Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Češi zdolali Dány v prodloužení a stále drží naději na postup

Toronto - Čeští hokejisté zvládli v souboji o postup do čtvrtfinále zdolat po tuhém duelu Dánsko 4:3 v prodloužení. Češi dvakrát prohrávali, Kubalík však tři minuty před koncem srovnal na 3:3. Pastrňák se pak minutu po začátku prodloužení dostal do úniku na Sörensena a perfektním blafákem překonal dánského gólmana. Češi tak stále drží naději na play-off.

Radost českých hokejistů
zdroj: AP autor: Chris Young

Český tým si i přes výraznou střeleckou převahu vynutil prodloužení až tři minuty před koncem normální hrací doby, případná porážka po 60 minutách by mužstvo odsoudila ke hře o udržení mezi elitou. Do první větší šance duelu se dostal ve 3. minutě Ondřej Kaše, brankář Sorensen však zlikvidoval jeho střelu i následnou dorážku. Následně se neprosadil ani Kämpf.

Dánové byli mnohem produktivnější. Ve 4. minutě využil chybu v české rozehrávce Eller a prostřelil Vaněčka, který dostal i po předchozích nezdarech příležitost v brance. O minutu později mohly akcie Dánska výrazně vzrůst, Vaněček ale Ehlersův samostatný nájezd zlikvidoval. V 10. minutě bylo vyrovnáno, když se střelou od modré prosadil Štencel. Češi poprvé na turnaji využili přesilovou hru. Výběr kouče Přerosta měl pak další dvě početní výhody, tentokrát neplodné.

Češi ale soupeře přehrávali a převaha byla markantní zejména ve druhé třetině, v níž se jim podařilo i dostat do vedení. O druhý gól se postaral obránce Košťálek. Další příležitosti ale skončily u pozorného Sorensena, který si v prostřední třetině připsal třináct zákroků, zatímco Vaněček dva.

Místo třetí vstřelené branky ale Češi inkasovali. Mandát zbytečně fauloval v útočném pásmu a Dánové jeho prohřešek rychle potrestali. O vyrovnání se postaral Bjorkstrand. Přidat třetí gól mohli aktivní Pastrňák nebo Vrána, ale dánského brankáře nepřekonali a ve 47. minutě toho hodně litovali. V další přesilové hře se totiž prosadil Asperup a Dánsko vedlo. Češi tak potvrdili, že jsou nejhorším týmem na MS ve hře v oslabení.

I po třetí inkasované brance se ale český tým hnal do útoku a nakonec se mu tři minuty před koncem normální hrací doby podařilo vyrovnat. Sorensena překonal kapitán Kubalík. Dramatický duel nakonec rozhodl po 61 sekundách prodloužení Pastrňák, který se po Štenclově přihrávce dostal do samostatného nájezdu a povedený výkon korunoval gólem. Sorensen si nakonec připsal 44 úspěšných zákroků.

O tom, zda Češi postoupí do čtvrtfinále, rozhodnou poslední zápasy ve skupině. Pokud bude Dánsko bodovat v souboji se Švýcarskem, musí Česko uhrát minimálně stejný počet bodů proti Rusku. 

ČR - Dánsko 4:3 v prodl. (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Štencel (D. Kaše, Pastrňák), 25. Košťálek (Pastrňák, Baránek), 57. D. Kubalík (Štencel, Zacha), 62. Pastrňák (Štencel) - 4. M. Eller, 38. Bjorkstrand (Ehlers, Asperup), 47. Asperup (Ehlers). Rozhodčí: Olenin (Rus,), Winnerborg (Švéd.) - Browne (Kan.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 12 038.

Sestava ČR: Vaněček - Klok, Němeček, Košťálek, Baránek, Štencel, Mašín - Vrána, Kämpf, O. Kaše - Pastrňák, D. Kaše, Zdráhal - Marek Růžička, Zacha, D. Kubalík - Mandát, Špaček, Gorčík. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Pavel Trnka. 

Miroslav Přerost (trenér ČR): "Hráči byli do utkání velmi motivováni, chtěli urvat výhru, ale nebylo to vůbec nic lehkého. Po špatném vstupu do turnaje se jasně ukázalo, co dokáže způsobit frustrace z výkonu. Doteď se nedařilo střelecky, organizačně, proto nebylo vůbec jednoduché dnes zvítězit. Hráči ukázali, že mohou pracovat jako tým, a já věřím, že na to dokážeme navázat dál."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články