Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Patrick, nebo Hischier? Vrcholí boj o jedničku draftu. Na svou šanci je připraven i Nečas

Chicago - Kanaďan Nolan Patrick, nebo Švýcar Nico Hischier. V chicagské hale United Centre se v noci na sobotu rozhodne, který z talentovaných útočníků se stane jedničkou letošního draftu. Jména, ze kterých budou kluby vybírat, se na první pohled nemusí zdát tak zvučná jako v předchozích letech. Letošní draft ale bude jedním z nejvyrovnanějších vůbec. Z českých hráčů budou ve svou příležitost doufat především brněnský Martin Nečas a Filip Chytil ze Zlína. Nečas by se mohl dočkat už v prvním kole, podle prognóz má šanci dokonce na první desítku.

Nolan Patrick (vlevo) a Nico Hischier
zdroj: ČTK/AP autor: Adrian Wyld

Letošní draft nehýří hvězdnými jmény, jako tomu bylo například v loňském roce, kdy do NHL vstoupili Auston Matthews či Patrik Laine, přesto bude bezpochyby z čeho vybírat. O jedničce mezi nováčky v zámořské soutěži se rozhodne v noci z pátku na sobotu mezi dvěma útočníky - Nolanem Patrickem z Kanady a Nicem Hischierem ze Švýcarska. Na jednoho z nich si ukáže vedení New Jersey, které má právo první volby, druhý pravděpodobně připadne Philadelphii. 

Kanadský centr Nolan Patrick drží v draftu podle Central Scouting Services aktuálně první příčku, proti němu ale může hrát téměř tříměsíční absence na ledě. Patrick loni v létě absolvoval operaci tříselné kýly, kvůli které následně nastoupil v juniorské WHL lize v dresu Brandonu pouze do 33 utkání. V nich si připsal 20 branek a 26 asistencí. I přes zdravotní komplikace si ale osmnáctiletý Kanaďan díky svým výkonům udržel důvěru skautů.

"Nolan se uzdravil a potvrzuje, že je vynikající," řekl ředitel Central Scouting Services Dan Marr. Patrick nemá z volby obavy, na draft se těší. "Nebudu nešťastný z toho, že bych šel někam, kam nechci. Ani nemám možnost volby. Těším se, až budu ten velký moment v kariéře slavit s lidmi, kteří pro mě znamenají nejvíc," řekl talentovaný centr. Patrick se může stát čtvrtou kanadskou jedničkou draftu za posledních pět let.Většina odborníků se přiklání jako k favoritovi právě ke kanadskému střelci.

Švýcar Nico Hischier se v sezoně blýskl v dresu Halifaxu. Nelze podceňovat ani jeho předchozí švýcarskou průpravu. Přípravou v místní NLA prošla také například loňská jednička draftu Auston Matthews. Hischier má šanci stát se prvním Švýcarem v historii, který na tuto metu dosáhne. Osmnáctiletý talent se ve skvělém světle předvedl také na mistrovství světa dvacítek, kde patřil k oporám švýcarské reprezentace. 

Miro Heiskanen a Olli Juolevi v dresech finské reprezentace
zdroj: ČTK/ZUMA/Joel Marklund

O jedničce letošního draftu se bude rozhodovat mezi útočníky, na dalších pozicích se tedy otevírá šance pro komplexní beky. Atraktivní volbou může být finský obránce Miro Heiskanen, který má šanci dostat se do první pětky. Všestranný bek bude horkým zbožím a sám věří, že patří mezi favority draftu. "Podle mě jsem nejlepší ze všech zadáků pro nadcházející draft, kteří dobře zvládají obrannou i útočnou hru zároveň. Myslím, že je možné, abych byl ze všech obránců na draftu vybrán jako první," věří si finský talent.

Největším favoritem z tuzemských hokejistů je jednoznačně osmnáctiletý Martin Nečas. Forvard brněnské Komety po skončení sezony absolvoval měsíční pobyt ve Spojených státech. Při tradiční akci NHL Scouting Combine v Buffalu Nečas prošel rozhovory a testování s kluby, kde stihl až 27 pohovorů se zástupci jednotlivých týmů.

Odchovanec Žďáru nad Sázavou by podle odhadů mohl útočit na první patnáctku, případně i desítku. "Cením si toho, že tam budu, ale nemám přehnané ambice. Beru tuto akci s pokorou a skromností, k níž mě vedou rodiče. Očekávám, že draft bude loterie," řekl kapitán reprezentační osmnáctky, jenž se na výběr talentů a s ním spojenou show těší. 

Martin Nečas v dresu Komety
zdroj: ČT4 autor: ČTK/Paprskář Pave

Předpovědi Nečas nesledoval, drafty minulých let však ano. "Poslední dva roky víc a víc, protože jsem věděl, že se to blíží. Byla to pro mě obrovská motivace, když jsem tam viděl ty kluky. Můj sen je NHL a udělám pro to všechno, abych si tam zahrál. Když teď budu draftovaný, tak to neznamená, že už bych v NHL byl. Pořád musím makat a být nadále skromný kluk," uvedl osmnáctiletý talent.   

Adeptem na českou dvojku je zlínský Filip Chytil, jehož šance se aktuálně pohybuje na rozhraní prvního a druhého kola. Chytil, stejně jako Nečas odcestoval s nejbližšími přímo do Chicaga, kde se tradiční volba odehraje. Sedmnáctiletý odchovanec Zlína letos debutoval v extralize a dokázal se prosadit na šampionátu do osmnácti let, kde se blýskl dvěma góly a třemi asistencemi. 

V draftu NHL se v posledních letech dařilo českým gólmanům. Letos má pravděpodobně největší šanci Tomáš Vomáčka či Josef Kořenář. Zámořské kluby si v letošním draftu budou vybírat z hráčů narozených do 15. září 1999. Další čeští nadějní junioři, mezi které patří Filip Zadina či Jakub Škarek, by se tak mohli dočkat příští rok.

Loni byl z českých hráčů vybrán nejvýše ve druhém kole na 37. pozici obránce Libor Hájek, po kterém sáhla Tampa Bay. V roce 2015 se dočkal už na šestém místě útočník Pavel Zacha (New Jersey) a o rok dříve také v prvním kole byl na 13. místě forvard Jakub Vrána (Washington). Výběr prvního kola draftu začne v sobotu v 1:00 SELČ, volby v 2. až 7. kole začnou kluby využívat od 16:00 SELČ. 

Uložit

Zdroj
nhl.com, nhl.cz, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články