Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kovář bude stejně jako při debutu hájit branku proti Norsku

Lillehammer – Před čtyřmi lety v Norsku debutoval v reprezentačním výběru, dnes se na takřka stejném místě postaví do branky národního týmu znovu. Český výběr načíná sérii přípravných zápasů před domácím mistrovstvím světa a v prvním duelu proti Norsku nebude chybět v brance Jakub Kovář. Zatímco před lety hájil barvy národního týmu v hale Gjövik Olympic Cavern Hall, jež byla postavena pro olympijské hry v roce 1994, dnes večer nastoupí v Kristins Hall, která při vrcholné akci před 21 lety sloužila jako tréninková plocha. 

Minule Kovář v Norsku chytal hned dvakrát za sebou a český tým v obou utkáních vyhrál 2:1. "Na oba zápasy vzpomínám strašně rád, byly to jedny z nejlepších, které jsem v nároďáku odchytal. Letěli jsme tam s neúplnou sestavou, jako teď, a Norové hráli velice slušně," řekl Kovář.

Dobře si pamatuje i svůj výborný zákrok v závěru druhého duelu, kdy při power play soupeře vychytal Martina Röymarka. "Byl to asi jeden z nejlepších zákroků, které jsem kdy udělal. Čtyři sekundy před koncem jsem vytáhl puk z prázdné branky. Na to rád vzpomínám. I na halu, ve které jsme hráli," uvedl šestadvacetiletý brankář s odkazem na netradiční prostředí arény v Gjöviku.

Ledová plocha je totiž umístěna ve skále v centru města a z venku je vidět jen vstupní brána a restaurace. Diváci i hráči před příchodem do hlediště musí projít asi 200 metrů chodbou. "V podobné hale jsem nikdy nehrál a možná už ani nikdy hrát nebudu," podotkl Kovář, který si vstup stále dobře pamatuje. "Vypadalo to, že jdete opravdu do jeskyně a najednou tam byla hala pro pět šest tisíc lidí. Trochu zvláštní ale bylo, že tam nebyli skoro žádní lidé," poukázal na nízké návštěvy. První duel sledovalo 766 a druhý 715 diváků.

Kristins Hall je oproti olympijské aréně v Gjöviku zhruba poloviční, Kováře však zajímají hlavně podmínky pro hráče. "Jsem rád, když dostaneme útulnou šatnu a v hale je trochu teplo. Pak záleží na atmosféře. Těžko se dá předpokládat, že na tenhle zápas přijde deset tisíc lidí, takže když bude menší, tak to bude lepší," řekl rodák z Písku, který si dobře vybavil i komorní prostředí v roce 2011. "Já jsem tehdy slyšel, jak si lidi objednávají párky a piva v bufetu," smál se Kovář. "Tak prázdnou halu jsem nezažil. On se i lidem ve městě ten zimák ve skále špatně hledal," uvedl.

Jinak ale zápasy v Norsku vítá. Považuje to za lepší variantu než hrát stále ve stejných destinacích. "Je fajn, když člověk letí někam jinam, než kde je pořád. Já jsem třeba loni byl celý rok v Rusku a pak jsem letěl na olympiádu do Soči a na mistrovství světa do Běloruska. To si pak člověk říká, že je to trochu na palici. Loni jsem byl na pěti turnajích s nároďákem a tři se hrály v Rusku," řekl Kovář. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články