeře. Trenéři Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček přivítali i dva nováčky, kteří se hned zapojí do hry - obránce Michala Kempného a útočníka Michala Birnera.

Do sestavy se posunou i odpočívající Petr Čáslava, Jiří Novotný a Radek Smoleňák. Hrát tentokráte nebude Petr Koukal, jenž dostal volno, a Vladimír Sobotka, který měl v závěru sezony problémy s třísly. Ze zdravotních důvodů nenastoupí i Miroslav Blaťák, jehož limitovala krevní sraženina v noze. Zkušený bek by se dnes odpoledne měl poprvé zapojit do tréninku.

"Určitě nás čeká jiný soupeř, jiný hokej. Slováci dokázali teď v přípravě porazit Švédsko, takže lze očekávat, že budou hrát dobře. My se ale musíme soustředit na svůj výkon a já doufám, že je přehrajeme," uvedl asistent Ondřej Weissmann.

Češi se budou proti Slovensku snažit navázat zejména na spolehlivou defenzivu z předešlých zápasů. "Obrana je základ, pořád na tom pracujeme. I na minulém šampionátu to mezi obránci nebylo tak silné jako dříve. Musíme ale do hry zapojovat celé mužstvo, aby útočníci pomáhali obraně. Aby se vyztužila. Z toho musíme vycházet," podotkl Weissmann.

Reprezentace se však podle něj chce prezentovat aktivní a agresivní hrou. "Pokud je šance, tak chceme rychle přistupovat k soupeři. Jen dobrým útokem dnes bude někdo těžko vyhrávat. Kdo má špatnou obranu, neuspěje," řekl asistent trenéra. Zlepšit by se měla úspěšnost v přesilových hrách. "Jejich nácvik je ale trošku složitější. Tréninků moc není, navíc se pořád mění hráči," uvedl Weissmann.

Hokejisté Slovenska mají v šestadvacetičlenné nominaci sedm krajánků z české extraligy. V tuzemsku ze současného kádru Slovenska působili v této sezoně útočníci Mário Bližňák s Jánem Sýkorou v Plzni, Tomáš Marcinko s Radoslavem Tyborem v Pardubicích, Rastislav Dej v Hradci Králové a Michael Vandas s bekem Peterem Čerešňákem ve Vítkovicích.

Předpokládaná sestava ČR: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Pláněk, Jank - Martin Růžička, Jan Kovář, Zaťovič - Birner, Novotný, Smoleňák - Pohl, Roman, Svačina - Radil, Filippi, T. Zohorna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články