Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Washington zvládl sedmý zápas s přehledem a ve finále vyzve Vegas

Washington slaví velké vítězství. Po dvaceti letech si zahraje o Stanley Cup. V rozhodujícím sedmém duelu porazili Tampu Bay 4:0. Vítězný gól vstřelil kapitán Alexandr Ovečkin. Finálová série začne v pondělí 28. května na ledě Golden Knights a je jisté, že počet dosavadních 24 českých vítězů Stanleyova poháru se v této sezoně rozšíří. Na slavnou trofej dosáhne buď útočník Tomáš Nosek z Vegas, nebo Jakub Vrána a obránce Michal Kempný z Washingtonu. Bek Jakub Jeřábek by k tomu musel nastoupit aspoň v jednom utkání ve finálové sérii.

Tampa Bay - Washington
zdroj: Reuters

Ovečkin zařídil vedení Capitals už po 62 sekundách hry. Útočník Tom Wilson ve středním pásmu složil na zem Chrise Kunitze, zavezl puk do útočné třetiny, přenechal ho Jevgeniji Kuzněcovovi a nejproduktivnější hráč play-off nabil Ovečkinovi na střelu z první. Kuzněcov bodoval v desátém utkání v řadě a bilanci si vylepšil na 24 bodů, Ovečkin si díky 22. bodu stanovil osobní rekord v bojích o Stanley Cup.

"První gól byl velmi důležitý. Po něm se aktivita přelila na naši stranu. Holts byl dneska nepřekonatelný, chytal výjimečně. Všichni se na výhře podíleli, každý se obětoval. Zasloužili jsme si vyhrát," řekl Ovečkin.

Na jeho trefu mohl ve čtvrté minutě v přesilové hře navázat Vrána, ale orazítkoval brankovou konstrukci. Na počátku druhé třetiny měl blízko k vyrovnání zadák Victor Hedman, ale jeho ostrý projektil se od brusle Larse Ellera odrazil jen do tyče. Vzápětí si švédský obránce najel až před Holtbyho, položil si ho na zem a přihrál před odkrytou branku, avšak najíždějící Yanni Gourde v obležení beků Brookse Orpika a Chrise Djoose nedokázal puk doklepnout do sítě.

Druhá gólová radost hostů přišla v 29. minutě. Eller ve středním pásmu naslepo nahodil kotouč do obranné třetiny Lightning přímo na Dana Girardiho. Domácího zadáka ale o puk připravil Burakovsky, který zamířil přesně na vzdálenější tyč. Křídelní útočník Capitals se v tomto play-off prosadil poprvé.

V 37. minutě přidal Burakovsky třetí trefu Washingtonu. Obránce John Carlson mu přihrál do středního pásma odrazem o mantinel a třiadvacetiletý Švéd samostatný únik zakončil střelou mezi Vasilevského betony. Konečné skóre stanovil v 57. minutě gólem do prázdné branky při power play Lightning centr Nicklas Bäckström. Capitals dokázali v Tampě uspět třikrát ze čtyř zápasů.

Program finále Stanleyova poháru (SELČ):

Úterý 29. května - 1. zápas:

02:00 Vegas Golden Knights - Washington Capitals.

Čtvrtek 31. května - 2. zápas:

02:00 Vegas Golden Knights - Washington Capitals.

Neděle 3. června - 3. zápas:

02:00 Washington Capitals - Vegas Golden Knights.

Úterý 5. června - 4. zápas:

02:00 Washington Capitals - Vegas Golden Knights.

Pátek 8. června - případný 5. zápas:

02:00 Vegas Golden Knights - Washington Capitals.

Pondělí 11. června - případný 6. zápas:

02:00 Washington Capitals - Vegas Golden Knights.

Čtvrtek 14. června - případný 7. zápas:

02:00 Vegas Golden Knights - Washington Capitals.

Washington, který hraje v NHL od roku 1974, je ve finále podruhé v historii. V roce 1998 Capitals podlehli Detroitu 0:4 na zápasy. Hvězdnému Ovečkinovi trvalo třináct sezon, než mužstvo dotáhl do finále. "Jsem dojatý. Na tuhle chvíli jsme čekali hodně dlouho," uvedl ruský kanonýr.

"Podle mě víme, co to znamená být tým a co obnáší vítězství. V minulosti jsme byli papírově silnější, ale v tomhle mužstvu zná každý svou roli, každý přikládá ruku k dílu a všichni spolu vycházejí. Ještě nikdy jsem nehrál za tým, kde by si hráči navzájem tolik věřili a nehádali se," řekl Holtby, jenž si druhou nulu po sobě vysloužil díky 29 zákrokům.

Poslechněte si nový díl Hokej fokus podcastu:

Tampě Bay, nejofenzivnějšímu mužstvu základní části, zlomila vaz střelecká impotence, která trvala bez 33 sekund 160 minut. Lightning se v sérii naposledy prosadili v 21. minutě pátého duelu.

"V předchozí sérii jsme Bostonu při hře pět na pět nic nedovolili. Washington nám udělal to samé," řekl kapitán floridského celku Steven Stamkos. "Pár dnů bude trvat, než porážku strávíme. Je těžké zabývat se pozitivy a tím, jak dobrá sezona to byla. Na první pohled se to nezdá, když máte takové mužstvo a přitom nedokážete zvítězit. Mysleli jsme si, že na to máme. Je to pocit prázdnoty," dodal kanadský útočník.

Tampa Bay - Washington 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky: 29. a 37. Burakovsky, 2. Ovečkin, 57. Bäckström. Střely na branku: 29:23. Diváci: 19 092. Hvězdy utkání: 1. Holtby, 2. Burakovsky, 3. Ovečkin (všichni Washington). Konečný stav série: 3:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články