Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Hokejisté chtějí proti Rusku prolomit sérii porážek

Praha - Čeští hokejisté se na sedmý pokus pokusí vybojovat v sezoně první vítězství. Svěřence trenéra Vladimíra Růžičky čeká první ze dvou duelů dalšího pokračování Euro Hockey Tour s Ruskem. Lídr série představí v duelech v KV areně a v sobotu v pražské O2 areně mladý kádr bez hvězd a Češi mají proti němu velkou motivaci konečně v sezoně uspět. Přímý přenos s předzápasovým studiem sledujte od 18:00 na ČT sport a našem webu.

"Máme vysoké hráče, bojovníky. Kluci jsou připravení a myslím, že i nadržení, abychom konečně už vyhráli," řekl asistent trenéra českého týmu Jaroslav Špaček. V součtu s porážkami v semifinále a zápase o třetí místo z loňského mistrovství světa v Minsku čekají hokejisté na výhru už osm zápasů.

S Ruskem ve vzájemných zápasech Češi prohráli třikrát za sebou a naposledy se radovali po výhře 2:1 v prosinci 2013 v Soči. Následně v květnu ve Stockholmu prohráli 0:6, v listopadu v Helsinkách 2:4 a v prosinci v Soči 2:3. Kouč Oleg Znarok ale v době, kdy se Kontinentální liga nepřerušuje, vzal do Česka tým plný nezkušených hráčů. Úspěchy mají na kontě jen útočníci Alexandr Popov, Andrej Loktionov a zadák Jegor Jakovlev.

"Máme nahrané zápasy s Ruskem. Víme, co hrajou, i když přijedou s mančaftem, který nebyl tak pohromadě a nejsou tam taková jména jako na minulých turnajích v Soči nebo na Karjale. Bude to spíš o naší hře a pak se také musíme přizpůsobit tomu, co oni na nás vymyslí," navázal Špaček.

Do branky se postaví Alexander Salák, který se připojil k týmu až ve středu, poté co ještě v pondělí chytal za Novosibirsk ve Vladivostoku. Jednička z loňského šampionátu v Minsku se v této sezoně v reprezentaci představí poprvé a kouč Vladimír Růžička uvažuje, že Saláka nechá chytat i v sobotu. "Je to zatím předčasné," uvedl Špaček a přiznal, že pro květnové mistrovství světa v Praze by měli tvořit základ brankáři z Evropy.

Hokejisté dnes nastoupí bez Jana Kováře. Útočník Magnitogorsku, který je nejproduktivnějším českým hráčem v KHL, má horečku a zůstane v Praze. V centru útoku s křídly Lukášem Radilem a Martinem Zaťovičem místo něho nastoupí Tomáš Zohorna, jenž měl původně s dalšími forvardy Ondřejem Romanem a Vladimírem Svačinou zápas vynechat.

Tlak na vítězství Špaček cítí. "Samozřejmě na to každý kouká, ale nastavili jsme od léta nějaký systém, že jsme chtěli nechat hrát mladé hráče. Byly dva kempy, dva turnaje, což splnilo účel, a teď už na to není čas," uvedl Špaček. Český tým sice sehrál vyrovnané zápasy, ale nasbíral v této sezoně Euro Hockey Tour jen dva body. "Chceme uspět. Už je čas začít budovat tým na mistrovství světa," dodal Špaček.

Předpokládaná sestava: Salák - Němec, Kolář II, Nakládal, Klesla, Zámorský, Čáslava, Kempný, Ševc - Simon, Sobotka, Ručinský - Adamský, Novotný, Smoleňák - Radil, Jan Zohorna, Zaťovič - Gulaš, Koukal, Vondrka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články