Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Salák nulu hodil za hlavu, těšily ho krásné góly spoluhráčů

Liberec - Hlavní postavou českých hokejistů se při vítězství v Liberci nad Švédskem 3:1 stal brankář Alexander Salák. Pod vítězný vstup do reprezentační sezony se gólman švédského Färjestadu podepsal 32 úspěšnými zákroky a o čisté konto přišel až 62 vteřin před koncem při přesilovce hostů.

Alexander Salák
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Výhru proti Švédsku nebral při svém působení v Elitserien nijak prestižněji. "Je mi to docela jedno. Já jsem strašně šťastný, že jsme vyhráli a turnaj jsme začali vítězstvím. Vůbec že jsem si mohl zahrát s Tomášem Plekancem a s Petrem Nedvědem, to je pro mě velký zážitek," řekl pětadvacetiletý Salák po svém čtvrtém startu v národním týmu.

"Byla to výborná atmosféra, děkujeme fanouškům. Bylo to super," připojil po svém premiérovém vystoupení na domácí půdě. Dosud chytal v prosinci 2008 v Moskvě proti Rusku (2:5), v dubnu 2009 v Ingolstadtu proti Německu (5:3) a loni v únoru ve Stockholmu proti Finsku (2:3 v prodloužení).

Ze ztraceného čistého konta si nedělal hlavu. "Tak to občas je. Hlavní je, že kluci zabojovali a dali tři krásné góly a pak už to bylo docela jedno," navázal Salák, který v této sezoně vytvořil ve Švédsku rekordní sérii neprůstřelnosti. Znalost hráčů z tamní soutěže prý nevyužil. "Soustředit se na každého hráče zvlášť je cesta do pekel. Snažil jsem se chytat tak, jak chytám vždycky, a naštěstí pro mě to dneska fungovalo."

V první třetině si Salák připsal 16 zákroků a pomohl českému týmu v úvodu ubránit i 88 vteřin trvající oslabení tří proti pěti. "Švédové na nás vlítli. Dostali přesilovku pět na tři, což bylo ošemetný. Jak se říká, když nedáš pět na tři, tak nemůžeš vyhrát hokejový zápas. První třetina byla pro Švédy, další dvě pro nás, takže to byla zasloužená výhra," zhodnotil Salák.

Často čelil v brankovišti atakům soupeře a několikrát byl sražen do branky. "Rozhodčí trošku zaspal na začátku, že to tam párkrát nechal. Ti švédští kluci jsou chytří a vědí, kdy si to mohou dovolit, a do brankáře jdou. Měl tomu rozhodčí hned od začátku zamezit a bylo by to v klidu. Je to docela dost nebezpečný, ale naštěstí z toho nic nebylo a nepadla z toho ani žádná branka," doplnil.

Už při prvním zákroku se Salák na sudí Konstantina Olenina a Alexeje Ravodina rozčiloval. "Říkal jsem mu rovnou, že to tak chodí a pak do brankářů chodí tvrdě," doplnil Salák, který prožíval nejtěžší chvíle na začátku zápasu. "Švédové to tam roztočili, ale my jsme to skvěle odbránili, makali jsme tam na sto procent. Pak jsme to otočili a hráli jsme lepší hokej."

Na konci druhé třetiny pomohla Salákovi při české přesilovce po chybné rozehrávce Jiřího Novotného horní tyč po zakončení Carla Söderberga. "Myslím, že jsme se toho trošku dotknul ramenem. Udělali jsme pár chyb při založení nebo v našem obranném pásmu, které bychom mohli ze zápasu do budoucna odstranit. Ale jsme tady s klukama na první akci a věřím, že se to sehraje a v dalších zápasech by se ty chyby stávat neměly," dodal Salák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články