Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hokejisté se sešli v Letňanech, nechyběli ani hráči z KHL

Praha – Hokejová reprezentace se před Channel One Cupem sešla v kompletním složení. Všech sedmadvacet hráčů se hlásilo trenéru Vladimíru Růžičkovi v pražských Letňanech. Kouč tak může ve čtvrtek v pražské O2 areně i o víkendu v Soči představit mužstvo podle svých představ.

Jan Kovář, Pavel Francouz, Erik Hrňa
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Je určitě dobře, že žádný hráč není zraněný nebo nemocný. Je to pro nás příjemné zjištění, že přijeli všichni nominovaní," řekl Růžička. V listopadu na Karjalu vybral tým bez větších mezinárodních zkušeností, tentokrát pozval i devět hráčů z Kontinentální ligy, jejíž zástupci na minulém turnaji chyběli.

Mezi nimi jsou i účastníci letošních olympijských her útočník Roman Červenka z Petrohradu, obránce Lukáš Krajíček z Dinama Minsk a brankář Jakub Kovář z Jekatěrinburgu. Oproti listopadovému kádru pro Karjalu přibyli také další ostřílení hráči jako obránce Ondřej Němec, který odešel z Mytišči a je čerstvou posilou CSKA Moskva, ale i útočník Jakub Klepiš z Třince. Nebo také Vladimír Sobotka z Omsku, který má zkušenosti hlavně z NHL a reprezentoval jen na letošním mistrovství světa v Minsku, či produktivní Jan Kovář z Magnitogorsku.

"Myslím, že ti zkušenější, ostřílenější hráči nám tam trochu chyběli. Doufám, že tito hráči potvrdí, že jsou lídři mužstva a malinko to zklidní. Na prvním turnaji jsme odehráli utkání velice dobře, ale chyběl nám klid. Hlavně v koncovce a v útočném pásmu. Přicházeli jsme lacino o kotouče, ale ti kluci mě vůbec nezklamali a akci odehráli velice dobře," řekl Růžička.

Hlasy reprezentantů z KHL:

Jan Kovář z Magnitogorsku: "Těšil jsem se, vyhlížel jsem to, trhal jsem kalendář."

Jakub Kovář z Jekatěrinburgu: "Letos nebyl pohár v Čechách a nejeli jsme na Karjalu. Dlouho jsem tu nebyl, jsem hlavně rád, že jsem mohl přijet domů."

Vladimír Sobotka z Omsku: "Myslím, že atmosféra bude výborná a diváci nás poženou."

Zároveň si ale připíše první starty pětice nováčků: útočníci Roman Horák z Podolsku, Michal Řepík z Lahti, Tomáš Mertl z Hradce Králové, Erik Hrňa z Třince a obránce Vladimír Eminger ze Sparty. K dispozici má Růžička s asistenty Ondřejem Weissmannem a Jaroslavem Špačkem vedle dvou brankářů deset obránců a patnáct útočníků. Kapitánem bude stejně jako na Karjale útočník Radek Smoleňák, jeho asistenty Němec a Krajíček.

"Můžeme brát pět pětek a je výhoda, že hráče jako Mertl, Hrňa, kteří hrají v lize velice dobře, zapojíme do dalších utkání. Chceme je vidět v národním mužstvu. Se Švédskem hrát nebudou," prozradil Růžička před čtvrtečním začátkem. "Řešíme, že možná nebudeme točit celé pětky, ale v dalších zápasech útočníky prostrkáme do různých lajn."

Do Soči v pátek

Národní tým má ve středu na programu dva tréninky ještě v Letňanech, ve čtvrtek už bude v O2 areně i na předzápasovém rozbruslení. Proti Švédsku se Češi poprvé v sezoně, která vyvrcholí domácím mistrovstvím světa v Praze a Ostravě, představí doma. V pátek se přesunou do Soči, kde v sobotu změří síly s Finskem a v neděli s Ruskem. Růžičkův tým se v Euro Hockey Tour pokusí vylepšit bilanci zatím jediného bodu z listopadového turnaje Karjala v Helsinkách.

Na podvečerním tréninku byl národní tým v tomto složení: Němec, Kolář II, Krajíček, Vitásek, Zámorský, Polášek, Pláněk, Kempný, Mozík, Eminger Červenka, Sobotka, Klepiš Horák, Smoleňák, Birner Radil, Jan Kovář, Zaťovič Řepík, Filippi, Valský Hrňa, Mertl, Simon.

Nominace reprezentace na Channel One Cup

Brankáři: Pavel Francouz (Verva Litvínov), Jakub Kovář (Avtomobilist Jekatěrinburg/KHL).

Obránci: Adam Polášek, Vladimír Eminger (oba Sparta Praha), Michal Kempný (Kometa Brno), Martin Pláněk (Mountfield Hradec Králové), Vojtěch Mozík (Škoda Plzeň), Ondřej Vitásek (Bílí Tygři Liberec), Ondřej Němec (Atlant Mytišči/KHL), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL), Jan Kolář (Admiral Vladivostok/KHL), Petr Zámorský (Blues Espoo/Fin.).

Útočníci: Jakub Klepiš, Erik Hrňa (oba Oceláři Třinec), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Bílí Tygři Liberec), Lukáš Radil (ČSOB Pojišťovna Pardubice), Dominik Simon (Škoda Plzeň), Tomáš Mertl (Mountfield Hradec Králové), Roman Červenka (SKA Petrohrad/KHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL), Martin Zaťovič (Lada Togliatti/KHL), Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk/KHL), Roman Horák (Viťaz Podolsk/KHL), Michal Birner (KalPa Kuopio/Fin.), Michal Řepík (Pelicans Lahti/Fin.), Radek Smoleňák (TPS Turku/Fin.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články