Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hadamczik se chystá před olympiádou na inspekci do NHL

Praha – Olympiáda v Soči se blíží a s tím i nahlášení konečné nominace pro hokejový turnaj. Ještě předtím plánuje trenér národního týmu Alois Hadamczik inspekční cestu do zámoří. V období od 23. listopadu do 9. prosince by měl vidět v akci 22 českých hokejistů v NHL. Hadamczik vyhlašuje, že v nominaci nemáme čekat žádné překvapení, nevylučuje ale, že by se do Soči mohli dostat i mladíci v čele s Hertlem a Palátem.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Olympijský turnaj se kvapem blíží, řada českých hráčů však v NHL však v letošní sezoně zaostává za svými výkony z dřívějška. "Sleduji hráče, vypadá to různě. Někteří zatím nedosahují výkonnosti minulé sezony, někteří vyměnili klub a ještě si zvykají," připomněl trenér. "Za současného stavu bych mohl udělat tak 50 procent z té sestavy," uvedl.

Hned čtyři zástupce ze sedmašedesátičlenné širší nominace má v New Jersey, které se letos trápí - Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše, Marka Židlického a Rostislava Olesze. Jágr vévodí klubové produktivitě před Židlickým a Eliášem. "Dlouhodobě nemohli vyhrát. Myslel jsem, že tam budou hráči, kteří by tomu udávali hlavní tón, ale teď čekají na Jardu (Jágra), aby rozhodoval zápasy a nahrával na góly. Mám radost z toho, že po změně klubu dokazuje, že má i ve svém věku výkonnost, jako kdyby byl o deset let mladší," ocenil Hadamczik. "Patrik Eliáš se navíc dostává z nemoci, hrají první útok, to je pro mě uspokojující."

Trenér naznačil, že by při skládání sestavy chtěl s klíčovými postavami týmu Jágrem a Eliášem promluvit. "Kdyby hráli mimořádně dobře v této dvojici, chtěl bych slyšet jejich názor, zda chtějí hrát spolu. A ten bych respektoval. Pokud to ale nebude tak velkolepé, jsem stále přesvědčený o tom, že k Jardovi patří jako centr nejvíce Plekanec," prohlásil Hadamczik.

Úvodní měsíc a půl ve slavné zámořské ale lize přinesl z českého hlediska i několik příjemných překvapení. "Zejména mladí hráči v Tampě. V první lajně je Gudas, ale hrají Šustr i Palát. To je překvapení," připomněl Hadamczik. "A tím vůbec největším je samozřejmě Tomáš Hertl, který má famózní start. Pokud mu to vydrží, má velké předpoklady se do týmu vejít," řekl kouč.

Jiří Hudler
zdroj: ZUMA autor: Aaron Doster

V nové pozici lídra Calgary ho potěšil také další útočník Jiří Hudler. "Hraje jednu ze svých nejlepších sezon. Když hrál v Detroitu po boku Zetterberga a dalších, bylo to pro něho jednodušší. Teď musí on pomáhat spoluhráčům, předvádí hodně dobré výkony a s touto výkonností si říká o nominaci," připustil Hadamczik.

Martínek mu dělá radost, Erat hraje málo

Pochvaloval si rovněž, že po nedávném podpisu kontraktu s New Yorkem Islanders hraje bek Radek Martínek. "Pro mě to je charakterní kluk, pravák s výbornou střelou. A když hrál stabilně, měl dobrou výkonnost," řekl. Nezapomněl ani na Jana Hejdu, jemuž se daří v Coloradu. "Hraje hodně a dobře, prožívá asi svou nejlepší sezonu za poslední léta. Je to určitě k zamyšlení. Neuspokojila mě jeho výkonnost na MS, ale teď se tím člověk rozhodně zabývá. Určitě nemá zavřené dveře," ujistil Hadamczik.

Zklamáním pro Hadamczika naopak je malý prostor, kterého se ve Washingtonu dostává útočníku Martinu Eratovi. "Jakmile dostal příležitost, hrál dobře a sbíral nahrávky," řekl Hadamczik. Podobné je to v případě beka Michala Rozsívala v Chicagu. "Jeden zápas hraje, druhý ne. Prý ho šetří na play-off, jak zjišťoval Franta Musil, s nímž jsem v kontaktu. Ale to mi v říjnu přijde divné. Je to ale určitě jeden z kandidátů pro olympiádu," prozradil.

Zdrženlivější byl u forvardů Jakuba Voráčka s Jiřím Tlustým, nejlepších českých střelců minulé zkrácené sezony NHL. "U nich bych si to hodnocení nechal na později. Jakožto od lídrů prvních formací jsem od nich čekal víc, ale sezona je v plném proudu a hodnocení si necháme až na konec prosince, kdy budeme dělat nominaci," konstatoval Hadamczik.

Je nám líto, video expirovalo.
Hadamczik chce v reprezentaci více "Evropanů"

Jedničkou bude Pavelec

V otázce brankáře je spokojený pouze napůl. "Pavelec má hodně důvěry a chytá dobře, i když někdy třeba dostane víc gólů. Ale to je také o stylu hry toho týmu. Pokud bude zdravý, měl by začít jako náš první gólman," prohlásil Hadamczik. "U Neuvirtha těžko něco hodnotit, když nechytá pravidelně a jeho psychika je narušená. Už je také ve středním věku a potřeboval by chytat stabilně, aby cítil důvěru a zodpovědnost za tým," poznamenal Hadamczik s tím, že kdyby se rozhodoval nyní, vezme Pavelce a dva gólmany z Evropy. "Protože chytají jakožto první gólmani svých celků a jsou v plné zátěži," vysvětlil. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články