Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Srdečné pozdravy z Washingtonu. Ovečkin potvrdil 600. trefou střeleckou výjimečnost

Je to paradoxní situace. Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin se nesmazatelně zapsal do dějin hlavního města Spojených států. V poslední dekádě nejlepší střelec NHL původem z Moskvy si doslova přivlastnil Washington. V každém ročníku v dresu Capitals nastřílel populární "Ovi" nejméně 32 branek a ve třinácté sezoně se dočkal pokoření další bájné mety – jako čtvrtému v historii se mu podařilo dosáhnout na hranici 600 branek ještě před odehráním 1000. zápasu a celkově se stal dvacátým hráčem, který se tímto počtem může pyšnit.

Alexandr Ovečkin
zdroj: ČTK/AP autor: Alex Brandon

Rychleji než Ovečkin dokázali pokořit milník 600 gólů v NHL jen Wayne Gretzky (718 zápasů), Mario Lemieux (719) a Brett Hull (900). Ruský snajpr z Washingtonu potřeboval 990 utkání. Vedle rychlosti je však nejpozoruhodnější střelecká konzistentnost kapitána Capitals, který se dokázal v minulosti vypořádat i se slabším obdobím a samozřejmě čím dál náročnějším způsobem, jak se ve vyrovnané povýlukové soutěži neustále gólově prosazovat.

Už ve své premiérové sezoně 2005–06 nasázel 52 branek a jako další ruská kometa si po zásluze odnesl cenu pro nejlepšího nováčka roku. Ve třetím ročníku zakončil střelecký účet až na neskutečných 65 gólech v 82 zápasech a padesátku pokořil v kariéře celkově sedmkrát. Letos mu chybí ještě osm tref, přesto se dvojitým zásahem proti Winnipegu zase o něco přiblížil.

Ovečkinův gól č. 599:

Hlavně ale zdolal další bájnou cifru, která se mu v posledních třech zápasech vyhýbala. Až v zápase proti Jets, které táhne pro změnu finský kanonýr Patrik Laine a se kterým "Ovi" soupeří o korunu krále střelců, Ovečkin opět úřadoval. A jak je jeho zvykem, také tentokrát se nejprve prosadil ze své oblíbené pozice z levého kruhu v útočném pásmu. Šestistý gól byl ale pro něj atypický z dorážky v brankovišti. Ovečkinovi to však zjevně nevadilo.

"Je to výjimečné. Samozřejmě že chcete přidávat další a další. Teď jich je 600. Další v pořadí bude 601," řekl Ovečkin a naznačil, že se nehodlá zastavit. "Fanoušci tady v D.C. (ve Washingtonu) mě i tým podporovali od prvního dne. Je to něco speciálního," dodal.

Jubilejní 600. gól Ovečkina:

O jak výjimečného střelce v dějinách NHL jde, na to poukázal jeho spoluhráč Jevgenij Kuzněcov. Ačkoli se v případě Kuzněcova nejedná o typického kanonýra a akce raději sám rozjíždí, než zakončuje, i on umí střílet góly pravidelně, ale kvalit Ovečkina nedosahuje. "Když se podíváte na ta čísla, neuvědomujete si, že jde o číslo 599, 600. Ale poté vám dojde, že je to hodně gólů. Já mám problém nastřílet dvacet branek za rok. On jich má už 600. To je neskutečné. Je to výjimečný talent," vysekl Kuzněcov poklonu svému spoluhráči.

Pokud se Ovečkinovi podaří zaokrouhlit letošní účet na padesát branek, stane se teprve pátým hráčem v historii, kterému se to podaří po 32. narozeninách. Naposledy se to povedlo Jaromíru Jágrovi v prvním povýlukovém ročníku 2005–06, ve kterém oslavil 34. narozeniny. Více 50gólových sezon než Ovečkin přitom mají pouze Gretzky a Mike Bossy, kteří to zvládli devětkrát.

Ovečkin jako šestinásobný vítěz Rocket Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL vládne historicky všem hlavním ofenzivním statistikám klubu vyjma gólových přihrávek, kde vede švédský technik a jeho dvorní nahrávač Nicklas Bäckström. Ruský kanonýr drží primát kromě nejvyššího počtu vstřelených branek také v kolonce bodů, gólů v rovnovážném počtu hráčů, gólů v přesilovkách, vítězných gólů nebo hattricků.

Ve sbírce individuálních trofejí se pak může Ovečkin pochlubit ještě Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče a zejména hned trojnásobným ziskem titulů pro nejužitečnějšího hokejistu týmu jak v podobě Ted Lindsay Award (hlasování hráčů), tak také Hart Trophy (hlasování novinářů). Ten nejcennější pohár mu však stále uniká. Dočká se někdy nejlepší kanonýr svojí generace Stanley Cupu? Washington by si měl pospíšit, dokud může využít Ovečkinova střeleckého potenciálu.

Nejpamátnější góly Ovečkinovy kariéry:

Zdroj
hockey-reference.com, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články