Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Saad se vrací do Chicaga, Blackhawks za něj obětovali Panarina

Chicago - Útočník Brandon Saad se po dvou letech v Columbusu vrací do Chicaga. Blue Jackets za něj získali loňského držitele Calderovy trofeje pro nejlepšího nováčka sezony Artěmije Panarina spolu s útočníkem Tylerem Mottem a volbou v šestém kole letošního draftu. Spolu se Saadem putuje do Illinois brankář Anton Forsberg a volba v pátém kole draftu 2018.

Artěmij Panarin v dresu Chicaga
zdroj: USA Today Sports autor: Dennis Wierzbicki

Čtyřiadvacetiletého rodáka z Pittsburghu Saada si Chicago vyhlédlo na 43. místě draftu 2011 a v letech 2013 a 2015 s klubem slavil vítězství ve Stanley Cupu. Poté se ale stal jako chráněný volný hráč přebytečný s ohledem na platový strop, po příchodu do Columbusu podepsal šestiletý kontrakt do roku 2021 na 36 milionů dolarů.

V Columbusu byli společně s gólmanem Sergejem Bobrovským nejlépe placenými hráči týmu. Saad v minulé sezoně nevynechal ani jediný z 82 zápasů základní části a připsal si 53 kanadských bodů. Byl třetím nejproduktivnějším hráčem týmu, stejnou pozici zaujal i mezi střelci Blue Jackets.

Nedraftovaný pětadvacetiletý Panarin stihl v debutové sezoně 2015/16 v nejlepší hokejové lize světa 77 bodů (30+47) v 80 utkáních základní části. V minulém ročníku své ofenzivní schopnosti potvrdil 74 body díky 31 gólům a 43 nahrávkám během 82 zápasů. V produktivitě a mezi střelci Blackhawks byl lepší jen Patrick Kane. Panarin se dostal i do druhého All Star týmu ročníku.

Arizona získala do týmu Raantu, Hjalmarssona a Stepana

Chicago opouští i další z opor minulých let Niklas Hjalmarsson. Švédského beka získala Arizona, ke Coyotes navíc přicházejí i finský brankář Antti Raanta a americký útočník Derek Stepan z New York Rangers.

Vedení celku, který je po odchodu Davea Tippetta bez trenéra, obětovalo při výměně s Jezdci obránce Anthonyho DeAngela a sedmou pozici při letošním výběru talentů. Dres Blackhawks budou nově oblékat další bek Connor Murphy a útočník Laurent Dauphin.

Třicetiletý Hjalmarsson patřil dlouhá léta k nepostradatelným mužům defenzivy Chicaga. Také on dosud za jiný klub ve slavné lize nehrál a v letech 2010, 2013 a 2015 slavil zisk Stanleyova poháru. Z jeho pětileté smlouvy zbývají ještě dva roky, v nichž si pokaždé vydělá 4,1 milionu dolarů. Čtyřiadvacetiletý Murphy je dvacítkou draftu 2011, kdy si ho vybrali právě Kojoti. Loni uzavřel šestiletý kontrakt na 23,1 milionu dolarů.

Raanta kryl v uplynulé sezoně záda Švédovi Henriku Lundqvistovi, který je považován za jednoho z nejlepších gólmanů celé soutěže. O rok mladšího Stepana si Rangers vybrali jako 51. hráče draftu 2008 a od roku 2010 oblékal v NHL výhradně jejich dres.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články