Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ručinského restart: Jsem plný očekávání. Nevím, co bude

Praha - Po devíti letech a jako nejstarší hráč v historii se vrátil do české hokejové reprezentace třiačtyřicetiletý litvínovský útočník Martin Ručinský. V zápasech Euro Hockey Tour proti Rusku ve čtvrtek v Karlových Varech a v sobotu v pražské O2 areně si sám otestuje, jestli pro něj nebude přechod z extraligy zpět na mezinárodní scénu velký skok.

"Je to pro mě takový restart. Byl jsem v reprezentaci naposledy před devíti lety. Jsou tu úplně jiní lidi a samozřejmě jiní hráči, než s kterými jsem hrával před těmi devíti a více lety. Je to pro mě něco nového. Jsem plný očekávání. Nevím úplně, co bude, uvidíme," popsal Ručinský pocity na dnešním srazu v pražské Ice Aréně v Letňanech.

Až v zápasech si otestuje, jestli bude na rychlost mezinárodního hokeje stačit. "Už mi přece jen není pětadvacet let a myslím, že mezinárodní hokej je úplně něco jiného než česká extraliga. Zapojím se do tréninku, pak do zápasů a pak budeme chytřejší," uvedl olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté se sešli před Ruskem. Nechyběl ani Ručinský

Naposledy se představil v únoru 2006 na Olympijských hrách v Turíně. "Budu asi hrát svůj hokej, který jsem předváděl dosud a který umím. S Vláďou (Růžičkou) jsem ještě osobně o tom moc nemluvil. Nevím, co ode mě přesně bude chtít. Jsem v národním mužstvu a budu hrát kdekoliv. Jak hodně budu hrát, je úplně jedno. Udělám maximum pro týmový úspěch. Chci být součástí mužstva, a pokud možno, nějaké zápasy vyhrát," uvedl ke své současné roli.

O mistrovství světa v Praze zatím vůbec nepřemýšlí. "Odehraju ty dva zápasy a to mi samotnému napoví, jak na tom jsem. Začínám tady a uvidíme," nechtěl předbíhat událostem.

Smutný rekord

Až nastoupí, překoná rekord Jaromíra Jágra jako nejstaršího hráče v reprezentaci. Jemu bylo v duelu o třetí místo na loňském květnovém mistrovství světa v Minsku 42 let, tři měsíce a 10 dní. Ručinský oslaví 11. března už 44. narozeniny. "Je to sice takový smutný rekord, ale nedá se nic dělat. Já nad tím nějak moc nepřemýšlím. Je to samozřejmě úsměvné. Po mě to nic zásadního neznamená. Jarda mi poslal esemesku, že mi gratuluje k nominaci, to je tak všechno. Myslím, že má svých starostí dost v New Jersey," řekl Ručinský.

Jiří Novotný:

"Je to fantastická věc v jeho letech. Klobouk dolů. Dlouho jsem ho neviděl hrát. Ale to, co ještě teď předvádí... Taková generace hráčů už se tady nenarodí. Musí hokej milovat, protože jinak by ho do takových let nemohli hrát."

Podle Růžičky nehraje Ručinského věk roli. "Jsem přesvědčený, že Martin na mezinárodní hokej stále má a v zápasech proti Rusku to ukáže. Stále je to jeden z nejlepších hráčů v extralize. Viděl jsem ho hrát v řadě zápasů a vždy je nejlepší na ledě. A nejen z týmu Litvínova. Jen doufejme, že bude v pořádku," řekl Růžička i s výhledem ke světovému šampionátu. "Věřím, že Martin, co se týká hry i kabiny, je to, co hledáme. V kabině někdo takový musí být. Je to takový hráč, že jeho výkony strhnou i další hráče."

Oceňuje výborné bruslení aktuálně čtvrtého nejproduktivnějšího hráče extraligy. "Je to opravdu výjimečný bruslař, má výborný skluz. Když ho pozorujete, tak se na ledě nenadře. Bruslí lehce a má silné nohy. Je to hráč, na kterého by se všichni měli chodit koukat, jak se má bruslit. Může to vyučovat," doplnil Růžička. "Bruslím tak, jak jsem se naučil odmalička. Je to možná takový dar, který jsem dostal do vínku. Je to ale trošku něco jiného v pětadvaceti a třiačtyřiceti," usmál se Ručinský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články