Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Salák napodobil v Soči Kováře a spoluhráči nešetřili chválou

Soči - Zejména výborný výkon brankářů Jakuba Kováře a Alexandra Saláka pomohl českým hokejistům k triumfu na turnaji Channel One Cup, který se hrál v Praze a Soči. Bezchybný Kovář v O2 areně vychytal Finy, Salák zvládl souboje se Švédskem a domácím Ruskem. Brankáře působícího v KHL překonal v posledním vystoupení jen z trestného střílení Radulov, dalších 31 střel český gólman petrohradského klubu zlikvidoval.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Aleš Krecl

"Jako v každém zápase nás podržel gólman, platilo to i v předchozích duelech. Oba kluci byli našimi nejlepšími hráči. Mohli jsme se o ně opřít," řekl útočník Jiří Novotný, který byl autorem vítězné branky proti Rusům.

"Jsem rád, že jsme si po těch předchozích špatných akcích nyní spravili chuť a po dlouhé době jsme turnaj dokázali vyhrát," oddechl si mistr světa z roku 2010. Předešlé dva turnaje Euro Hockey Tour v sezoně se národnímu týmu nevydařily.

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:

Nejlepší brankář: ALEXANDER SALÁK (Česko)

Nejlepší obránce: Niclas Burström (Švédsko)

Nejlepší útočník: Pekka Jormakka (Finsko)

Nejproduktivnější hráč: Maxim Čudinov (Rusko) 3+0

"Trochu nám trvalo, než jsme se rozkoukali, přece jen jsme byli trochu unavení ze sobotního zápasu, protože jsme dohrávali hodně pozdě. Navíc bylo i prodloužení. Pak jsme ale dokázali hru vyrovnat a v některých momentech jsme byli i lepší," řekl Novotný k duelu s Ruskem.

Prestižní česko-ruský souboj byl dvě třetiny nerozhodný, hned na začátku třetí části ale Radulov proměnil trestné střílení a posunul domácí do vedení. Češi zásluhou Tomáše Noska a Novotného v rozmezí 105 vteřin zápas otočili.

"Už jsme otáčeli zápas proti Švédům a také jsme nezpanikařili. Měli jsme devatenáct minut, což je strašně dlouhá doba. Povedlo se nám vyrovnat, znovu zahrála výborně čtvrtá lajna, která se vlastně ze všech útoků prosadila nejvíc. V závěru jsme to sehráli dobře, nepustili jsme Rusy do tlaku," pochvaloval si Novotný, který ocenil přínos zkušených útočníků Petra Nedvěda a Jaroslava Hlinky.

Dvojice veteránů vytvořila společně s Romanem Červenkou elitní formaci a dokázala se prosadit. "Odvedli obrovský kus práce. Klobouk dolů před tím, jak jim to v jejich letech bruslí. Navíc jsou šikovní a dokážou si skvěle vyhovět," řekl Novotný.

Salák: Když je parta, máme i štěstí

Spokojený opouštěl led haly Bolšoj i Soči brankář Salák, který byl dvakrát vyhlášen nejlepším českým hráčem a nejlepším brankářem turnaje. "Věděli jsme, že na nás Rusové vlétnou hned od začátku. Měli jsme kliku, že jsme to pokaždé dokázali ustát, kromě třetí třetiny, kdy ujel Radulov a dostal penaltu, kterou provedl perfektně. Musím říct, že když je dobrá parta, tak je vidět, že se štěstí umí přiklonit," řekl Salák.

Český hokejový tým
zdroj: ČTK autor: Aleš Krecl

Šestadvacetiletý gólman stejně jako Kovář a řada dalších hráčů na Channel One Cupu bojoval o olympijskou nominaci. A svými výkony si o účast na vrcholné akci sezony jednoznačně řekl. "Myslím, že jsme to trenérovi spíš ulehčili. Kuba Kovář odvedl výborný výkon, já jsem spokojený se svým," uvedl Salák.

Podle Novotného by ani jeden z nich v nominaci chybět neměl. "Oba by do Soči měli jet. Výborně hrál celý turnaj Roman Červenka. O sobě bych nechtěl mluvit, ještě zbývá dlouhá doba, takže uvidíme, jak to bude. Osobně jsem se snažil odvést maximum," dodal Novotný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články