Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Češi podlehli obhájcům titulu ze Švédska

Ufa - Čeští junioři podlehli ve svém prvním zápase na mistrovství světa dvacetiletých obhájcům titulu ze Švédska. Seveřané začali v ruské Ufě aktivně a dvěma brankami dali jasně najevo, kdo na ledě vládne. Češi se jen těžko dostávali z tlaku a dostávali se pouze do ojedinělých šancí, velký problém měli s častým vylučováním. Vyrovnanější byla pouze třetí třetina, ve které Česko zaznamenalo čestný úspěch v podobě branky Sedláka.

Čeští junioři na MS 2007
zdroj: EPA

Čeští mladíci začali utkání dvěma naprosto zbytečnými fauly, Švédové se tak na ledě ještě ani nerozkoukali a měli k dispozici přesilovku pěti proti třem. A Seveřané s jejím využitím neměli nejmenší problém, do vedení poslal Švédy Collberg.

Švédská přesilovka však dál pokračovala a nedlouho po prvním gólu se na modré čáře objevil nikým nehlídaný švédský obránce Vikstrand. Jeho nedůraznou střelu ještě tečoval Lindholm a gólman Machovský opět inkasoval. Ze švédského sevření se podařilo Čechům dostat až v závěru první dvacetiminutovky, větší šance ale nepřicházely.

Čechům nevyšel ani začátek druhé třetiny. Přestože měli výhodu přesilovky, Sandberg vypíchl na modré čáře puk a ve vlastním oslabení překonal blafákem Machovského. Studená sprcha zatlačila české juniory opět do defenzivy. Ojedinělou šanci si vypracoval ve 34. minutě Faksa, odkrytou část branky však přestřelil.

Tomáš Hertl

"Nevím, čím to bylo. Jestli přemotivovaností nebo nervozitou. Chtěli jsme podat co nejlepší výkon, ale začali jsme hrozně. Každopádně se z toho musíme rychle oklepat."

Začátek posledního dějství tentokrát Češi nezaspali a dostali seveřany do lehkého tlaku, který vyprodukoval šanci Sedláka. Jeho prudká střela z levého kruhu se však neujala. V sedmé minutě čeští junioři konečně dostali puk do branky, ta však byla posunutá a gól nemohl být uznán.

V polovině třetí třetiny se však opět radovali Švédové. Češi si koledovali už ve chvíli, kdy ztratil na mantinelu puk Štencel, o pár okamžiků později zacílil přesně Forsberg – 0:4. V 57. minutě mohl přidat pátý gól Švédů Lindholm, nakonec si však přece jen schovali jednu branku i Češi. Pouhé čtyři vteřiny před závěrečnou sirénou vydoloval puk ve skrumáži Sedlák, a zaznamenal tak alespoň čestný úspěch pro výběr České republiky.

ČR - Švédsko 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 60. Sedlák (J. Vrána) - 3. Collberg (Molin, Vikstrand), 4. Lindholm (Vikstrand, Rask), 24. Sandberg, 53. Forsberg (Djuse, Rakell). Rozhodčí: Jablukow (Něm.), Kulakov - Raming, Sivov (všichni Rus.) Vyloučení: 8:10. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1921.

ČR: Machovský - D. Musil, Štencel, Šidlík, Hrbas, Jeník, Pavelka - J. Vrána, Švihálek, Sedlák - T. Hertl, Jaškin, Hyka - Frk, Faksa, Beránek - Koblasa, Beran, Němec. Trenér: Miroslav Přerost.

Další zápasy:

Lotyšsko - Finsko 1:5 (1:3, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Jelisejevs (Kuzmenkovs) - 2. Lehkonen (Pokka), 13. Aaltonen (Ristolainen), 16. Aaltonen (Armia), 34. Markus Granlund (Armia), 40. Ristolainen. Rozhodčí: Hodek (ČR), Sjöqvist (Švéd.) - Dussureault (Kan.), Staňo (SR). Vyloučení: 8:8. Využití: 0:2. Diváci: 1457.

Německo - Kanada 3:9 (1:2, 2:5, 0:2)

Branky a nahrávky: 20. Rieder (Pföderl, Kahun), 37. Pföderl (Draisaitl, Mebus), 39. Latta - 4. Ouellet (Nugent-Hopkins), 10. Nugent-Hopkins (Huberdeau), 23. Scheifele (Nugent-Hopkins), 25. Huberdeau (D. Hamilton, Nugent-Hopkins), 33. Rattie (Camara, MacKinnon), 34. Strome (Drouin, Ritchie), 40. Scheifele (Nugent-Hopkins, Huberdeau), 45. Drouin (Harrington, Strome), 58. Wotherspoone (Strome, Ritchie). Rozhodčí: Dumas (USA), Gofman (Rus.) - Jučers (Lot.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 3618.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články