Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lundqvist si po fiasku spravil chuť a vychytal Rangers první výhru

Hokejisté New York Rangers porazili Montreal 2:0 a připsali si první výhru v sezoně. Oproti původním plánům nastoupil do branky Jezdců místo Ondřeje Pavelce zkušený Henrik Lundqvist, jenž pochytal všech 34 střel a dosáhl na 62. nulu v kariéře v NHL.

Henrik Lundqvist se spoluhráči
zdroj: ČTK/AP

Trenér Rangers Alain Vigneault se nakonec rozhodl pro švédského gólmana, jenž v minulém zápase v Torontu inkasoval v první třetině pět branek. A Lundqvist si dokonale vylepšil pošramocenou reputaci a díky 62. čistému kontu se v historických tabulkách posunul na 16. místo před Waltera "Turka" Brodu.

Navíc se pětatřicetiletý gólman dočkal ocenění pro první hvězdu večera. "Nejdůležitější je nechat věci plynout, hodit sobotní zápas za hlavu. Vím, že umím chytat a že s naší správnou hrou zvítězíme. Musíte tomu věřit," řekl Lundqvist.

Podle majitele Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana ligy z roku 2012 předvedli Jezdci svou hru, na rozdíl od prvních dvou zápasů v ročníku. "Měli jsme věci více pod kontrolou a využili jsme naši rychlost, když se nám k tomu naskytla příležitost. Pár zákroků navíc mi stačilo. Nepotřebujete předvést osm nebo devět velkých zákroků. Je skvělé, že jsme doma vyhráli a rychle se vzpamatovali," dodal Lundqvist. 

Vítěznou trefu si v 18. minutě připsal obránce Brady Skjei, jehož nahození z úhlu si srazil do vlastní branky montrealský obránce Shea Weber. Dva body pro Rangers pojistil v 50. minutě čtvrtým zásahem v sezoně Mika Zibanejad.

Tomáš Plekanec za necelých patnáct minut na ledě zaměstnal Lundqvista čtyřmi střelami. Jak Filip Chytil v dresu Rangers, tak i Aleš Hemský v barvách Montrealu se představili v úvodních dvou duelech, tentokrát však zůstali pouze mezi náhradníky.

Montrealu se dvakrát povedlo dostat puk za Lundqvistova záda, v obou případech ale kvůli porušení pravidel nebyl gól uznán. "Rozhodnutí byla frustrující, ale správná," uznal kapitán Canadiens Max Pacioretty. "Zápasy vyhrajete tvořením hry a rozpohybováním brankáře. Měli jsme šance. Musíme zůstat pozitivní a neustále pracovat na naší hře."

Plekance po prohře trochu potěšila alespoň zlepšená hra Canadiens. "Bylo to o sto procent lepší než ve Washingtonu. Doufám, že začneme dávat góly, protože šance máme," řekl Plekanec. "První třetina měla dopadnout lépe než 0:1, odehráli jsme celkem dobrý zápas, jen ty šance nedáváme. Ale je pozitivní, že je máme a dokážeme si vytvořit tlak," doplnil čtyřiatřicetiletý centr.

Canadiens už se těší na úterní domácí premiéru v sezoně proti rozjetému Chicagu. "Hrát doma v Montrealu je pro nás určitě výhoda, ale musíme to v tu výhodu otočit. Musíme podle toho hrát a využít to. Chicago je výborný mančaft se skvělými hráči a je to pro nás výzva," uvedl Plekanec, který hraje ve druhém útoku s Artturim Lehkonenem a Charlesem Hudonem.

"Hraje se s nimi výborně, ale musíme proměňovat šance. Měli jsme jich za ty tři zápasy spoustu, nadřeme se na to a nedáme gól. Je to škoda, nějaký bychom si zasloužili," dodal.

Hemský sledoval duel jen z tribuny. "Mám nějaké zranění, ale taky jsme hráli tři zápasy ve čtyřech dnech a trenér chtěl změnit sestavu," řekl Hemský, jenž začínal přípravný kemp v elitní formaci Canadiens, ale na startu základní části se zařadil do čtvrtého útoku.

"Měl jsem nějaké problémy, trenér mi dával čas, aby se to doléčilo a moc jsem nehrál, a teď je sestava zase trošku jiná. Musím se s tím vyrovnat a koukat dopředu," dodal čtyřiatřicetiletý Hemský, který po tříletém působení v Dallasu uzavřel v červenci jako nechráněný volný hráč s Montrealem roční kontrakt na jeden milion dolarů.

New York Rangers - Montreal 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky: 18. Skjei, 50. Zibanejad. Střely na branku: 25:34. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Lundqvist, 2. Zibanejad, 3. Bučněvič (všichni Rangers).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články