Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Výluka přivede na MS dvacítek hvězdy NHL včetně jedniček draftu

Ufa - Dvě poslední jedničky draftu NHL a favorita pro výběr nováčků v nadcházejícím roce uvidí fanoušci díky výluce ve slavné zámořské soutěži na mistrovství světa hokejistů do 20 let v ruské Ufě. Kádr s řadou hráčů, kteří by už teoreticky mohli v NHL hrát, má především Kanada. Největší hvězdou je nejvýše postavený talent z roku 2011 Ryan Nugent-Hopkins z Edmontonu, jediný stabilní hráč NHL na turnaji. Celý turnaj nabídne v přímém přenosu ČT sport, Češi zahájí utkáním se Švédskem ve středu od 13:30.

Rusové mají v kádru letošní jedničku draftu Naila Jakupova, jehož si také vybrali Oilers, ale při výluce v NHL nastupuje v KHL za Nižněkamsk. Své umění bude dokazovat Kanaďan Nathan MacKinnon z Halifaxu z QMJHL, o něhož se budou prát zámořské kluby v nadcházejícím roce.

Patnáctinásobní mistři světa Kanaďané, kteří se už jedenáctkrát za sebou dostali na stupně vítězů, budou chtít prolomit čekání na triumf od roku 2009. Riskovali i hrozbu toho, že by o některé hráče v případě startu NHL přišli během turnaje. Vedení ligy ale nově zrušilo program až do 14. ledna a trenér Kanady Steve Scott může být o něco klidnější.

Švédsko potkal kvůli výluce problém

Povolení odehrát celý turnaj měli už dopředu bek Scott Harrington (Pittsburgh) a forvard Boone Jenner (Columbus). Naopak útočníci Jonathan Huberdeau (Florida), Mark Scheifele (Winnipeg) a Ryan Strome (New York Islanders) a obránce Dougie Hamilton (Boston) by se teoreticky měli hlásit ve svých klubech stejně jako Nugent-Hopkins.

Obhájce titulu Švédy naopak potkal kvůli výluce problém. Generální manažer Ottawy Bryan Murray totiž Miku Zibanejada, který nastupuje na farmě v AHL v Binghamtonu, na turnaj nepustil. Trenér Roger Rönnberg nemůže počítat ani se zraněnými zadáky Jonasem Brodinem (Minnesota) a Oscarem Klefbomem (Edmonton).

Český program základní skupiny MS:

Středa 26. prosince 13:30 ČR - Švédsko.

Pátek 28. prosince 8:30 Finsko - ČR

Neděle 30. prosince 13:00 ČR - Lotyšsko.

Pondělí 31. prosince 8:30 Švýcarsko - ČR

V defenzivě ale má Hampuse Lindholma (Anaheim). Při absenci Zibanejada, Brodina a Klefboma zůstalo šest úřadujících mistrů světa - útočníci Jeremy Boyce Rotevall, Sebastian Collberg, Filip Forsberg, William Karlsson, Victor Rask a Rickard Rakell.

Posily hlásí Rusko i Finsko

Domácí Rusko má v sestavě díky výluce nejen Jakupova, ale i útočníka Nikitu Kučerova (Tampa Bay) a Michaila Grigorenka (Buffalo). Američané zase mohli zařadit například forvarda Alexe Galchenyuka, jenž už mohl oblékat dres Montrealu. V kempech mohli bojovat o šanci i útočníci J.T. Miller (NY Rangers) a Stefan Noesen (Ottawa).

Finové mají v kádru jediného hráče, který by reálně bojoval o NHL. Je jím zadák Olli Määttä (Pittsburgh). Ale v týmu jsou i další talenti z finské ligy Teuvo Teräväinen z Jokeritu Helsinky (draftovalo jej Chicago), Joel Armia z Ässätu Pori (Buffalo), beci Ville Pokka z Kärpätu Oulu (NY Islanders). Z kandidátů na letošní draft září v SM-Liize sedmnáctiletý Aleksander Barkov z Tappary Tampere, jedenáctý v kanadském bodování.

Proniknout do play off se budou snažit stejně jako loni čeští hokejisté, kteří mají v základní skupině Švédsko, Finsko, Švýcarsko a Lotyšsko. "Vždy se říkalo, že máme 'skupinu smrti', ani letos není rozhodně lehká. Jsou tam silné týmy Švédska a Finska, také Švýcaři ale hrají tradičně na MS velice dobře," řekl trenér Miroslav Přerost.

Češi loni sahali po semifinále

Do bojů o medaile se dostanou tři nejlepší ze základní skupiny. "Pokud chceme postoupit do čtvrtfinále, musíme vyhrát alespoň dva zápasy, i když samozřejmě s touhou vyhrát půjdeme do každého," řekl kouč. "Je to turnaj. Každý zápas má obrovský vliv na mužstvo, na jeho psychický stav, výkonnost a herní pohodu. Každé povedené utkání mužstvo zvedá a zase naopak."

Před rokem podceňované Přerostovo mužstvo sahalo po semifinále. Letos má vedle už loni draftovaných předpokládaných opor - beka Davida Musila (Edmonton) a útočníka Dmitrije Jaškina (St. Louis) - i další vyzrálé hráče, po kterých sahaly kluby NHL letos. V extralize září v dresu Slavie Tomáš Hertl (San Jose), který nakoukl i do seniorské reprezentace. Ještě výše byl draftován letos Radek Faksa (Dallas). Mezi opory se budou chtít zařadit také Martin Frk (Detroit) či Tomáš Hyka (Los Angeles).

Ze skupiny o udržení sestoupí do skupiny A divize I nejhorší tým a pro příští šampionát ve Švédsku jej nahradí Norsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články